Puščica: Tadej Pogačar pred novim izzivom

Puščica: Tadej Pogačar pred novim izzivom
18.04.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Valonska puščica. Ena izmed prepoznavnejših enodnevnih dirk je pred vrati. Na startu Matej Mohorič in Tadej Pogačar, ki spada med največje favorite.

194,3 km dolga Valonska puščica. Jutri bo na sporedu že 87. izvedba te dirke, ki kot prava puščica spreminja lokacijo starta, cilj pa je že po tradiciji na vrhu vzpona Mur de Huy. Letos se bo dirka začela v kraju Herve, potem pa bodo kolesarji zavili proti zaključnim krogom. Premagati bodo morali 11 kategoriziranih vzponov, a ključen je vsekakor zaključni Huy.

Na ta klanec se bodo podali trikrat. Vzpon je dolg 1,3 km, povprečni naklon pa je 9,3-odstoten. Prav tu so se v preteklosti pisale zanimive zgodbe. V zadnjih 20 letih pa je vedno do vznožja vzpona prišla velika skupina, glavnina. Potem so se največji mojstri za take klance udarili med sabo. Zadnji, ki je dirko dobil po dolgem pobegu je bil leta 2003 Igor Astarloa. Na startu bosta dva Slovenca. Matej Mohorič bo tokrat bolj v vlogi pomočnika, Tadej Pogačar pa spada v ožji krog favoritov.

"Zame je to težka dirka. Tam nikoli nisem posegel po najvišjih mestih. Vendar menim, da lahko s tako formo in s tako močno ekipo kot jo imam dosežemo dober rezultat."

Letos je na enodnevnih dirkah zares izjemen. Po dirki po Flandriji je v nedeljo dobil še Amstel Gold Race. Posledično se lahko zdaj bori za teko težko dosegljivi trojček. samo dva kolesarja do zdaj sta v isti sezoni dobila tri dirke: Amstel Gold Race, Valonsko puščico in Liege-Bastogne-Liege. To sta bila leta 2004 Davide Rebellin in leta 2011 Philippe Gilbert. Sicer pa je Pogačar že povedal, da mu prav Valonska puščica ne ustreza najbolj.

Leta 2020 je bil deveti, kar je njegova najboljša uvrstitev do zdaj na tej dirki. Leto prej je v krstni sezoni med elito osvojil 53. mesto, lani pa je bil 12. "Zame je to težka dirka. Tam nikoli nisem posegel po najvišjih mestih. Vendar menim, da lahko s tako formo in s tako močno ekipo kot jo imam dosežemo dober rezultat," je po zmagi na Amstel Gold Race dejal Pogačar.

Sicer v karavani ni več nespornega kralja vzpona Huy Alejandro Valverdeja, ki je dirko dobil kar petkrat. Bil je tudi trikrat drugi in enkrat tretji. Lani je dirko dobil Dylan Teuns, ki je ugnal prav Valverdeja in Aleksandra Vlasova. Na startu ne bo niti trikratnega zmagovalca Juliana Alaphilippa. Zato pa bodo tu kolesarji, kot so Enric Mas, Neilson Powless, Pello Bilbao, Michael Woods, David Gaudu, Jai Hindley, Sergio Higuita, Tom Pidcock, Mikel Landa, Romain Bardet, že drugi Benoit Cosnefroy …

Dirka, ki je v primerjavi z največjimi klasiki vseeno nekoliko krajša se bo začela ob 11.45. Kolesarje na cilju pričakujejo med 16.15 in 16.41. Najboljšo slovensko uvrstitev na tej dirki je leta 2021 dosegel Primož Roglič, ki je na zadnjem vzponu ostro napadel, a rahlo prezgodaj, kar je znal izkoristiti Julian Alaphilippe. Francoz je dirko dobil, Roglič pa je zasedel drugo mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ