Prvo izmed serije gorskih etap dobil Rodriguez, Quintana pokazal zobe

Prvo izmed serije gorskih etap dobil Rodriguez, Quintana pokazal zobe
07.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Španiji so kolesarji premagali prvo izmed serije treh gorskih etap. Dobil jo je Oscar Rodriguez. Boj favoritov pripadel Nairu Quintani.

Na dirki po Španiji je bila na sporedu 13. etapa. Prva izmed serije treh zahtevnih gorskih preizkušenj. Etapa je bila dolga 175 kilometrov. Candas Carreno je gostil start, cilj pa Valle de Sabero, La Camperona. Govorimo o etapi s ciljnim vzponom.Kolesarji so se v prvem delu vseskozi vzpenjali. Po 21 kilometrih so premagali vzpon tretje kategorije. Po 105 kilometrih pa so prečkali vzpon prve kategorije Puerto de Tama. Govorimo o 11,7 km dolgem klancu s povprečnim naklonom 6,1 %.

Sledil je krajši spust in potem postopno spuščanje do vznožja zaključnega klanca. Ta je bil dolg 4,2 km, povprečni naklon pa je znašal kar 11,6 %. Jasno je bilo, da se bodo tokrat brez pravega taktiziranja med sabo udarili vsi favoriti. Rdečo majico vodilnega je branil Jesus Herrada oziroma njegova ekipa Cofidis. Kmalu po startu se je v ospredju izoblikovala velika skupina ubežnikov. Štela je kar 32 kolesarjev. Sestavljali so jo številni vrhunski kolesarji. Tudi De Gendt, Majka, King, Zakarin, Henao ...

Privozili so si skoraj deset minut prednosti, 70 kilometrov pred ciljem – potem ko so prečkali vzpon prve kategorije – pa je ta prednost padla na dobrih šest minut. V glavnini so ritem narekovali predvsem kolesarji Movistarja. Poskrbeli so, da se je razlika zmanjšala in zadnji klanec so ubežniki začeli s tremi minutami in pol prednosti. Ritem med ubežniki sta narekovala predvsem Burghardt in McCarthy, ki sta pripravljala teren za Rafala Majko.

Prav Poljak je bil vseskozi zelo prepričljiv in zdelo se je, da ima največ moči. Majki je lahko sledil samo Merhawi Kudus. Ko je ta popustil, je Poljaka ujel Dylan Teuns. Do cilja sta bila slaba dva kilometra. Majka je bil že krepko utrujen, iz ozadja pa je prišel Oscar Rodriguez. 23-letni kolesar prokontinentalne ekipe Euskadi Murias je imel največ moči. Vodilna je ujel kilometer pred ciljem, kmalu zatem pa ju je napadel. Veselil se je najprestižnejše zmage v karieri.

Majka je na koncu zaostal za 19 sekund, Teuns pa za 30. Nekaj minut za njimi pa izjemen boj favoritov za končno zmago. Herrada ritma najboljših ni uspel držati, tako da je zgolj poskušal v svojem ritmu priti do cilja. Prvi pravi napadi so se zvrstili, ko so kolesarji prišli v sam zaključek, na najstrmejši del vzpona. Tik pred strmim odsekom je imel težave s kolesom Miguel Angel Lopez, ki je tako izgubil stik s konkurenti.

Jack Haig pa je narekoval ritem za Simona Yatesa. Prav Yates in Quintana sta potem ostro napadla, slediti pa jima ni mogel nihče. Na koncu je Quintana imel več moči in je Yatesa ugnal za šest sekund. Potem so preostali postopoma kapljali v cilj. Valverde in Pinot sta izgubila 17 sekund, Lopez tri sekunde več. Dodatnih pet še Kelderman, de la Cruz, Kwuijswijk in Uran ...

Kaj pa skupni seštevek? Herrada je sicer izgubil veliko časa, za ostaja v vodstvu. Zdaj ima 1:42 prednosti pred Simonom Yatesom in 1:50 pred Nairom Quintano. Sledijo Alejandro Valverde, Miguel Angel Lopez, Rigoberto Uran, Ion Izagirre, Tony Gallopin, Steven Kruijswijk, Emanuel Buchmann ... Luka Pibernik je 147., Luka Mezgec pa 154.

Značke: Cestno, Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ