Prudhomme: Velika zmaga je, da je Tour prišel do Pariza

Prudhomme: Velika zmaga je, da je Tour prišel do Pariza
21.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Na Elizejskih poljanah se je odvalil kamen od srca tudi direktorju rumene pentlje Christianu Prudhommu, ki je enega najbolj zapletenih Tourov z izvedbenega vidika doslej uspel pripeljati do Pariza.

Mnogi so dvomili, da je v dobi koronavirusa in vsesplošnih omejitev izvedba takšnega dogodka, kot je tritedenska dirka po Franciji, sploh mogoča. A med njimi ni bilo Christiana Prudhomma, ki je vztrajal, da rumena pentlja tudi letos bo in res je karavano uspešno pripeljal do cilja. »Vsako leto me novinarji na cilju sprašujejo, če čutim olajšanje, ker je dirka končno na cilju. Letos sem jim odgovoril: »Da, seveda, velika zmaga je, da je Tour sploh prišel do Pariza,« je za francoski radio Sud Radio spregovoril direktor dirke.

Prudhomme se je tudi sam med Tourom okužil s koronavirusom, a ker ni bil del mehurčka, se je po tednu dni karantene lahko vrnil in podelil zadnjo rumeno majico Tadeju Pogačarju v Parizu. A pot ni bila enostavna: »V urah pred štartom dirke v Nici nas je bilo pošteno strah, kako se bodo stvari odvijale in če bomo po dveh pozitivnih testih res morali poslati kakšno ekipo domov. Nismo vedeli, kaj bi to sploh pomenilo za samo dirko, zdaj pa mi je jasno, da je prav ta strah pripomogel k temu, da je dirka prišla do Pariza. Ekipe so same uvedle res stroge ukrepe in se jih držale, zato je model mehurčka deloval.«

»Na tem Touru smo imeli praktično vse, dež in skorajda led v prvi etapi, pa naslednji dan sonce in zmago Juliana Alaphilippa v fantastični kulisi, pred gledalci, ki so nosili maske in se držali ukrepov … Seveda je bilo gledalcev nekoliko manj, vendarle je zdaj september, ne julij, a sem bil vseeno šokiran nad odzivom vseh mest in vasi, ki jih je Tour obiskal,« je še oddal Prudhomme, nato pa izpostavil boj za zeleno majico: »Po zaslugi Petra Sagana in Sama Bennetta ter njunih ekip so bile razgibane etape zelo zanimive, boj za zeleno pa zelo napet, ne vem, kdaj sem nazadnje tako užival v šprinterskih bojih. Jasno je, da moramo skrajšati povsem ravne etape, če so tako dolge, so zaključki pretežki.«

»Ne bom rekel, da je bil letošnji Tour tako dober kot lanski, čeprav je bil zelo zanimiv. Lani smo imeli francoske kolesarje, ki jim je šlo odlično, letos pa se je že na začetku dirka podrla za marsikoga od favoritov,« je potegnil črto pod Tour Prudhomme. Čeprav bi raje videl francosko prevlado, sta tudi slovenska kolesarja poskrbela za spektakel na vrhunskem nivoju.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ