Pssssst, Elite Turbo Muin!

Pssssst, Elite Turbo Muin!
17.03.2014 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Z naskokom najtišji domači trener prihaja izpod rok snovalcev pri italijanskem podjetju Elite.

Trenažer je v test posodil Maxisport Čerin, kjer je omenjeni dobavljiv po akcijski ceni 442,46€.

Uradna stran proizvajalca ELITE.

Zastopnik in distributer trenažerjev v Sloveniji je podjetje VEB company d.o.o. 

Je težek in stabilen. Nima nastavljive magnetne zavore, ampak uporablja vedno bolj popularen fluidni sistem, ki deluje po principu večja hitrost = večji upor.

Njegova glavna posebnost je, da ne potrebujete zadnjega obročnika. Domači trener Elite Turbo Miun ima namreč nastavek za kaseto (freehub) skupaj s 5 mm osjo, ki je kompatibilna z 130 in 135 mm okvirji (cestna in gorska kolesa), vgrajen neposredno na 5,9 kilogramsko utežno kolo (flywheel). Nastavek je kompatibilen z 9/10/11 rednimi Shimano in SRAM kasetami, na voljo pa je tudi nastavek za 9/10/11 redne Campagnolo kasete.

Osebni trener je težek kar 17 kg, zato ni ravno primeren za na večkratno prestavljanje ali celo za na pot. Za podatek o hitrosti in moči je potrebno namestiti ANT+ senzor hitrosti na desno stran utežnega kolesa, na katerem je vgrajen magnet. Zato je potrebno, v kolikor imamo komplet senzorjev za hitrost in kadenco, vse skupaj prestaviti desno, kar ni ravno praktično. Prav tako je priporočljivo imeti dodatno kaseto, da ne prestavljamo tiste iz zadnjega obročnika vedno, ko želimo trenirati v hiši.

Sama uporaba trenerja je enostavna, saj samo snamemo zadnji obročnik in okvir pripnemo s hitrim zapenjalcem. Na začetku je še slišati fluid, ki se pretaka, po 2-3 minutah ob hitrejšem vrtenju pa se stabilizira, šum izgine, slišimo pa le še (premalo namazano?) verigo, ki teče po zobnikih, ter svoje sopihanje. :) Turbo Muin je zaradi fluidne zavore odličen za izvajanje treningov moči in obratov, poganjanje pedal na njem pa je izredno tekoče. Ker je fluidna zavora precej predvidljiva in stabilna, lahko aplikacija MyETraining, ki je na voljo za iPhone in iPad, lahko s pomočjo podatka o hitrosti kaže tudi moč. Podatka o moči žal ni mogoče prenesti tudi na Garmin ali podobne ANT+ kolesarske računalnike, saj aplikacija uporablja algoritem za preračunavanje moči glede na hitrost vrtenja utežnega kolesa. Morda pa Italijani v naslednji izvedbi še to dodajo

ZA: izjemno tih osebni trener, primeren tudi za stanovanja

PROTI: odsotnost senzorjev, ki bi jih lahko enostavno vgradili v ohišje

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ