Pšajnovški kronometer

Pšajnovški kronometer
05.08.2014 AVTOR: BOSTJAN SVETE
V nedeljo, 10. avgusta bo potekal letos peti in hkrati zadnji kronometer, ki bo štel za slovenski pokal amaterjev v vožnji na čas.

Dolžina proge 8.1 km z višinsko razliko 410 m

Start prvega ob 10:00 uri s startnim intervalom 30 sekund  

Predprijave: do petka  8.8.2014 na spletnem portalu prijavim.se do 15:00 ure.

Startnina: 16 € in se poravna ob prevzemu startnih številk. Startnina na dan prireditve znaša 20€.

Celoten razpis prireditve in prijave 

Trasa kronometra bo kolesarje vodila iz Šmartnega oziroma natančneje iz kraja Vaseno v Tuhinjski dolini pri Kamniku do vasi Laseno v Tuhinjski dolini. Z nadmorske višini 440 m se bodo dvignili na 790 m, kar pomeni, da bo gorski kronometer lep izziv tudi za hribolazce. Kronometer bo določil letošnjega pokalnega zmagovalca v vožnji na čas.

Pšajnovški kronometer zaznamuje idilična trasa med polji in gozdovi v zeleni Tuhinjski dolini. Okoliški kolesarji, med njimi tudi Luka Mezgec, prav te konce mnogokrat izkoristijo za trening, saj prelazi in prevali ponujajo številne možnosti za bolj in manj zahtevne ture.

Start kronometra je v vasici Vaseno v bližini Šmartnega. Uvodna dva kilometra potekata po novi asfaltirani cesti do vasi Sidol, ki leži na grebenu in bo tako prvi »gorski cilj « na trasi. Vijugasta cesta se nato z nekaj serpentinami spusti proti odcepu za Šmartno, sledi razpotegnjen vzpon do vasi Pšajnovica, kjer je drugi »gorski cilj «, nato pa spust do Gabrovice. Cesta tu zavije levo na položnejši panoramski del nad vasjo Lipa, pri odcepu za vas Češnjice pa se začne še zadnjih 200 metrov strmega dela. Cilj je nad vasjo Laseno na nadmorski višini 790 metrov.

Kronometer bi se lahko zaradi starta in cilja lahko imenoval tudi "Kronometer Vaseno - Laseno". Sta edina kraja s tem imenom v Sloveniji. Vožnja na čas delno poteka po trasi nekdanjega "gorskega kronometra Šmartno - Rakitovec", ki se ga starejši kolesarji morda spomnijo kot enega najbolj zahtevnih v tedanji dobi. Člani kolesarskega društva KIK Kamnik so ga pripravljali od leta 1993 do 1998, veljal je za ugledno referenco kolesarske sposobnosti, kronometra pa se je v tistih časih udeležilo lepo število kolesarjev.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ