Prva klasika, prvi spektakel: Van Avermaet pred Saganom

Prva klasika, prvi spektakel: Van Avermaet pred Saganom
25.02.2017 AVTOR: D. Z.
Omloop Het Nieuwsblad. Uvodna belgijska klasika. Že videno, bi lahko rekli. Greg Van Avermaet je v sprintu ugnal Petra Sagana. Najboljši Slovenec Kristijan Koren.

Organizatorji že 72. dirke Omloop Het Nieuwsblad si boljšega razpleta skorajda ne bi mogli želeti. Govorimo namreč o nekakšni uvodni klasiki.

Gre za enodnevno dirko, ki spada v World Tour. Start in cilj pa gosti Gent. Lansko zmago je branil Greg Van Avermaet, ki je v sprintu ugnal Petra Sagana. Tudi leto sta bila oba šampiona na startu. Van Avermaet kot aktualni olimpijski prvak in Sagan kot aktualni svetovni prvak, ki je na dirko prišel po dolgem tekmovalnem premoru, saj je bil na višinskih pripravah.

Dirka je bila dolga 198 kilometrov, kolesarji so morali premagati 13 tradicionalnih kratkih, a strmih vzponov, pa še deset tlakovanih odsekov. Do odločilnega napada je prišlo po prevoženih dobrih 160 kilometrih. Napadli so Peter Sagan, Sep Vanmarcke in Greg Van Avermaet. Takoj so v ozadju lov organizirali člani Quick Stepa in Skyja, a bilo je prepozno.

Prvi trije pa so bili obenem nadvse močni. Prednost zaradi organiziranega lova sicer dolgo ni narasla, vendar pa se je na koncu vendarle povečala. Trojica se je tako po štirih urah in 48 minutah v sprintu udarila za zmago. Tako kot lani je bil najmočnejši Greg Van Avermaet, ki je ugnal Petra Sagana in Sepa Vanmarckeja. V ozadju se je skupina v zaključku razbila in na četrto mesto je s 44 sekundami zaostanka prišel Fabio Felline.

Peti je bil Oscar Gatto. Sledili pa so Rowe, Naesen, Stuyven, Trentin, Petit, Backaert, Tenussen, Gilbert, Štybar, Roelandts … Kristijan Koren je bil 28. Na cilj je prišel v skupini, ki se je z zaostankom 2:44 borila za 18. mesto. Borut Božič, Domen Novak, David Per in Luka Pibernik so odstopili. Odstopil je tudi Tom Boonen, ki je odnehal 50 km pred ciljem, potem ko se je ujel v enega izmed padcev. Jutri bo na sporedu dirka Kuurne-Bruselj-Kuurne.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ