Prva zmaga za Bahrain Merido, v Evropi začel Greipel

Prva zmaga za Bahrain Merido, v Evropi začel Greipel
26.01.2017 AVTOR: D. Z.
Vsekakor lahko govorimo o dveh lepih podvigih novih ekip v World Touru. Prvi zmagi sta zabeležili ekipi Bahrain Merida in Bora Hansgrohe. Andre Greipel je dobil dirko na Majorki.

Najprej na etapno dirko v Argentino. Nekateri kolesarski zvezdniki nastopajo na dirki po San Juanu. Tretji dan dirkanja so se kolesarji spopadli s posamičnim kronometrom.

Kronometer je bil dolg 11,9 km, uporaba pravih koles za kronometer pa ni bila dovoljena. Najhitreje pa je progo premagal Ramunas Navardauskas. Čas 14.03. Povprečna hitrost pa 50,82 km/h. 28-letni član Bahraina Meride je tako novoustanovljeni ekipi priboril prvo zmago. “Prvi del poti smo imeli veter v hrbet, potem pa je pihal nasprotni veter. Bilo je tudi nekaj slabe ceste, ” je povedal Navardauskas:

“To je prva dirka v sezoni in pripravljenost kolesarjev je precej različna. Pred prvo dirko si vedno živčen, saj ne veš, kakšne so noge. Ampak, rezultati pokažejo, ali si pripravljen ali ne. ” Drugi čas je postavil Bauke Mollema, tretji pa je Matthias Brandle. Oba sta člana moštva Trek Segafredo. Zanimivo. Eden izmed zvezdnikov Vincenzo Nibali je za kolegom zaostal za 35 sekund in je postavil 13 čas. Navardauskas je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Do sprememb pa lahko pride predvsem v peti etapi, ki se bo končala na 2500 metrih nadmorske višine. Na vzponu Alto de Colorado.

Prvo zmago v sezoni so zabeležili tudi pri moštvu Bora Hansgrohe, ki je v sezono 2017 vstopila krepko okrepljena. Tudi s Petrom Saganom. Nekatere ekipe so zdaj nastopile na zanimivi dirki v Melbournu. Ta je potekala po dirkališču za formulo 1. Kolesarji so morali prevoziti 22 krogov oziroma 116 kilometrov. Povprečna hitrost pa je na koncu znašala kar 49 km/h.

Že v prvem krogu je prišlo do pobega 15 kolesarjev, ki pa si je privozila največ pol minute naskoka. V sedmem krogu so bili ujeti, takoj pa se je izoblikovala nova ubežna skupina. Tokrat jo je sestavljalo 16 kolesarjev. Glavnina jih je ujela v 20 krogi in tako smo videli sprint. Najboljši je bil Sam Bennett: “Zelo sem vesel. Osvojiti prvo zmago v sezoni za ekipo je lepo. Tudi pritisk je nekoliko manjši. ” Drugi je bil Skyjev Danny Van Poppel, tretji pa Scott Sunderland (IsoWhy Sports Swiss Wellness).

Za kolesarji je tudi prva kategorizirana dirka v Evropi. Govorimo o prvi izmed štirih enodnevnih dirk za Challenge Majorka. Na Majorki so morali kolesarji premagati 162 kilometrov dolgo preizkušnjo. Zaznamovala jo je ubežna skupina, ki so jo sestavljali Kersten Thiele (Germany), Jevgenij Šalunov (Gazprom-Rusvelo), Pablo Torres (Burgos-BH) in Pello Olaberria (Euskadi-Murias).

Njihova največja prednost je znašala nekaj več kot tri minute, kar pa ni bilo dovolj. Trasa je bila pisana na kožo sprinterjem in ekipe so tako želele imeti vse pod nadzorom. 20 kilometrov pred ciljem je glavnina ubežnike ujela in tako smo videli sprint. Zmage se je veselil Andre Greipel, ki je premagal Van Genechtena in McLayja.

“Naš cilj je bil, da se dirka konča s sprintom in to nam je uspelo doseči. Remy Mertz je na zanj sploh prvi dirki med elito opravil izjemno delo. Na čelu je vozil več kot sto kilometrov in imel tako ubežnike pod nadzorom. Celotno dirko smo imeli pod nadzorom, zato je to lepo zaključiti z zmago. To je popoln začetek v novo sezono, ” je dejal Andre Greipel.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ