Prolog v Parizu dobil Matthews, Slovenci niso bili v ospredju

Prolog v Parizu dobil Matthews, Slovenci niso bili v ospredju
06.03.2016 AVTOR: D. Z.
Simon Špilak je dirko Pariz-Nica začel s 111 časom na prologu. Dobil ga je Michael Matthews pred Tomom Dumoulinom. V Italiji enodnevna dirka Clarku.
PARIZ-NICA
Začela se je že 74. dirka Pariz-Nica. Govorimo o dirki ekstra kategorije, na kateri nastopajo trije Slovenci. Marko Kump, Luka Pibernik in Simon Špilak, ki v tokrat izjemno močni konkurenci brani lansko tretje mesto v skupnem seštevku. Za kolesarji je že 6,1 km dolg posamični prolog v mestu Conflans Sainte Honorine. Govorimo o ravninskem kronometru, ki je v drugi polovici vseskozi potekal v zares rahel vzpon. Ravno toliko, da povprečne hitrosti niso presegle 50 km/h.

Najhitrejši čas je postavil Avstralec Michael Matthews, ki vozi za Orico GreenEdge. Progo je premagal v sedmih minutah in 39 sekundah. Povprečna hitrost pa je znašala 47,84 km/h. Kolesar Giant Alpecina Tom Dumoulin je bil s sekundo zaostanka drugi, medtem ko je tretji čas – zaostal je za dve sekundi – postavil Patrick Bevin, sicer član Cannondala. Najboljši izmed treh Slovencev je bil Simon Špilak. Kolesar Katjuše je zasedel 111. mesto, zaostal pa je za 38 sekund. Marko Kump (Lampre Merida) je postavil 164. čas, Luka Pibernik (Lampre Merida) pa 172.

ITALIJA
V Italiji so kolesarji odpeljali dirko prve kategorije Industria & Artigianato. Na startu sta bila tudi dva Slovenca. Kristijan Koren, ki se je po pripravah na visoki nadmorski višini vrnil na dirke, in Grega Bole, sicer član moštva Nippo Vini Fantini. Dirka je bila dolga 200 kilometrov. Kolesarji so morali najprej premagati štiri ravninske kroge, potem pa še štiri 27 kilometrov dolge kroge z zahtevnejšim vzponom.

Tudi zaradi slabega vremena, mraza in dežja je prišlo do večje selekcije. Blesteli so kolesarji Cannondala. Zmage se je veselil Simon Clarke, ki je presenetil zasledovalce. Andrea Fedi (Southeast Venezuela) je dobil boj skupine treh kolesarjev za drugo mesto. Ta je za zmagovalcem zaostala za 33 sekund. Tretji je bil Giovanni Visconti (Movistar). Rigoberto Uran je zasedel četrto mesto, Francesco Gavazzi pa je bil peti. Kristijan Koren je bil 65., Grega Bole pa je odstopil.

BELGIJA

Končala se je tudi krajša etapna dirka prve kategorije Driedaagse van West Vlaanderen, n kateri je nastopal Borut Božič. Druga etapa je potekala med Nieuwportom in Ichtegemom. Dolga je bila 183 kilometrov. Kolesarji so morali premagati enajst kratkih, a zahtevnih vzponov. Etapo je po več kot štirih urah in 20 minutah dirkanja dobil Timothy Dupont. Sean De Bie je bil drugi, Nils Politt pa tretji. Borut Božič je na cilj prišel v veliki skupini, ki se je borila za deseto mesto. Na koncu je kolesar Cofidisa osvojil 45. mesto. De Bie se je veselil zmage v skupnem seštevku. Lukasz Wišnowski je bil drugi, Nils Politt pa tretji. Borut Božič je dirko končal na 36. mestu.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ