Quintana, Froome, Contador, Aru ... vsi zvezdniki v Kataloniji

Quintana, Froome, Contador, Aru ... vsi zvezdniki v Kataloniji
20.03.2016 AVTOR: D. Z.
V ponedeljek, 21. Marca bo na sporedu že 96. dirka po Kataloniji, na kateri bodo med sabo obračunali Froome, Contador, Quintana, Aru, Porte, Van Garderen, Thomas ... Na startu tudi Slovenci.

Dirka po Kataloniji

1. etapa, 21.3.2016: Calella - Calella 175,8 km

2. etapa, 22.3.2016: Mataro - Olot 178,7 km

3. etapa, 23.3.2016: Girona - La Molina 172,1 km

4. etapa, 24.3.2016: Baga - Port Aine 172,2 km

5. etapa, 25.3.2016: Rialp - Valls 187,2

6. etapa, 26.3.2016; Sant Joan Despi - Vilanova i la Geltru 197,2 km

7. etapa, 27.3.2016: Barcelona - Barcelona 136,4 km

Froome prvič letos v Evropi
Organizatorji si najbrž niti v sanjah ne bi mogli želeti boljših imen na startu 96. dirke po Kataloniji. Gre sicer za World Tour dirko, na kateri vsako leto nastopijo številni vrhunski kolesarji. A letos so se bodo očitno zbrali zares izjemni. Predvsem pa je prijavljena kar večina tisti, ki računa na visoka mesta na dirki po Franciji.

Omenimo tista največja imena. Alberto Contador, Christopher Froome, Nairo Quintana, Fabio Aru, Joaquim Rodriguez, Richie Porte, Tom Dumoulin, Geraint Thomas, Romain Bardet, Tejay Van Garderen, Wout Poels, Ilnur Zakarin, Daniel Martin, Warren Barguil, Domenico Pozovivo, Ryder Hesjedal, Rigoberto Uran, Andrew Talansky, Louis Meintjes, Robert Gesink, Wilco Kelrderman, Simon Gerrans, Johan Esteban Chaves …

Vrača se Jan Polanc, se vrača tudi Mohorič?
Večina ekip prijavljenih kolesarjev sicer še ni potrdila, tako da bi lahko prišlo še do nekaterih sprememb. Tudi med slovenskimi kolesarji. Trenutno so na startni listi naslednji: Primož Roglič (LottoNL Jumbo), Borut Božič (Cofidis), Jan Polanc in morda se že vrne tudi Matej Mohorič (oba Lampre Merida). Etapna dirka bo potekala od 21. marca do 27. marca. V sedmih dneh bodo kolesarji na najstarejši dirki v Španiji morali prevoziti 1220 kilometrov.

Kot je to že običajno, na dirki ne bo kronometra. Prav zato smo velikokrat videli majhne razlike med najbojšimi. Tokrat pa so organizatorji poskrbeli, da bo nekoliko drugače, saj bosta kar dve etapi tisti pravi gorski, ki se bosta končali tudi s ciljnim vzponom. A sprinterji prav veliko priložnosti ne bodo imeli. Že v prvi etapi bo na sporedu pet kategoriziranih vzpnov. Po dva tretje in druge kategorije ter eden prve. Vrh zadnjega vzpona bo okrog 20 km pred ciljem v Calelli.

Tretja in četrta etapa najtežji
Druga etapa bo skrivala dva kategorizirana vzpona. Zadnji kilometri pa bodo vseskozi potekali v rahel vzpon vse do cilja v Olotu. Sledili bosta najzahtevnejši etapi. Tretja se bo začela v kraju, kjer živi ogromno kolesarjev, po novem tudi Primož Roglič. Govorimo o Gironi. Cilj bo v pirenejski, 1725 metrov visoki La Molini. Na ta klanec se bodo podali kar dvakrat. Še predtem pa bodo morali premagati še dva vzpona prve kategorije.

Najprej Alto de Coubet, potem pa še Alto de Toses. Etapa bo dolga 172,1 km. Že naslednji dan bo na sporedu kraljevska preizkušnja. Dolga bo 172 km. Baga bo gostila start, cilj pa bo na vrhu vzpona Port Aine. Gre za vzpon ekstra kategorije, cilj pa bo na 1975 metrih nadmorske višine. Sicer pa bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. Takoj po startu se bodo povzpeli na vzpon tretje kategorije. Potem se bodo dolgo spuščali.

Zaključek v Barceloni
Po skoraj 110 kilometrih dirkanja pa bodo prišli na vrh prvega vzpona ekstra kategorije. To bo Port de Canto, ki leži na 1725 metrih nadmorske višine. Pred prihodom do vznožja zaključnega klanca, se bodo morali povzpeti še na 1220 metrov visoki Alt de Enviry. Lahko se zgodi, da bo po tej etapi že znan končni zmagovalec. Naslednji dan bo namreč nekoliko lažji. Govorimo o etapi do Vallsa, ki bo v trasi imela dva vzpona druge kategorije.

Po vrhu zadnjega vzpona bo sledil samo še spust proti cilju. Šesta etapa bo s 197 km najdaljša. Prav ta naj bi bila namenjena sprinterjem. Zadnja etapa pa bo še kako zahtevna, pa čeprav kratka. Dolga bo samo 136 km. Barcelona bo gostila start in cilj. Kolesarji bodo morali najprej premagati vzpon druge kategorije, potem pa še vzpon tretje kategorije. Sledil bo prihod na zaključne kroge. Tam se bodo kolesarji kar osemkrat povzpeli na Montjuic, vzpon tretje kategorije. Lani je dirko dobil Richie Porte, predlani pa Joaquim Rodriguez.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ