Primož Roglič: Proti vrhu Galibierja z dvema prestavama več

Primož Roglič: Proti vrhu Galibierja z dvema prestavama več
21.07.2017 AVTOR: D. Z.
Primož Roglič dan po veličastnem uspehu: "Težko je vse skupaj nekako strniti. Zelo sem vesel, da mi je to uspelo. To si res štejem v čast."

Primož Roglič je v sredo pisal zgodovino. Neverjetno. Dobil je eno izmed najtežjih etap na letošnji dirki po Franciji.

Tako je dopolnil zbirko, saj je lani dobil etapo na dirki po Italiji. Primerjava? "Tour je Tour. Mogoče se čudno sliši, vendar pa se čuti razlika. Vsaj, kolikor imam sam izkušenj. In lepo je, če ti to uspe največji dirki. ” Na poti proti vrhu najvišje točke letošnjega Toura – govorimo o znamenitem prelazu Galibier – je prepričljivo ugnal tudi Alberta Contadorja.

Španec se je večkrat vozil za Rogličem. Ob napadih mu je sledil, vendar pa Rogliču pri narekovanju ritma ni želel oziroma niti ni mogel pomagati: “Motilo me je. Očitno pa je tudi on plačeval svoj davek, ker nas je moral prej ujeti. Pa še na Telegraphu je imel težave, tako da očitno ni imel prave moči. Ker ni hotel sodelovati, sem še naprej napadal. ” Ko se je preostalih ubežnikov otresel, pa je sledil boj s kilometri proti vrhu Galibierja.

Bilo pa je tudi lažje, pravi, saj ga je ob cesti vzpodbujalo ogromno število slovenskih navijačev: “Vedel sem, da je tam ogromno prijateljev, sorodnikov, družina, punca. Tudi sam sem imel kurjo kožo. Neverjetno je, ko se prebijaš proti vrhu Galibierja z vsemi temi znanimi obraz. Sigurno ti to da dve dodatni prestavi, ki sta potrebni, če hočeš dobiti etapo, sploh na Touru. ” Ko je imel na vrhu minuto in pol prednosti pred skupino z rumeno majico, pa mu je bilo jasno, da ga bodo ubežniki v zadnjih 30 kilometrih zares težko ujeli:

“Takoj po gorskem cilju sem bil že kar siguren, da me bodo težko ujeli. Prav prepričan pa v zadnjih dveh kilometrih. Na Galibier sem se sploh prvič povzpel povsem do vrha. Tudi navzdol sem se peljal prvič. Poskušal sem se peljati predvsem varno in potem pritisniti na mestih, kjer se to lahko. " Kakorkoli, Primož Roglič je prvi Slovenec z zmago na dirki po Franciji. Izjemen podvig. Zato je tudi edini Slovenec, ki lahko pove, kaj mora imeti kolesar, ki zmaga na taki dirki: “Veliko stvari se mora poklopiti. Brez trdega dela, odločnosti in žrtvovanja v vrhunskem kolesarstvu težko daleč prideš. "

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ