Prvi dvoboj velikih Albertu Contadorju

Prvi dvoboj velikih Albertu Contadorju
05.06.2016 AVTOR: D. Z.
Prestižna dirka Criterium du Dauphine se je začela z gorskim prologom. Dobil ga je Alberto Contador.

Prestižna, že 68 dirka Criterium du Dauphine, ki šteje med dirke World Toura se je začela z izjemno težkim prologom. Govorimo o vsega štiri kilometre dolgi preizkušnji. A v celoti je potekala v klanec. Les Gets je gostil start, cilj pa je bil na 1500 metrih nadmorske višine. Na Montee du Mont Chery. Sam vzpon je bil dolg 3,9 km. Povprečni naklon pa je znašal 9,7 %.

Prav zadnja dva kilometra, še posebej zadnji kilometer je bil najstrmejši. Tudi 19 %. Na vrhu so podelili tudi točke za vzpon prve kategorije. Dirka, ki velja za najresnejšo pripravljalno preizkušnjo pred dirko po Franciji je tudi letos zelo zahtevna. Obenem na njej nastopajo številni zvezdniki. Chris Froome, Alberto Contador, Richie Porte, Joaquim Rodriguez, Thibaut Pinot, Wout Poels, Romain Bardet, Mikel Landa, Michal Kwiatkowski, Bauke Mollema, Pierre Rolland …

Na dirki nastopata tudi Borut Božič in Luka Pibernik, ki pa nista bila v ospredju. Po dolgih pripravah so se tako vrnili nekateri kolesarji, ki vse stavijo na Tour. In Alberto Contador je s preizkušnjo opravil najhitreje. Klanec je premagal v 11 minutah in 36 sekundah. Bil je šest sekund hitrejši od Richieja Porta in za 13 sekund hitrejši od Christopherja Frooma, ki brani lansko zmago na tej preizkušnji.

»To je rahlo presenečenje, da mi je uspelo premagati Frooma in Porta, vendar pa sem vedel, da lahko dobro odpeljem. Nisem pa si mislil, da lahko dobim prolog, « je dejal Contador. Froome je startal precej pred Špancem in je bil tudi prvi kolesar, ki se je spustil pod mejo 12 minut:

»Sicer je bil prolog dolg samo štiri kilometre, vendar je bil zelo zahteven. Nekateri odseki so bili tudi 20-odstotni. Moči mi je zmanjkovalo. Iztisniti sem moral res vse. Zadovoljen sem s številkami in z občutki, ki sem jih imel na kolesu. Sem v dobri formi, vendar pa je do Toura še en mesec. Vesel sem, da se je končno začelo. « Med Frooma in Contadorja se je uvrstil še Porte, ki je na progo šel kot predzadnji. Četrti je bil Daniel Martin, sledili pa so še Alaphilippe, Poels, Bardet, Yates, Rosa, Herrada, Navarro, Landa, Kwiatkowski, Gasparotto, Mollema, Hesjedal, Pinot, Conti...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ