Prvi profesionalec z umetnim kolkom

Prvi profesionalec z umetnim kolkom
17.02.2019 AVTOR: DZ, vir: Wanty Groupe Gobert

Na dirki po Omanu je bil v prvi etapi v središču pozornosti sicer zmagovalec Alexander Kristoff, v glavnini pa se je skrival Bart De Clercq, piše prav posebno zgodbo.

Prvi do zdaj
Bart De Clercq je letos član moštva Wanty Groupe Gobert. Govorimo o prokontinentalni ekipi, v katero je prestopil pred sezono 2018. Predtem je bil član World Tour moštva Lotto Soudal. Patrick Fletcher, sicer novinar pri cyclingnews.com je izpostavil, da De Clercq piše prav posebno zgodbo. Pri 32 letih je postal sploh prvi profesionalni kolesar, ki je na dirki nastopil z umetnim kolkom.

"Neumen padec"
Po skoraj 18 mesecih je zdaj spet nastopil na dirki. Kaj se je zgodilo? Ob prestopu v Wanty Groupe Gobert je na začetku lanskega januarja nesrečno padel, potem ko mu je pri zavijanju pri sicer majhni hitrost spodneslo sprednji obroč in padel je na levo stran, poškodoval pa si je kolk. "Bil je neumen padec s hudimi posledicami. Dobil sem udarec v povsem napačen del. Pristal sem tako, da sem se s celotno težo udaril v kolk. Dobro se spomnim, kako sem obležal, kako sem poskušal vstati, pa nisem mogel," je dejal De Clercq.

Po dveh operacijah nič boljše
"Spet sem se ulegel in poskušal sem se zgolj umakniti s ceste. Zaradi bolečine se nisem mogel premakniti niti za tisti meter. Spomnim se tudi sleherne sekunde vožnje v bolnišnico. Mislim, da se bom tega spominjal do konca življenja," je še pojasnil. Najprej so mu odlomljen del kolka poskušali zaceliti z vijaki, vendar pa ni nič pomagalo. Junija je odšel na novo operacijo, ki pa tudi ni prinesla sprememb. De Clercq je imel težave že pri hoji.

Tretja operacija
"Konec septembra sem se odločil za umetni kolk. Temu sem se sicer poskušal izogniti, vendar pa ni šlo več drugače. Glavni razlog je moja kakovost življenja. Že samo hoja ni bila ravno udobna in mi je predstavljala velike težave. Po sto metrih sem se moral ustaviti in si odpočiti. Umetni kolk je bil še edina možnost." Zdaj pa se je že vrnil na dirke, kar je kar težko verjeti, potem ko je lani preživljal zares težke trenutke.

Mesec kasneje na kolesu
"Po prvi operaciji sem moral ležati skoraj dva meseca. Nič nisem smel početi. Po menjavi kolka pa sem bil že dva dni kasneje na trenažerju. Nisem sicer treniral, zgolj vrtel pedale," je še pojasnil De Clercq, ki je po enem mesecu že lahko treniral tudi na cesti. De Clercq tudi ne vidi težav pri tem, da se še vedno ukvarja s kolesarstvom.

"Forma še ni prava"
"Če bi bil nogometaš ali maratonec, potem bi to bilo drugače. Kolesarstvo je pravzaprav nekaj najboljšega kar lahko narediš za umetni kolk. Velike razlike ne čutim. Še vedno čutim razliko v moči med levo in desno nogo, a gre bolj za mišično maso, kar je normalno. Forma še ni prava, vendar pa bo iz tedna v teden boljša." Sicer pa se De Clercq lahko pohvali z etapno zmago na dirki po Italiji leta 2011 in pa z etapno zmago na dirki po Poljski leta 2015.

"Motor ostaja, le nekater dele so zamenjali"
"Motor je isti, le nekatere dele so zamenjali. Vse ostalo bi moralo biti podobno, zato ne vidim razloga, zakaj ne bi mogel priti na raven iz preteklosti. Na treningih imam občutek, da napredujem. Že zdaj sem zadovoljivo pripravljen in prepričan sem, da se bo vse vrnilo na stara pota." Želi pa se uvrstiti v ekipo, ki bo nastopila na dirki po Franciji.

Značke: Cestno
Ključne besede: Wanty Groupe Gobert, Bart De Clercq, umetni kolk, kolk, operacija, operacija kolka, Lotto Soudal
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ