Prva klasika domačinu, Peter Sagan 2.

Prva klasika domačinu, Peter Sagan 2.
27.02.2016 AVTOR: D. Z.
Greg Van Avermaet je na prvi klasiki v sezoni premagal Petra Sagana. V Franciji začel tudi Luka Mezgec. Jani Brajkovič 6. v skupnem seštevku dirke po Langkawiju.

OMLOOP HET NIEUWSBLAD
Prva klasika
S prestižno dirko ekstra kategorije Omloop Het Nieuwsblad se je začelo tudi obdobje enodnevnih klasik, ki se bo končalo konec aprila z dirko Liege-Bastogne-Liege. Že na uvodu se je na startu zvrstilo ogromno število vrhunskih kolesarjev, zvezdnikov. Na startu je bil tudi Borut Božič, a član Cofidisa zahtevne dirke z enajstimi kratkimi, a strmimi vzponi ni dokončal.

Dirka je bila dolga 200 kilometrov. Začela in končala pa se je v mestu Gent. Zmagovalca zadnjih dveh let Iana Stannarda, sicer člana Skya ni bilo na startu. Zato pa so bili Van Avermaet, Sagan, Gilbert, Benoot, Boonen, Terpstra, Kristoff, Pozzato, Demare, Martin, Viviani, Hofland … Obetal se je spektakel in to smo lahko tudi videli. Najprej je prišlo do pobega 12 kolesarjev.

12 ubežnikov, potem pa odločilen napad
To so bili Alexis Gougeard (AG2R), Kristian House (One Pro Cycling), Julien Morice (Direct Energie), Kevin Van Melsen (Wanty – Groupe Gobert), Maxime Farazijn (Topsport Vlaanderen-Baloise), Brian van Goethem (Roompot-Oranje Peloton), Zakkari Dempster (Bora-Argon 18), Benoit Jarrier (Fortuneo-Vital Concept), Hugo Hofstetter (Cofidis, Solutions Crédits ), Brecht D’Haene, Stef Van Zummeren in Kai Reus (Veranda ’s Willems).

Hitro so si privozili pet minut in pol prednosti, potem pa so se v ozadju v lov podali člani Katjuše in Etixx Quick Stepa. Ob prihodu do vzpona Kruisberg so imeli ubežniki samo še dve minuti naskoka. Na Taaienberg je ostro napadel Luke Rowe, sledila pa sta mu lahko le Greg Van Avermaet in Tiesj Benoot. Kasneje se je do treh ubežnikov uspel preseliti še svetovni prvak Peter Sagan. 20 sekund pred to skupino so bili še preostali štirje ubežniki, ki pa so bili kmalu ujeti.

Nemočen Etixx Quick Step

V ozadju so najmočnejše lovili člani Etixx Quick Stepa, a jih je nekoliko zaustavil tudi padec Tonyja Martina, medtem ko se je v ospredju izoblikovala skupina osmih ubežnikov, saj so bili vsi prvotni ubežniki ujeti. V glavnini je spet prišlo do padca, na tleh so se znašli Gilbert, Floris, Quinziato …

Po premaganem zadnjem vzponu na dirki – govorimo o Boembeku, ki je bil 32 kilometrov pred ciljem – so imeli ubežniki še vedno minuto naskoka pred glavnino, ki so jo vodili člani Etixx Quick Stepa. Očitno pa niso bili dovolj močni, da bi ubežnike tudi ujeli. Sledili so še trije odseki tlakovcev. V ospredju je te poskušal izkoristiti Peter Sagan.

"Večno" poraženi premagal "večno" drugega

Slovaku prave selekcije ni uspelo narediti, a na koncu so se ubežniki vseeno lahko udarili za zmago, pa čeprav so v ozadju tudi druge ekipe priskočile na pomoč utrujenim članom Etixx Quick Stepa. Sledil je sprint petih ubežnikov. Greg Van Avermaet je prvi pripeljal skozi zadnji ovinek in nadaljeval s sprintom.

Belgijec je imel dovolj moči, da se je lahko veselil zmage. Peter Sagan se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil Tiesj Benoot, četrti Luke Rowe in peti Alexis Gougeard. V ozadju je prišlo v zaključku do številnih napadov. Glavnina pa je na cilj prišla z vsega devetimi sekundami zaostanka. Debusschere je bil šesti, sedmi Petit, osmi Theuns, deveti Ladagnous. Tom Boonen je kot najboljši predstavnik sicer favorizirane ekipe Etixx Quick Step zasedel 11. mesto.

CLASSIC SUD ARDECHE

Še kako zahtevno dirko si je za začetek sezone v novi ekipi izbral Luka Mezgec. V seriji dirk, ki so se odvijale v soboto je Mezgec, letos član Orice GreenEdge. Mesto Guilherand Granges je gostilo start in cilj 16 dirke Classis Sud Ardeche. Gre za dirko prve kategorije, na kateri je nastopilo kar devet ekip z licenco World Tour. Dirka je bila dolga 183 kilometrov. Selekcija je bila velika, povprečna hitrost na koncu pa 37,43 km/h. Za zmago se je udarila skupina nekaj manj kot 20 kolesarjev. Zmage pa se je veselil 23-letni kolesar Etixx Quick Stepa Petr Vakoč. Julien Simon je bil drugi, tretji pa Olivier Pardini. Luka Mezgec je odstopil. Jutri bo nastopil še na dirki La Drome Classic.

DIRKA PO LANGKAWIJU

Na dirki ekstra kategorije po Langkawiju je za kolesarji četrta etapa. Prva nekoliko zahtevnejša. Končala se je z dolgim zaključnim vzponov. Etapa je bila dolga 130 km. Ipoh je gostil start, cilj pa je bil na vrhu Tanah Rate. Do prvega pobega je prišlo po 25 kilometrih dirkanja. Potem pa so napadli Lukas Jaun (Team Roth), Shiki Kuroeda (Asian Racing) in  Burr Ho (HKSI Pro).

20 kilometrov kasneje so imeli že šest minut in pol prednosti. Vseh poskusov pobega je bilo konec nekaj manj kot osem kilometrov pred koncem. Pet kilometrov pred ciljem pa je napadel prvi favorit za zmago Miguel Angel Lopez. Kolesar Astane  Jonathan Clarke ga je sicer ujel, a je potem povsem popustil. Lopez pa je nadaljeval v samostojnem pobegu. Vse do cilja. Po skoraj treh urah in pol dirkanja se je kolesar Astane lahko veselil zmage.

Drugi Alexander Jaramillo je zaostal za pol minute. Tretji je bil Reinardt Janse Van Renburg, ki je dobil boj skupine 15 kolesarjev, v kateri je bil tudi Jani Brajkovič. Ta skupina je zaostala za 35 sekund, Brajkovič pa je zasedel deseto mesto. V skupnem seštevku ima Lopez 29 sekund naskoka pred Van Rensburgom. Tretji Jaramillo zaostaja za 34 sekund. Jani Brajkovič je trenutno šesti. Njegov zaostanek po štirih dneh dirkanja znaša 45 sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ