Prvi vtisi: Specialized Diverge, Crux in Allez

Prvi vtisi: Specialized Diverge, Crux in Allez
15.06.2017 AVTOR: Matej Zalar
Specialized je uradno predstavil prve cestne novosti za leto 2018: Diverge je še udobnejši, Crux še lažji, vstopni Allez pa lepši.

Medtem ko Crux ostaja agresiven tekmovalni stroj za ciklokros in si ne želi biti dvoživka, ki zna biti hkrati tudi kolo za makadamkanje, pa Diverge razširja makadamkarska obzorja in vabi tudi na razrite kolovoze, kjer smo se včasih vozili le z gorskimi kolesi. Allez – ki ga ne gre enačiti s sprinterskim strojem Allez Sprint – pa je z novo, bolj sproščeno geometrijo in prijazno ceno precej bliže kolesarskim začetnikom.

Diverge
Takoj so nas opomnili, da prodaja v segmentu koles gravel globalno narašča eksponentno – v konservativnem slovenskem okolju pri tem spet nekoliko zaostajamo – in na to so se pri Specializedu odzvali s kolesom, ki je na prvi testni vožnji nad resnim makadamkanjem navdušil celo novinarje, ki se sicer strogo držijo ceste in se na makadamih počutijo negotovo.

Ni presenetljivo, da je po vzoru Roubaixa dobil vzmeteno krmilno oporo Future Shock, a ima za razliko od specialista za tlakovce progresivno vzmet, ki skozi 20-milimetrski hod postaja čedalje bolj toga. Na voljo sta dve trdoti, med katerima se lahko odločimo glede na teren oziroma podlago. Diverge pa nima »plavajoče «sedežne opore – še več, model S-Works (ki je v liniji Diverge novost) ima celo potopno sedežno oporo s 35 milimetri hoda, medtem ko na nekaterih modelih ostaja karbonska opora CG-R  z elastomerjem.

Kolesa so opremljena z 38-milimetrskimi plašči, a je prostora v okvirju dovolj tudi za 42-milimetrske, kolo pa je kompatibilno tudi z obročniki 650 b in v tem primeru sprejme celo 47-milimetrske pnevmatike.

Zadnje vilice so za boljše udobje zdaj spuščene, geometrija pa je precej bolj sproščena, obverižne cevi so dolge kar od 419 milimetrov pri najmanjših do 421 milimetrov pri večjih modelih. Gonilni ležaj so postavili kar 10 milimetrov nižje kot pri predhodniku, kar ob nižjem težišču prinese precej bolj gotovo počutje na kolesu (s kolesi 650b se seveda gonilni ležaj še približa tlem). In ko smo že pri geometriji: Dolce, ženska različica Diverga z nekoliko drugačno geometrijo, se z letom 2018 poslavlja in nadomeščajo jo ženski modeli Diverge z identično geometrijo kot pri moških. Zanimiv korak nazaj.

 

V različici S-Works tehta okvir komaj 880 gramov (velikost 56), celo kolo pa 8,4 kilograme.

 

Crux
Novi Crux je precej lažji, okvir S-Works zdaj tehta 930 gramov (velikost 56), spremenili pa so tudi geometrijo, čeprav le malo – okvir je malenkost daljši. Po novem ima integrirano objemko sedežne opore, kar naj bi prispevalo tudi k boljšemu blaženju vibracij, saj jesedežna opora fiksirana 20 milimetrov niže, kot bi bila pri zunanji objemki. Med zgornjimi zadnjimi vilicami po novem ni več mostička, kar bo še nekoliko olajšalo vožnjo v blatnih razmerah.

 

Zadnja os ostaja 142 ×12-milimetrska, sprednja pa je 12×100-milimetrska in seveda je mogoče namestiti sistema z enim ali dvema prednjima verižnikoma.

 

Allez
Vstopni modeli Alleza so z novim okvirjem precej lepši in točno to so skušali doseči pri Specializedu. Kupci, ki so za kolo pripravljeni plačati največ 1000 evrov, a se jim tudi to zdi veliko denarja za kolo, si pač želijo izdelka, ki spominja na najboljše modele. A ustavili se niso le pri videzu. Po novem ima Allez popolnoma karbonske vilice, kar v vstopnem cenovnem razredu ni povsem običajno. Kabli so delno speljani po notranjosti okvirja, vari so izvedeni lepo in pri Specializedu trdijo, da je Allez najlažji v svojem razredu. Vsak kupec pač v trgovini najprej potežka kolo in bržkone je teža res odločujoči faktor.

Seveda lahko zaradi popolnoma karbonskih vilic in spuščenih zadnjih vilic pričakujemo precej boljše blaženje tresljajev, ob tem pa so tudi prilagodili geometrijo v smeri bolj sproščenega položaja na kolesu. Vsi smo se tudi strinjali, da je Allez E5 res lep okvir, ki ga je kar težko ločiti od nekaterih dražjih izvedenk.

 

Značke: Cestno
Komentarji
nemelk 15.06.2017 14:48

Nein danke :)

fuego 22.06.2017 08:50

Glede na to, da je ravninskih makadamskih poti  zelo malo, je zame še vedno bolje imeti 29 colskega trdaka kot pa ciklo ali gravel kolo. 29 colar je z prestavnimi razmerji in vilico še vedno bolj primeren za vsak teren. Si ne znam predstavljat kako bi gonil ciklo ali gravel v 20% makadamski klanec, ki ga je včasih zaradi slabe podlage že z 29 colarjem težko prevozit.

felx 22.06.2017 09:47

Pred leti, ko sem specialko menjal za cx/gravel (z običajno kompakt gonilko), se mi je odprl nov svet. Povečini vozim kar 30mm plašče, ki odlično požirajo slab slovenski asfalt in vsak makadam. 

Za specialkarja, ki ga občasno zamika kakšen makadamski odsek, je to to (sam dostikrat vozim 90% asfalt, 10% makadam). 

Konec koncev je edina razlika to, da ti cx omogoča vožnjo na širših plaščih, pa kak odstotek aerodinamike mogoče izgubiš. 

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ