Prva prava alpska etapa

Prva prava alpska etapa
17.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Po devetih etapah in dnevu počitka bodo kolesarji na dirki po Franciji zavili v gore. Letos se bodo najprej soočili z Alpami. Kar 3 zahtevni dnevi jih čakajo. Najprej pa cilj gosti Le Grand Bornand.

10. etapa, 17. julij: Annecy – Le Grand-Bornand, 159 km (gorska etapa)

Po kratkih in strmih vzponih v prvih dneh in po pretresu v deveti etapi so si kolesarji zaslužili prvi dan počitka v Annecyju. Takoj zatem pa Alpe in stara znanca Annecy in Le Grand Bornand. Vmes pa tokrat kar štirje že zahtevni prelazi. Začelo se bo s 1477 metrov visokim prelazom Croix Fry po 43 kilometrih. Vzpon je dolg 11,3 km, povprečni naklon pa znaša sedem odstotkov. Takoj zatem bodo na 68 kilometru kolesarji prišli na vrh platoja des Glieres. Govorimo o zelo strmem šest kilometrov dolgem klancu z 11,2 odstotnim povprečnim naklonom. A vse skupaj bo preveč oddaljeno od cilja, da bi tu lahko bili priča kakšnemu izmed epskih napadov.

Še posebej, ker vemo, da v glavnini ni več Alberta Contadorja. Sledil bo daljši vmesni del, na 118 kilometru pa začetek vzpona na Col de Romme. Ko bodo po devetih kilometrih vzpenjanja (povprečni naklon znaša 8,9 %) kolesarji prišli na vrh 1297 metrov visokega prelaza, bo sledil samo še spust in že poznani Col de la Colombiere. Tokrat iz tiste lažje smeri, saj bo dolg vsega dobrih sedem kilometrov. Povprečni naklon znaša 8,5 odstotka. Predvsem zadnji trije kilometri so še kako strmi, kot nalašč za napad pred 1618 metrov visokm vrhom. Po 144 kilometrih dirkanja bo sledil samo še 15 kilometrov dolg spust in krajši, blag vzpon do cilja. Vodstvo brani Greg Van Avermaet, a zdaj bodo v ospredje stopili kolesarji za končno zmago.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ