Prudhomme: Raje z ramo ob rami kot v kronometrih

Prudhomme: Raje z ramo ob rami kot v kronometrih
27.10.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Kronometri ponavadi paralizirajo dirko." Takšen je odgovor direktorja dirke po Franciji Christiana Prudhomma na očitek, da bo naslednje leto premalo kilometrov v vožnji na čas.

Na predstavitvi dirke po Franciji smo doživeli velik aplavz, ko so organizatorji sporočili, da se dirka naslednje leto vrača na vzpon Puy de Dome. Obenem pa so se zvrstili mnogi očitki, da bo to spet Tour z zelo malo kilometri v vožnji na čas. Prudhomme je poudaril, da je moderno kolesarstvo pač drugačno in bi mnogi izpadli iz igre za zmago, če bi bilo na voljo več voženj na čas.

Poleg tega je zdaj večina kolesarjev, ki spada med najboljše v kronometrih tudi najboljša na vzponih. Navedel je primera letošnjih junakov - Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar. "Raje vidim, da se šampioni borijo z ramo ob rami takoj od prvega tedna naprej. To vsi vi veste zelo dobro. Rama ob rami. Tak dvoboj je veliko boljši kot pa, če se kolesarji pomerijo posamično in se jim meri čas," je razloge navedel Christian Prudhomme:

"Ko sem bil še majhen smo spremljali dvoboje med hribolazci in kronometristi. Boje dveh različnih tipov kolesarjev. Imel si Anquetila, ki je bil izjemen rouleur, vendar je trpel na vzponih. Potem si dodal Orla iz Toleda Federica Bahamontesa, ki je razliko naredil na vzponih, a izgubil veliko časa v vožnjah na čas. V takih primerih moraš narediti več voženj na čas, saj bi različni tipi kolesarjev vse to uravnovesili. Zdaj pa gledamo napadalno kolesarstvo s kolesarji, ki lahko zmagujejo skorajda povsod."

Povsem drugačna trasa kot bo naslednja dirka po Italiji. Tam bodo kolesarji morali v treh kronometrih premagati dobrih 70 kilometrov. A na Touru bo veliko vzponov. kar 30 kategoriziranih klancev bodo morali kolesarji premagati. Vrača se legendarni Puy de Dome, pa leta 2020 odkriti Col de la Loze, pa Col du Joux Plane in Gran Colombiere ter številni vzponi v Baskiji …

"Tour je bil vedno narejen za hribolazce, ne glede na to, kaj kdo reče. Če nisi dober na vzponih, potem Toura ne moreš dobiti. Sanjam o tem, da bi imeli, tako kot v 60 letih pravi boj med roulerji, ki poskušajo zdržati z najboljšimi na vzponih in hribolazci, ki niso dobri v vožnji na čas. A v teh časih to ni mogoče. Morda pa se bo spet kdaj zgodilo," je še dejal Prudhomme.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ