Proti soncu z Rogličem, Mezgecem in Novakom

Proti soncu z Rogličem, Mezgecem in Novakom
05.03.2022 AVTOR: DZ, vir: ASO in Sirotti

Letos se dirki Pariz-Nica in Tirreno-Adriatico terminsko povsem prekrivati. Le, da se francoska dirka začne dan prej. Na njej pa bodo kar trije Slovenci.

V nedeljo, 6. marca se bo začela prestižna etapna dirka Pariz-Nica, ki ji pravijo tudi dirka proti soncu. Od nedelje do nedelje, torej. Vsekakor se obeta zelo zanimiva dirka z možnostjo selekcije v vožnji na veter, z vožnjo na čas in tudi z gorskimi etapami. Na dirko se vrača Primož Roglič, ki je bil lani tik pred končno zmago. Potem pa je v zadnji etapi po padcih in ob napadih preostali izgubil rumeno majico.

Zdaj se vrača z zelo močno ekipo. Ob njem bo tudi Wout Van Aert, pa tudi Rohan Dennis in Steven Kruijswijk. Na dirki bosta nastopila tudi Domen Novak in Luka Mezgec. Tekmeci bodo zelo močni. Tu so Joao Almeida, Ben O’Connor, Jack Haig, Gino Mader, Wout Poels, Bauke Mollema, Aleksander Vlasov, Nairo Quintana, zmagovalec zadnjih dveh izvedb Maximilian Schachmann, Brandon McNulty, David De La Cruz, Simon Yates, Adam Yates, David Gaudu, že zmagovalec Luis Leon Sanchez … Ti naj bi se borili za skupni seštevek. Potem so tu še Sonny Colbrelli, Sam Bennett, Dylan Groenewegen, Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Neilson Powless, Stefan Bissegger, Matteo Trentin, Philippe Gilbert, Ethan Hayter, John Degenkolb, Stefan Kung ...


1. etapa: 1. etapa, 6.3.2022: Mantes la Ville - Mantes la Ville, 159,8 km
Povsem ravninskih etap na dirki Pariz-Nica ni prav veliko in tudi prva etapa letošnje preizkušnje ne bo povsem ravninska. Razgibane ceste, predvsem pa pester zaključek. Na voljo bodo štirje vzponi tretje kategorije. Predvsem prvi del in potem zadnjih 30 kilometrov je zelo razgibanih. Tu bodo kolesarji na zaključnem krogu, tako da bodo prvič ciljno črto prečkali 17,6 km pred ciljem. 6,9 km pred ciljem je še zadnji vzpon. Cote de Breul Bois Robert. Dolg je 1,2 km, povprečni naklon pa je 6-odstoten. Dovolj, da bi kdo poskušal z napadom pred spustom in potem ravnino do cilja.


2. etapa, 7.3.2022: Auffargis - Orleans, 159,2 km
Na dirki proti soncu ne gre brez etape, v kateri bi lahko prišlo do selekcije v vožnji na veter. Druga etapa je vsekakor taka. Pred desetimi leti je Orleans gostil cilj ene izmed etap na tej dirki. In takrat je prišlo do selekcije zaradi vetra. Glede na traso se obeta miren, sprinterski dan. Ča pa se pojavi dovolj močan veter, potem pa je lahko to tudi pomembna etapa v boju za skupni seštevek.


3. etapa, 8.3.2022: Vierzon - Dun le Palestel, 190,8 km
Ravninskemu prvemu delu etape sledi zahtevnejši zaključni del s tremi vzponi tretje kategorije in številnimi krajšimi nekategoriziranimi klanci. To sicer ni dovolj za večjo selekcijo, bodo pa kolesarji vsekakor utrujeni pred zaključkom. Zadnja dva kilometra tudi nista ravninska, ampak potekata v rahel vzpon. Idealen teren predvsem za kolesarja, kot je Wout Van Aert.


4. etapa, 9.3.2022: Domerat - Montlucon, 13,4 km
Vsekakor pomemben dan v boju za skupni seštevek. Ne pretirano dolg, pa vendar zahteven posamični kronometer. Kolesarji bodo morali v premagati razgibanih 13,4 km. Takoj po startu je položnejši vzpon, pester pa je tudi zaključek. Zaključni klanec je dolg sedemsto metrov, povprečni naklon pa je 8,6-odstoten. Ob spremljanju bomo imeli na voljo en vmesni čas na sedmem kilometru. Lani je kronometer na tej dirki - bil je nekoliko lažji, a se je ravno tako zaključil z vzponom - dobil Stefan Bissegger. Isti čas je takrat postavil Remi Cavagna.


5. etapa: Saint Just Saint Rambert - Saint Sauveur de Montagut, 188,8 km
Kolesarji bodo nadaljevali “potovanje” proti jugu in posledično bodo postajale etape vse zahtevnejše. V peti etapi bodo kolesarji premagali šest vzponov, od tega pet kategoriziranih. Trije so prve kategorije, potem pa še klanec druge in tretje kategorije. Potem, ko bodo kolesarji premagali prva dva vzpona po dobrih sto kilometrih prave ravnine ne o več. Zadnji kategoriziran vzpon Col de la Mure bo po 155 kilometrih dirkanja. Dolg je 7,6 km, povprečni naklon pa je 8,3-odstoten. Sledil bo spust in nekategoriziran vzpon Sain Vincnent de Dufrort, na vrhu katerega bo bonifikacijski sprint. Klanec je dolg 4,8 km, povprečni naklon pa je 5,4-odstoten. Potem pa samo še spust in razgibani zadnji kilometri.


6. etapa, 11.3.2022: Courthezon - Aubagne, 213,6 km
Najdaljša etapa letošnje dirke bo imela tudi pet kategoriziranih vzponov, od tega dva daljša od desetih kilometrov. Gre pa za položnejše, ne preveč strme vzpone. Trije so druge kategorije, dva pa tretje. Vrh zadnjega - to bo Col de L’Espigoulier - bodo kolesarji dosegli po 185 kilometrih, tako da bo do cilja še dovolj časa za spremembe. Po vsej verjetnosti pa bo to etapa po meri ubežnikov.


7. etapa, 12.3.2022: Nica - Col te Turini, 155,2 km
Kljub zgolj dvem kategoriziranima vzponoma so to etapo mnogi označili za kraljevsko. Trasa ne bo pretirano zahtevna, zato pa bo zahteven zaključni vzpon Col de Turini. Govorimo o 14,9 km dolgem klancu s 7,3-odstotnim povprečnim naklonom. Cilj bo na 1607 metrih nadmorske višine. Leta 2019 se je tu že končala etapa te dirke. Takrat je zmago slavil ubežnik Daniel Felipe Martinez, do rumene majice pa je dan pred koncem prišel Egan Bernal. Tudi letos bo to predzadnja etapa, a bo precej lažja. Edina prava ovira pred zadnjim klancem bo 8,1 km dolg vzpon cote de Coursegoules. Povprečni naklon je 4,9-odstoten. Gre za vzpon druge kategorije.


8. etapa, 13.3.2022: Nica - Nica, 115,6 km
Čeprav je to po kilometrih z izjemo vožnje na čas najkrajša etapa, bi jo lahko označili za kraljevsko. Nica je vedno lahko izhodišče za razgibane ceste. Vsega 116 kilometrov, torej, a zelo zahtevnih. Od leta 2016 je Nica prizorišče cilja te dirke - zaradi koronavirusa in ukrepovo sta bili zadnji dve izvedbi izjemi - in ponavadi gledamo etape s številnimi napadi. Kmalu po startu se začnejo vzponi. Pet kategoriziranih bo na sporedu. Prvi trije so druge kategorije, zadnja dva pa prve. Prvi izmed zadnjih dveh je Cote de Peille (6,6 km, 6,8 %). Vrh bodo kolesarji dosegli 45 kilometrov pred ciljem. Po vrnitvi v Nico se bodo kolesarji podali še na tradicionalni Col d’Eze. Tokrat s krajše, a strmejše smeri. Vzpon je dolg šest kilometrov, povprečni naklon pa je 7,6-odstoten. Nekje na polovici je naklon 13,5-odstoten. Od vrha do cilja bo še 15 kilometrov. Večji del tega je spust.

Etape na dirki Pariz-Nica
1. etapa, 6.3.2022: Mantes la Ville - Mantes la Ville, 159,8 km
2. etapa, 7.3.2022: Auffargis - Orleans, 159,2 km
3. etapa, 8.3.2022: Vierzon - Dun le Palestel, 190,8 km
4. etapa, 9.3.2022: Domerat - Montlucon, 13,4 km
5. etapa, 10.3.2022: Saint Just Saint Rambert - Saint Sauveur de Montagut, 188,8 km
6. etapa, 11.3.2022: Courthezon - Aubagne, 213,6 km
7. etapa, 12.3.2022: Nica - Col te Turini, 155,2 km
8. etapa, 13.3.2022: Nica - Nica, 115,6 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ