Prvi dan branjenja rumene majice je za Rogliča minil brez težav

Prvi dan branjenja rumene majice je za Rogliča minil brez težav
05.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Luis Gomez/Sprint Cycling Agency

Druga etapa dirke po Baskiji je bila hkrati najdaljša, z dvema vzponoma druge kategorije, ki pa nista preveč razredčila glavnine. Tekmeci Primoža Rogliča danes še niso napadali, zato je v rumeni majici preživel relativno miren dan. Zmaga Alaphilippa.

Po suvereni zmagi na kronometru v prvi etapi je bil Primož Roglič zelo dobre volje. V družbi družine se je sproščeno družil z novinarji: »Res sem vesel, da sem spet tukaj, rad imam te kraje, to dirko in te navijače, oni pa imajo radi mene. Zelo dober občutek je, da so gledalci spet ob progi. Traso kronometra sem res dobro preučil, zato sem vse ovinke lahko odpeljal hitro in to je na koncu prineslo razliko.«

Čestital mu je tudi Remco Evenepoel, ki je priznal, da proti svojemu »idolu«, kot se je izrazil, tokrat ni imel nobenih možnosti. V drugi etapi pa se je dirkanje začelo zares, pred kolesarji je bila z 207,6 kilometri najdaljša etapa dirke od Leitze do Viane. Na trasi sta bila dva vzpona druge kategorije, ki sta sicer nekoliko razredčila glavnino, a nista bila dovolj težka, da bi imel kdo resno željo po napadu na vodstvo Rogliča.

Glavna zgodba so bili zato ubežniki, v ospredju so bili večino dneva Julen Amezqueta (Caja Rural), Ander Okamika (Burgos-BH), Ibai Azurmendi (Euskaltel - Euskadi) in Ibon Ruiz (Equipo Kern Pharma). V glavnini pravih šprinterjev ni, saj je dirka tako hribovita, da praktično ne bi imeli možnosti, posledično pa se je odprlo vprašanje, kdo bo lovil ubežno četverico. Rogličeva Jumbo Visma jih je ohranjala na dveh minutah razlike in šele 20 kilometrov pred ciljem so tudi ostale ekipe priskočile na pomoč, da se je prednost začela topiti.

V ospredju je Ruiz poizkušal z napadom sam presenetiti preostale tri ubežnike, med njimi pa prave sloge ni bilo. Tudi glavnina jim je začela dihati za ovratnik in pet kilometrov pred ciljem je imel Ruiz le še 50 sekund naskoka, zasledovalna trojka pa še približno deset sekund manj. Ravnine v zadnjih desetih kilometrih ni bilo, cesta se je cel čas vzpenjala in spuščala in ko so se v glavnini začeli napadi, se je prednost Ruiza začela hitro topiti. Tri kilometre pred ciljem je znašala le še dobrih 20 sekund in jasno je bilo, da za pogumen pobeg tokrat Španec ne bo dobil nagrade.

Etapa se je končala s kratkim, a zelo strmim vzponom, ki je bil pisan na kožo Rogliču in tudi svetovnemu prvaku Julianu Alaphilippu. Prav zanj je Remco Evenepoel v zadnjem kilometru opravil odlično delo, pripravil mu je perfektno izhodišče za šprint in Alaphilippe je v mavrični majici z lahkoto slavil etapno zmago, že 18. letos za QuickStep. Drugi je bil Fabian Doubey, tretji pa Quinten Hermans.

Roglič je imel ob začetku zadnjega kilometra slab položaj, zato se ni vmešal v šprint za zmago, a ker ni šprintal niti Remco, je Roglič zadržal rumeno majico pred nadaljevanjem Itzulie.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ