Puščica: Tadej Pogačar 9., Marc Hirschi nadaljuje serijo

Puščica: Tadej Pogačar 9., Marc Hirschi nadaljuje serijo
30.09.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Danes je bila na sporedu Valonska puščica. Dobil jo je Marc Hirschi. V ospredju tudi Tadej Pogačar na devetem mestu in Matej Mohorič na 25. mestu.

Na sporedu je bila že 84. izvedba Valonska puščice. Govorimo o enodnevni dirki svetovne serije. Dolga je 202 kilometra. Start gosti Herve, cilj pa je že po tradiciji na vrhu vzpona Mur de Huy, ki bi ga lahko prevedli tudi v “zid”. In ta klanec je zares strm.

Zadnji kilometer je v povprečju skoraj 12-odstoten, a najstrmejši odsek je tudi več kot 20-odstoten. Sicer pa so morali kolesarji pred zaključnim klancem premagati še osem kategoriziranih vzponov. Pred zadnjim so se še dvakrat podali na Mur de Huy. Na startu so bili trije Slovenci: Tadej Pogačar, Matej Mohorič in Jan Polanc. Jasno je bilo, da Pogačar spada med kandidate za visoka mesta.

A favoritov je bilo kar nekaj (Kwiatkowski, Hirschi, Woods), pa čeprav so manjkali tisti, ki so že odšli na dirko po Italiji, pa tudi nekateri z dirke po Franciji. Nastopu se je odpovedal tudi svetovni prvak Julian Alaphilippe, pa čeprav je že dokazal, da mu tak zaključek nadvse ustreza. Kmalu po startu je poveg uspel četverici kolesarjev. Ubežno skupino so sestavljali:

Mauri Vansevenant (Deceuninck-QuickStep), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise), Mathijs Paaschens (Bingoal WB) in Marlon Gaillard (Total Direct Energie). Po 50 kilometrih so imeli že devet minut prednosti, zadnjih dobrih 90 kilometrov pa so kolesarji prevozili v treh zaključnih krogih, dolgih 32 kilometrov. V vsakem krogu so morali premagati vzpona Côte d’Ereffe, Côte du Chemin des Gueuses in Mur de Huy.

V zadnjem krogu je v ospredju ostal Vansevenant, ki je imel 14 kilometrov pred ciljem še minuto prednosti pred vse manjšo glavnino. Sledil je predzadnji klanec Cote du Chemin in tam je napadel Rigoberto Uran. Na spustu je Vansevenant padel in tako kot smo tega vajeni je zmagovalca odločil zaključni klanec, saj sta bila Vansevenant in Uran ujeta dva kilometra pred ciljem.

Favoriti so klanec začeli v ospredju, tudi Pogačar. Največ dela so v zaključku opravili člani moštva AG2R La Mondiale. Prvi je napadel Richie Porte. Bilo je kilometer do cilja, a vzpon je tako strm, da je Portu hitro zmanjkalo moči. Potem je dvesto metrov pred ciljem pospešil Michael Woods in zdelo se je, da je to bil odločilni napad. A Marc Hirschi je imel vse pod nadzorom.

Dolgo je samo sledil in opazoval, potem pa začel s sprintom. Bil je prepričljivo najmočnejši. Po skoraj petih urah dirkanja je drugo mesto zasedel Benoit Cosnefroy, tretji pa je bil Michael Woods. Sledili so Warren Barguil, Dan Martin, Michal Kwiatkowski, Patrick Konrad, Richie Porte in na devetem mestu Tadej Pogačar. 25. je bil Matej Mohorič, Jan Polanc pa 61.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ