Prva klasika prvič Štybarju

Prva klasika prvič Štybarju
02.03.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Zdenek Štybar je dobil uvodno klasiko v sezoni Omloop Het Nieuwsblad. Najboljši Slovenec Kristijan Koren na 85. mestu.

Trije Slovenci
Dirka Omloop Het Nieuwsblad zdaj že po tradiciji predstavlja nekakšen uvod v znamenite enodnevne klasike. Merelbeke je gostil start že 74. izvedbe te preizkušnje. Po dvesto kilometrih dirkanja pa je bil cilj v kraju Ninove. Na startu so bili tudi Kristijan Koren, Luka Pibernik in Grega Bole. Nastopiti bi moral tudi Matej Mohorič, a je na treningu padel in je tako moral odpovedati uvodne dirke v Belgiji.

Belgijci začeli z akcijo

Takoj po startu je prišlo do pobega. Ubežno skupino so sestavljali Jans, Wirtgen, Howes in Devriendt. Privozili so si kar 14 minut prednosti. Na prvem tlakovanem odseku po 38 kilometrih so pospešili kolesarji Deceuninck Quick Stepa. Na naslednjem odseku je uspel napad manjši skupini kolesarjev, med katerimi je že bil Štybar. V glavnini so ogromno dela v lovu opravili član moštva CCC in po 20 kilometrih jim je ta lov uspel.

Gilbert napadel in naredil selekcijo
50 kilometrov pred ciljem je na tlakovanem odseku napadel Philippe Gilbert. Sledili so mu Wout Van Aert, Greg Van Avermaet in Daniel Oss. Sledil je napad Dannyja Van Poppla na odseku Molenberg, ki je dokončno razbil glavnino, medtem ko je bil ujet še zadnji izmed ubežnikov Baptiste Planckaert. Med vodilnimi je padel Tiesj Benoot in takrat je v ospredju ostalo samo šest kolesarjev.

Štybar izkoristil napad Wellensa
To so bili Štybar, Van Avermaet, Lucenko, Wellens, Teuns in Oss. Sledila sta še znamenita odseka Muur van Geraardsbergen in Bosberg. Največ dela sta v ospredju opravila Štybar in Van Avermaet, tako da so si do vrha Bosberga ubežniki privozili 35 sekund prednosti pred prvo skupino zasledovalcev. Sledilo je taktiziranje v zaključku.

Lefevre je čakal 14 let
Napadel je Wellens in Van Avermaet se je podal v lov za njim. 2,4 km pred ciljem pa je to izkoristil Štybar, ki je zvedel protinapad. Odgovoriti ni mogel nihče več. Štybar je slavil sploh prvo zmago na kakšni izmed tlakovanih klasik. Član moštva Deceuninck Quick Step je tej ekipi, ki vedno blesti prav na takih dirkah priboril prvo zmago po kar 14 letih. Nick Nuyens je zadnji kolesar, ki je na tej dirki ekipi, ki jo vodi Patrick Lefevre priboril zmago. Bilo je leta 2005.

Van Avermaetu 2. mesto
"Danes sem imel dober občutek, vendar nikoliko ne veš. V begu smo bili samo močni kolesarji, vendar pa sem imel v ozadju še vedno nekaj kolegov, tako da sem to lahko izkoristil. Šele na včerajšnji novinarski konferenci sem izvedel, da ekipa že 14 let ni dobila te dirke. To je neverjetno," je dejal Štybar. Sprint za drugo mesto je dobil Greg Van Avermaet, tretji je bil Tim Wellens. Sledili so Lucenko, Teuns, Drucker, Lampaert, Gilbert, Trentin in Naesen. Kristijan Koren je bil 85., Luka Pibernik 88., Grega Bole 98.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ