Prvo soočenje: Jumbo Visma proti Ineosu

Prvo soočenje: Jumbo Visma proti Ineosu
06.08.2020 AVTOR: DZ, vir: Jumbo Visma

Bliža se dirka po Franciji, zdaj pa je pred vrati že nekakšno tekmovalno ogrevanje in soočenje nekaterih. Sezono začenja Primož Roglič.

Govorimo o dirki Tour de l’Ain. Gre za vsega tridnevno dirko prve kategorije, ki pa bo letos po sili razmer imela izjemno zasedbo. V iskanju tekmovalnega ritma po dolgem premoru se v teh dneh najboljši kolesarji mudijo na različnih dirkah. In mnogi so zdaj izbrali tudi Tour de l’Ain.

Letos je na sporedu med dirko Route d’Occitanie in Criterium du Dauphine. To pomeni, da bodo nekateri kolesarji odpeljali kar vse tri dirke. Med njimi bo očitno Egan Bernal, ki je prvo dirko, na kateri je nastopil tudi dobil. Zdaj pa mnogi pričakujejo prvo veliko soočenje moštev Ineos in Jumbo Visma. Seveda oplemeniteno še z nekaterimi vrhunskimi kolesarji iz drugih ekip.

Dirka bo potekala od petka, 7. avgusta do nedelje, 9. avgusta. Predvsem pa bo to prva mednarodna dirka v tej sezoni za Primoža Rogliča, na Mednarodni kolesarski lestvici prvega kolesarja sveta. Roglič bo predstavil tudi majico državnega prvaka, saj je naslov osvojil na Ambrožu pod Krvavcem. A, preden se posvetimo favoritom je tu trasa.



Prva etapa bo najlažja izmed treh, Montreal la Cluse bo gostil start, cilj pa Ceyzeriat. Etapa bo dolga 149,5 km. Sprinterji vseeno ne bodo imeli lahkega dela, saj bo dobra dva kilometra pred ciljem krajši, osemsto metrov dolg vzpon s sedemodstotnim povprečnim naklonom. Še predtem bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane klance, vse pa v prvem delu etape.



Druga, 140 kilometrov dolga etapa bo že nekoliko zahtevnejša. Lagnieu bo gostil start, cilj pa Lelez. Prave ravnine praktično ne bo. Na trasi bo kar pet kategoriziranih vzponov. Col de Montgriffon (12 km, 4,1 %), Col de Pezieres (3,9 km, 6,5 %), Col de Cuvillat (3,4 km, 7,4 %) bodo v prvi polovici etape, sledila pa bosta še Cote de Giron (7,6 km, 6,2 %) in Col de Menthières (9,1 km, 6,3 %). Seveda se s tem etapa ne bo končala. Vrh Menthieresa bodo kolesarji prečkali po 93 kilometrih. Sledil bo spust v Confort in potem zaključni vzpon, ki pa ne bo kategoriziran.



Etapa bo vsekakor že zelo zahtevna, a kraljevska bo zadnja, nedeljska. Morda so mnogi to dirko izbrali tudi zaradi te etape, saj bo nadvse podobna 15. etapi letošnje dirke po Franciji. Od 35-ega kilometra dalje bo potekala po isti trasi. Saint Vulbas bo gostil start nedeljske preizkušnje. Dolga bo 144,5 km, končala pa se bo na vrhu znamenitega vzpona Grand Colombier.

Prvih 70 kilometrov bo bolj ali manj ravninskih, potem pa bosta na sporedu dva zahtevnejša vzpona. Najprej Monteee de la Selle de Fromentelle (11 km, 8,5 %) in takoj zatem še Col de la Biche (6,4 km, 8,9 %). Oba bosta na sporedu tudi na Touru. Tako kot spust proti Culozu in potem prej omenjeni zaključni klanec. Grand Colombier leži na 1501 metru nadmorske višine. Klanec je dolg 17,3 km, povprečni naklon pa je 7,1 %.

Sicer bo od nedelje do začetka Toura še dolgih 20 dni, a vseeno bomo že dobili odgovor na to, kako dobro so pripravljeni nekateri kandidati za visoka mesta. Pa tudi, kako dobro so pripravljene sam ekipe. Že vse leto se napoveduje obračun med Ineosom in izzivalcem Jumbo Vismo. Pri Ineosu nameravajo na Tour poslati tri kapetane. To so Egan Bernal, Geraint Thomas in Chris Froome in ti bodo nastopili tudi na dirki Tour de l'Ain.

Pri Jumbo Vismi pa bodo na start prišli s Primožem Rogličem, Stevenom Kruijswijkom in Tomom Dumoulinom. Za vse bo to prva mednarodna dirka v sezoni in prav vsi trije želijo voditi ekipo na velikem Touru. Pomagali jim bodo še George Bennett, Robert Gesink in Tony Martin. Seveda bo ta dvoboj ekip oplemeniten s številnimi vrhunskimi kolesarji. Letos je sezono odlično začel Nairo Quintana, tu so še Fabio Aru, Bauke Mollema, Richie Porte, Dan Martin, Joao Almeida, Carl Fredrik Hagen, Sam Oomen … Lani je dirko dobil Thibaut Pinot.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ