Quick Step blestel na uvodu v mesec klasik

Quick Step blestel na uvodu v mesec klasik
23.03.2018 AVTOR: D. Z.
E3 Harelbeke je nekakšna dirka po Flandriji v malem in zato pravi preizkus forme. Ob premoči Quick Steapa je zmagal Niki Terpstra.

Harelbeke je gostil start in cilj 206 kilometrov dolge dirke, na kateri je nastopilo pet Slovencev: Borut Božič, Kristijan Koren, David Per, Luka Pibernik, Luka Mezgec.

Pred njimi je bila preizkušnja s 15-imi že tradicionalnimi kratkimi, a strmimi vzponi. Pobeg dneva je uspel osmerici kolesarjev. V ospredju so vztrajali Truls Korsaeth (Astana), Nelson Oliveira (Movistar), Simone Consonni (UAE Team Emirates), Lukas Spengler (WB Aqua Protect), Damien Gaudin (Direct Energie), Pim Ligthart (Roompot), Jeremy Lecroq (Vital Concept) in Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert).

Hitro so si privozili več kot sedem minut prednosti. Takrat so člani Lotto Soudala in Quick Stepa poskrbeli, da se je ta razlika nekoliko zmanjšala, in da je imela glavnina vse pod nadzorom. Med dirko se je v padec zapletel Peter Sagan, vendar pa se je hitro pobral in ujel glavnino. Po dobri polovici dirke – na 108 kilometru – pa je prišlo do novega padca. Tokrat povsem v ospredju glavnine. Ob zožanju ceste se je ogromno kolesarjev znašlo na tleh, tudi nekateri favoriti, kot so Naesen, Demare, Kristoff, Vanmarcke …

Vse skupaj so izkoristili pri moštvu Quick Step. S pomočjo Lotto Soudala so krepko pospešili. 90 kilometrov pred ciljem se je vse postavilo na glavo. Iljo Keisse in Tim Declercq, ki sta narekovala oster ritem sta se ubežnikom približala na manj kot dve minuti, druga skupina, ki je stik izgubila po padcu pa je zaostajala že za minuto. V tej skupini so ritem narekovali kolesarji Astane, ki so se želeli vrniti v igro za zmago. A vsakič, ko so se nekoliko približali, so v ospredju pospešili. Žrtve take vožnje so bili ubežniki.

Ko je skupina z najboljšimi 71 kilometrov pred ciljem prišla na vzpon Taaienbert, sta napadla klubska kolega pri moštvu Quick Step Lampaert in Terpstra, ki sta hitro ujela preostala ubežnika Gaudina in Lightarta. Za njimi se je izoblikovala zvezdniška skupina z Van Avermaetom, Saganom, Štybarjem, Benootom in Gilbertom. Van Avermaet se je odločil, da se poskuša preseliti kar sam, medtem ko je popustil Sagan. 24 kilometrov pred ciljem je v ospredju Terpstra ostal sam in je v samostojnem pobegu nadaljeval proti cilju.

Tri kilometre do cilja je bila razlika med Terpstro in vse večjo skupino v ozadju zgolj deset sekund in zdelo se je, da so se pri Quick Stepu zmotili. A taktiziranje je Terstpra izkoristil in nadaljeval v svojem ritmu. Vse do cilja. Veselil se je zmage. 20 sekund za njim pa je sprint za drugo mesto pripadel Philippu Gilbertu, tretji je bil Van Avermaet. Sledili so še Naesen, Benoot, Stuyven, Vanmarcke, Moscon, Štybar, Konig, Trentin … Najboljši Slovenec Luka Mezgec je dirko končal na 18. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ