Pripravil vzpon, da bi Flandrija šla ob njegovi kmetiji?

Pripravil vzpon, da bi Flandrija šla ob njegovi kmetiji?
31.03.2016 AVTOR: D. Z.
Zgodbe, ki jih pišejo samo največje dirke. Številne je spisala tudi dirka po Flandriji. Letos bo stota izvedba in tudi tokrat bodo kolesarji v zaključku morali premagati vzpon Paterberg.

Odkar so organizatorji spremenili traso dirke po Flandriji, je Paterberg še kako pomemben vzpon na flandrijski klasiki. Letos ga bodo kolesarji morali premagati dvakrat. Bo tudi zadnji vzpon na dirki. Sledilo bo samo še 13 kilometrov do cilja. A Paterberg – poleg Oude Kwaremonta in Koppenberga, je najbrž eden izmed najslavnejših vzponov dirke – skriva prav posebno zgodbo.

Gre seveda za tlakovan vzpon z največjim naklonom 20,33 %, povprečnim pa znaša 12,5 %. Prvič so ga v traso uvrstili leta 1986, torej pred natančno 30 leti. Od takrat so ga morali kolesarji premagati prav na vsaki dirki. Zanimiva pa je zgodba, kako naj bi prišlo do tega, da so organizatorji ta vzpon opazili. Kmet s Paterberga naj bi bil še posebej ljubosumen na kmeta s Koppenberga, saj je čez tisti vzpon vsako leto potekala priljubljena dirka po Flandriji.

V tistih časih pa praktično nihče ni poznal Paterberga. V začetku osemdesetih let pa naj bi se kmet s Paterberga odločil, da bo stvari vzel v svoje roke. Dobesedno. Začel je z gradnjo poti na Paterberg. Najprej je vse skupaj pripravil, potem pa se je odločil, da na tla postavi tlakovce. To je ena zgodba. Druga pa je, da je leta 1983 svet mesta Kluisbergen odločil, da morajo vzpon na Paterberg asfaltirati.

»Do takrat je bil vzpon na Paterberg ena sama blatna pot, po kateri so se lahko vozili samo s tratkorji, « je dejal predstavnik podjetja, ki se ukvarja z javnimi deli v regiji Philippe Willequet: »Tako se je svet odločil, da vzpon asfaltirajo. To sem povedal prijatelji Paulu Vandewalleju, ki je živel na vrhu vzpona. On pa je predlagal, da bi vzpon morda raje tlakovali. Tlakovci so sicer rahlo dražji, vendar pa so estetsko lepši, s čimer bi morda pritegnili dirko po Flandriji. «

Svet se je s predlogom strinjal in tako je dirka po Flandriji zares zavila tudi na ta vzpon. Katera zgodba je resnična? Lahko presodite sami. Jasno pa je nekaj. Tudi letos bo na Paterbergu zelo pestro, morda se bo prav tam letošnja že stota dirka po Flandriji tudi odločila. In še nekaj je jasno. Tudi na Paterbergu bo kolesarje vzpodbujalo ogromno število navijačev. Dirka po Flandriji naj bi vsako leto ob ceste privabila skorajda milijon ljudi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ