Primož Roglič: O velikih zmagah in učenju iz porazov

Primož Roglič: O velikih zmagah in učenju iz porazov
18.10.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Po predstavitvi trase dirke po Italiji je Primož Roglič gostoval tudi posebni prireditvi časopisa Gazzetta dello Sport. Odgovarjal pa je na vprašanja pred tristo obiskovalci.

Festival dello Sport ali Festival športa. Tako Gazzetta dello Sport poimenuje vsakoletno prireditev in eden izmed letošnjih gostov je bil tudi Primož Roglič. Odgovarjal je na številna vprašanja, spomnil se je tudi tistega kronometra na dirki po Franciji, na katerem mu je Tadej Pogačar slekel rumeno majico. Ozrl se je na letošnjo dirko po Italiji … Seveda je govoril tudi o starosti. Dopolnil bo 34 let. Mnogi pravijo, da bo težko še konkurenčen precej mlajšim:

"Kolesariti sem začel pozno, tako da se na štetje teh let ne oziram prav preveč. Če imaš priložnost doseči svoje sanje, potem moraš to poskušati vse dokler ti je to všeč. Dokler bom v tem užival, bom tudi dirkal. Trenutno uživam v položaju, v katerem sem v svetu kolesarstva. Ko bom spoznal, da želim početi druge stvari v življenju, bom mlajšim, ki hitro prihajajo prepustil prostor."

Roglič se je spomnil tudi na obdobje, ko se je odločil za zamenjavo športa. "Ko pri 22 letih nisem bil ne olimpijski prvak, niti ne najboljši, o čemer sem sanjal od otroštva, sem spoznal, da je to morda zadnja priložnost za zamenjavo športa. Čutil sem, da bi kolesarstvo lahko bil šport zame. Odločil sem se, da poskusim," je dejal Roglič in dodal:

"Smučarski skoki so popolnoma druačen šport. Tekma se v nekaj sekundah, medtem ko kolesarska dirka traja več ur. Skoki pa so mi dali veliko. Še vedno uporabljal meditacijske in vizualizacijske tehnike. Spoznali so nas z različnimi vidiki smučarskih skokov, kar mi je pomagalo tudi v kolesarski karieri. Morda nisem bil vzdržljiv, a imel sem druga znanja, ki so mi pomagala, tako da sem se kar hitro lahko učil. Nisem vedel, kako mi bo šlo, vendar sem vedel, kaj želim postati in zato sem se boril. Na to sem se osredotočil."

Roglič je govoril tudi o hitro vzpenjajoči se karieri. Spomnil se je drugega mesta v prologi dirke po Italiji in potem zmage v pravem kronometru na tisti dirki: "Nisem vedel, da sem lahko tako doboer v vožnji na čas. A po prologu sem se odločil, da želim dobiti naslednjo vožnjo na čas, pa čeprav kronometra, daljšega od 40 kilometrov nikoli nisem vozil. Odločili smo se, da poskusimo in to je bila tudi moja prva etapna zmaga na tritedenski dirki."

Kariera je šla strmo navzgor. Letos je šele dan pred koncem prišel do rožnate majice in končne zmage na dirki po Italiji, potem ko je dobil vožnjo na čas na Svete Višarje. Preizkušnja je bila dola 18,6 km, zaključni klanec pa je bil nadvse strm. Poleg tega je imel Roglič težave tudi s kolesom. Nadoknaditi je moral 26 sekund zaostanka za Geraintom Thomasom:

"Tisti klanec je zame nekaj posebnega še iz časov, ko sem bil smučarski skakalec. Tam sem osvojil naslov mladinskega prvaka in tako sem bil vesel, da sem lahko na tem klancu dal vse od sebe. Podpora navijačev in nor kronometer sta največ, kar bi si kdajkoli lahko želel. Imel sem težave s kolesom, a to smo hitro popravili in imel sem dovolj prednosti." Bilo je dovolj za etapno in končno zmago. Dan pred koncem. Prav dan pred koncem je leta 2020 izgubil rumeno majico na dirki po Franciji.

Takrat je do zmage prišel Tadej Pogačar. Roglič je do zdaj dobil praktično vse najpomembnejše etapne dirke z izjemo Toura. Ni bilo lahko, je priznal: "Tja sem prišel z željo po zmagi, zato je bilo težko, ko sem izgubil. A, če zdaj pogledam nazaj. Moram biti zadovoljen, saj sem kasneje dobil številne dirke. Morda pa bi takrat zmagal in morda kasneje ne bi tako zmagoval. Zato mi je Tour 2020 dal veliko. V življenju je pomembno, kako gledaš na stvari. Lahko si razočaran, a vedno moraš iz tega vzeti nekaj pozitivnih stvari in gledati v prihodnost. Vedno lahko ustvarimo svojo prihodnost."

Ozrl se je tudi na letošnjo dirko po Španiji, kjer je Jumbo Visma povsem prevladovala. Priznal je, da vedno rad dirka na zmago, a je obenem tudi priznal, da je bil Sepp Kuss tokrat najboljši in si je zmago zaslužil: "Noro je bilo na odru ob dveh fantih, ki sta se ob meni učila in potem postala veliak šampiona. To je bil poseben dan in bil sem del zgodovinskega dosežka." Zdaj pa Roglič zapušča Jumbo Vismo in odhaja v Boro Hansgrohe.

Čeprav je imel še veljavno pogodbo vse do konca sezone 2025, so bili Nemci pripravljeni plačati odkupnino. "Vem, kaj mi v karieri še manjka. Nočem reči, da sem s Tourom obseden. Ogromno zmag sem dosegel in sem lahko ponosen na celotno kariero, tudi če zdaj neham. A čutim odgovornost, da poskusim. Da naredim vse za zmago. Da potem ne bom ničesar obžaloval in bom ponosen na to, kar se bo zgodilo."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ