Quintana odbil vse Froomove napade

Quintana odbil vse Froomove napade
10.09.2016 AVTOR: D. Z.
Pierre Latour je dobil zadnjo gorsko etapo na dirki po Španiji. Nairo Quintana je odbil vse napade Christopherja Frooma. Esteban Chaves s tretjega meta izrinil Alberta Contadorja.

21 km dolg zaključni vzpon
Za kolesarji na dirki po Španiji je predzadnja 20. etapa. Obenem tudi zadnja gorska, dolga 193 km. Benidorm je gostil start, cilj pa je bil na vrhu vzpona ekstra kategorije, na 1545 metrov visoki Aitani. Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov. Najprej štiri druge kategorije, potem pa še zaključnega.

Ta je bil dolg 21 km, povprečni naklon pa znaša 5,9 %. Najstrmejši odsek je bil takoj na začetku, naklon je tam namreč znaša 10 %. Po pričakovanjih smo tokrat videli dve dirki v eni. Torej, dirko za etapno zmago med ubežniki in dirko za rdečo majico med najboljšimi v skupnem seštevku. Potem, ko je Nairo Quintana v kronometru izgubil več kot dve minuti, je tudi Chris Froome upal, da bi v zadnjih gorski etapi vendarle lahko nadoknadil 1:21 zaostanka za Kolumbijcem.

Skoraj sto kilometrov brez pravega pobega
A lepo po vrsti. Takoj po startu je prišlo do številnih pobegov, v teh skupinah pa so bili vedno prisotni tudi člani Skya, Movistarja in Tinkoffa. Zato poskusi niso bili uspešni. Na spustu s Coll de Ratesa – prvega kategoriziranega vzpona po prevoženih dobrih 30 kilometrih – je z napadom poskusil tudi Froome.

A vodilni Nairo Quintana se ni pustil presenetiti in je Britancu sledil. Šele po prevoženih skoraj stotih kilometrih je prišlo do pobega dneva. Luis Leon Sanchez je začel akcijo, sledil pa mu je Rudy Molard. Skupaj sta nadaljevala proti vznožju zanjega vzpona. V lov za njima se je podala manjša zasledovalna skupina, ki so jo setavljali Pierre Latour, Darwin Atapuma, Jurij Trofimov, Robert Gesink, David Lopez, Jose Joaquin Rojas, Damien Howson, Fabio Felline, Pavel Kočetkov, Bart De Clercq, Ben King, Mathias Frank, Clément Chevrier, Valerio Conti in Lilian Calmejane.

Latour po hudem boju
A ta skupina ju ni mogla ujeti in ob vznožju ciljnega vzpona sta imela 1:40 naskoka, medtem ko je glavnina z najboljšimi zaostajala že za več kot deset minut. Sanchez je bil močnejši od Molarda, a iz ozadja so ga pet kilometrov pred ciljem ujeli Latour, Atapuma in Frank. Sledil je napad Atapume in takoj je popustil Frank. Atapuma je še naprej poskušal, a Latour je bil zelo močan.

V zadnji kilometer sta vstopila drug ob drugem. Potem pa je sledilo močno pospeševanje mladega Latoura. Atapuma ga je dvesto metrov pred ciljem sicer uspel prehiteti, a Francoz se ni predal in je Atapumo prehitel tik pred ciljem. Zanj je to prva etapna zmaga na tritedenski dirki. “Sem sem prišel z mislijo na visoka mesta v skupnem seštevku, vendar sem zamočil prejšnji teden. Bil sem razočaran, ” je priznal Latour. Atapuma je bil drugi, do tretjega mesta pa se je prebil Fabio Felline. Sledili so še Frank, Gesink, De Clercq, Molard …

Chaves napadel Contadorja
V ozadju pa se je odvijala borba za končno zmago, pa tudi za tretje mesto v skupnem seštevku. Ta boj sta bila Chaves in Contador. Chaves je, potem ko je Orica BikeExchange večji del drugega dela etape narekovala ritem, napadel na predzadnjem vzponu. Na klancu Puerto de Tudons.

Do cilja je bilo še 45 kilometrov, a Kolumbijec se je očitno odlično počutil. Na spustu je Chavesa počakal pomočnik Damien Howson in skupaj sta do vznožja prednost pred skupino s Contadorjem in rdečo majico povečala na skoraj dve minuti. Contador je ostal brez pomočnikov. Chaves je zadnji vzpon odpeljal v svojem ritmu proti vrhu. Na koncu je bil deveti, a dovolj hiter, da je Contadorja izrinil s tretjega mesta v skupnem seštevku.

Froomovi napadi in odgovori Quintane
Medtem pa je prišel tudi čas za Froomova pospeševanja. Pet kilometrov pred ciljem je prvič ostro pospešil. Sledili so novi napadi, a Nairo Quintana je bil pripravljen na vse. Tudi v zadnjem kilometru ni bilo popuščanja in na koncu je Frooma celo prehitel za dve sekundi. Za prej omenjenim Chavesom je zaostal za 46 sekund. Končna zmaga je tako zagotovljena. Contador je spet popustil in Chaves je tako zgolj za 13 sekund prevzel tretje mesto v skupnem seštevku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ