Primož Roglič: Spomini, priprave, novi izzivi in cilji (VIDEO)

Primož Roglič: Spomini, priprave, novi izzivi in cilji (VIDEO)
22.01.2021 AVTOR: DZ, vir: Jumbo Visma

Jumbo Visma letos zaradi zdravstvene situacije ni imel predstavitve, so pa pripravili intervjuje s kolesarji. Tudi s Primožem Rogličem, ki sicer ni mogel priti na skupne priprave.

Jumbo Visma se v teh dneh mudi na prvih skupnih pripravah pred sezono. Seveda so na toplem v Španiji. Tam so vse tri ekipe. Novoustanovljena ženska, potem razvojna in seveda tista najbogatejša World Tour ekipa. Na pripravah so vsi, z izjemno Primoža Rogliča. Razlog? Bil je v stiku z okuženim s koronavirusom. Njegov test je bil sicer negativen, vseeno pa se ekipi ni mogel pridružiti. So pa zato pri Jumbo Vismi poskrbeli za daljši intervju z vodilnim kolesarjem na lestvici UCI in dvakratnim zmagovalcem dirke po Španiji. Pri ekipi bo vsekakor ena izmed največjih sprememb oprema. Bianchi je odšel, prišel je Cervelo. Veliko vprašanj je bilo namenjenih tudi dirki po Franciji. Roglič bo letos nastopal na ardenskih klasikah. Sezono bo začel na dirki Pariz-Nica. Vrača se na dirko po Baskiji. Je pa očitno že odločeno, da ne bo branil zmage na dirki po Španiji.


Pogrešam tudi toplo vreme. Slišal sem, da je tam skoraj 20 stopinj. Tako bi lahko svoje kosmate noge pokazal soncu.
O tem, zakaj ga ni na pripravah: Sem v Monaku. Vse je v redu. Ampak, kot vidite nisem z ekipo, saj so bili nekateri v moji bližini pozitivni na Covid-19. Dobro se počutim, vendar pa očitno ne bom mogel priti na skupne priprave. Treniram, vendar pa ne smem potovati. Seveda sem razočaran. Pogrešam vse. Videl bi nove fante. Slišal sem, da je tam velika skupina ljudi. Pogrešam tudi toplo vreme. Slišal sem, da je tam skoraj 20 stopinj. Tako bi lahko svoje kosmate noge pokazal soncu.

O tem, kako je preživel obdobje brez dirk: Razmišljal sem o tem, da se je vse zamaknilo za en mesec. Sezona je trajala en mesec dlje, januar pa je zdaj, kot bi bil ponavadi december. Če pogledam s tega vidika, imamo tudi šele zdaj prve skupne priprave. Torej, kot bi bil december. Dobro sem si spočil. Resnično sem užival v zimi. Na snegu, na tekaških smučeh. Zdaj sem spet na kolesu.

Užival sem z družino, saj smo bili med sezono kar dolgo narazen. Potem sem pač počel stvari, ki jih ponavadi ne počnem. Hodil sem v hribe, Leva sem spravil na sneg.
O tem, kako je treniral v tem obdobju: Morda je bilo tudi obdobje med sezonama drugačno zaradi vseh lockdownov. Vendar pa je bilo zato z drugega vidika to precej mirno obdobje. Užival sem z družino, saj smo bili med sezono kar dolgo narazen. Potem sem pač počel stvari, ki jih ponavadi ne počnem. Hodil sem v hribe, Leva sem spravil na sneg. Res sem užival v tej zimi. Občutek, ki sem ga imel skorajda vse življenje, saj sem večji del tega lovil sneg. Vedno sem spremljal, kje je veliko snega, kje sneži, koliko snega je.

O programu dirk v sezoni 2021: Začel bom z dirko Pariz-Nica. Start je kar pozen. To sem imel v programu že lani. Upam, da bom dober. Potem bom šel na dirko po Baskiji, torej dirko, ki sem jo že dobil. Rad imam tiste hribe. Lepa dirka je. Potem pa novi izzivi. Spomladanske klasike. Prvič bom vozil Amstel Gold Race, Valonsko puščico in Liege-Bastogne-Liege.

Lep izziv je nastopiti na dirkah, na katerih še nisem. Seveda so noro težke. Vse. To je izziv in se ga že veselim
O enodnevnih dirkah: Vedel sem, da sem lahko dober že na enodnevnih dirkah, saj sem že zmagoval. Kaj naj rečem. Lep izziv je nastopiti na dirkah, na katerih še nisem. Seveda so noro težke. Vse. To je izziv in se ga že veselim.

O tem, če bodo s kolesarji, s katerimi bo nastopil na Touru tudi na ostalih dirkah dirkali skupaj: Programa drugih ne poznam natančno. Bolj ali manj pa bomo dirkali skupaj s fanti, s katerimi bomo kasneje nastopili na Touru. A ne samo to. Mislim, da smo z mnogimi že nekaj let skupaj in se dobro poznamo. Zato ne bi bila težava, če bi imeli do Toura različni program.

Po Touru pa še olimpijske igre, ki bodo velik cilj zame. So samo vsake štiri leta. Cestna dirka je zelo zahtevna, tako da bo zabavno biti del tega.
O morebitnem strahu, da je sezona zaradi novega koronavirusa ogrožena: Prepričani smo lahko, da bo vse potekalo po načrtih. Če samo pogledamo zadnjo sezono, so izpeljali skorajda vse dirke. Sicer situacija ni bila slabša, a bilo je prej in vse je bilo bolj nepredvidljivo. Gledano s tega vidika nas ne bi smelo skrbeti, da bi morda ostali brez dirk.

O obdobju med klasikami in Tourom: Ne bo šlo za počitnice. Oddelali bomo dolge višinske priprave. Potem si bomo ogledali trase nekaterih etap. Po Touru pa še olimpijske igre, ki bodo velik cilj zame. So samo vsake štiri leta. Cestna dirka je zelo zahtevna, tako da bo zabavno biti del tega.

O tem, če še kaj razmišlja o dirki po Franciji: Niti ne razmišljam o tem. Sem človek, ki gleda naprej, ki gre naprej. Pogovarjali smo se že o tem, kaj smo naredili dobro in kaj ne tako dobro. Če bi zmagali, potem o tem niti ne bi tako veliko govorili. Ampak, ni nam uspelo. Moramo se še izboljšati. Pravzaprav gremo s podobnim načrtom kot lani. Na Tour odhajamo s tremi kapetani. Strinjam se, da je to najboljši načrt.

Po eni strani je to bil sanjski Tour. Sanjska ekipa. Bili smo res najmočnejša ekipa in v veliko veselje je bilo dirkati. Na koncu smo izgubili.

O tem, če so lahko na Touru še boljši: Po eni strani je to bil sanjski Tour. Sanjska ekipa. Bili smo res najmočnejša ekipa in v veliko veselje je bilo dirkati. Na koncu smo izgubili. Seveda smo lahko še boljši, če izboljšamo neke malenkosti. Tudi moj prihod na Tour po hudem padcu na dirki po Dofineji ni bil tak, kot sem upal, da bo. Vedno pravim, da moraš na koncu sprejeti, kar dosežeš. Na startu smo vsi enaki. Mislim, da lahko kaj spremenimo z vidika taktike, odločitev.

O tem, da je na Tour prišel poškodovan: Kot sem rekel. Več mesecev sem trdo delal, tako da si na koncu nisem mogel niti predstavljati, da bi moral ostati doma, brez Toura. Po drugi strani pa ne bi startal, če bi vedel, da se ne bom mogel boriti za zmago. Šele v torek pred startom smo se odločili, da začnem, saj sem šele v zadnjih dneh ugotovil, da lahko pritisnem in da se bom lahko boril z najboljšimi. Kot sem dejal, na startu smo vsi v istem položaju. Po prvem dnevu pa je bilo pol skupine že poškodovane in kolesarji okrog mene ravno tako v povojih.

O tem, če je med Tourom morda čutil, da je Pogačar boljši: Niti ne. Kot ekipa smo pokazali, da smo najmočnejši, saj smo glavnino vodili po naših željah. Na koncu pa sem vedel, vsi smo čutili, da je Pogačar zelo močan. A tudi on je v določenih trenutkih trpel, tako da nismo vedeli, da nas lahko tako preseneti.



Moram se osredotočiti nase in poskusiti moram doseči še višjo raven svoje fizične pripravljenosti.
O jutru pred odločilnim kronometrom: Vse je potekalo normalno, kot vedno. Počutil sem se običajno. Veselil sem se zadnjega kronometra.

O tem, če med pripravami na novo sezono razmišlja tudi o tem, kako naj zdaj premaga Pogačarja: Vsi smo ljudje. Morda, če gledam sebe, včasih izgubim fokus z razmišljanjem o drugih. A nanje ne morem vplivati. Ne morem vedeti, kako hitri bodo, kako daleč bodo šli. To nima smisla. Moram se osredotočiti nase in poskusiti moram doseči še višjo raven svoje fizične pripravljenosti. Če bomo to lahko naredili, potem je to že kot zmaga. To so tiste malenkosti, na katere se moramo osredotočiti. Videli bomo, kam nas to pripelje.

O tem, če so zdaj z ekipo že doumeli, kako jih je lahko Pogačar tako prepričljivo premagal na zadnjem kronometru: Še vedno je težko verjeti, še posebej z našega vidika. Vsi smo bili vpleteni v to. Zagotovo ne moreš verjeti, da se kaj takega zgodi. Kot sem rekel, naredili smo nekaj napak, tako kot so jih tudi drugi. Je pa res velika razlika. Do mene dve minuti. Torej, videti moramo. Prihodnost bo povedala.

O tem, če sta se s Pogačarjem na svetovnem prvenstvu kaj pogovarjala o tem kronometru: Seveda. Nisva sovražnika. Rekel je, da je imel super dan. Če je to nova raven, s katero bomo soočeni, bo to velik izziv za vse nas, za vse kolesarje.

O pripravah na naslednji Tour in o ogledu trase: Načrt je, da na Tour pridemo pripravljeni in vidimo, kdo bo najboljši na koncu. Kar se ogledov prog tiče. Mislim, da je pomembno in to počnemo že nekaj zadnjih let. Poznamo skorajda vse podrobnosti skorajda vsake etape. Trase kronometrov še ne poznam, vendar pa bom vse to opravil, da bom potem lahko čim bolje pripravljen.

O tem, če so klasike sprememba tudi s pogledom na Tour: Na koncu želiš biti čim boljši. Če želiš to doseči, potem moraš imeti svežo glavo. Narediti moraš nekaj novega. Zato smo se odločili, da gremo tudi na take dirke. Videli bomo, kako bo šlo.

Na začetku februarja načrtujem odhod na Tenerife. Za tri tedne.
O taktiki s tremi kapetani: Prisiliti moramo druge, da bodo morali opraviti nekaj dela. Upam, da ne bo vse samo na meni, saj morajo potem ostali paziti samo na enega. V nasprotnem primeru lahko napadeta tudi Tom ali Steven in tudi drugi bodo morali reagirati. Kot ste dejali. Moramo biti čim boljši, potem pa moramo poskrbeti, da bo dirka šla po naših željah.

O tem, kdaj se bo lahko srečal s klubskimi kolegi: Na začetku februarja načrtujem odhod na Tenerife. Za tri tedne. Z nekaterimi se bom videl tam. Z drugimi pa po vsej verjetnosti na dirkah.

O ciljih ekipe pa v naslednjem video prispevku

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ