Quintana, Valverde, Contador: Proti merilcem moči na dirkah

Quintana, Valverde, Contador: Proti merilcem moči na dirkah
30.08.2016 AVTOR: D. Z.
Očitno so mediji obudili debato o uporabi merilcev moči na dirkah. Nekateri kolesarji so zdaj jasno povedali, da so proti uporabi. Tudi Contador, Quintana in Valverde.

Povod za debato Sky?
Pričakovano gre za hribolazce, tiste, ki poskušajo presenetiti z nepredvidljivimi napadi. To sta vsekakor tudi Alberto Contador in Nairo Quintana. Seveda je posredno vse usmerjeno proti Skyu in njihovi taktiki, ki jo uresničujejo že vse od zmage Bradleyja Wigginsa na Touru 2012.

Od takrat naprej videvamo Skyev vlak na čelu na vzponih, ki z narekovanjem ostrega ritma izniči številne napade. Na letošnjem Touru je bila njihova premoč več kot očitna. Dodaten razlog za to razpravo pa je vožnja Chrisa Frooma v deseti etapi dirke po Španiji, ko je celoten zaključni vzpon prepeljal v svojem ritmu. Kljub velikemu zaostanku se je vrnil v igro in na koncu osvojil celo tretje mesto.

Quintana: "Naj jih prepovejo. "
Na novinarski konferenci ob dnevu premora na Vuelti so novinarji za mnenje glede uporabe merilcev moči na dirkah povprašali tudi vodilnega Naira Quintano: »Vzamejo večji del spektakla, zaradi njih pa dirkaš bolj previdno. Bil bi prvi v vrsti, ki bi rekel, naj jih prepovejo. «

Tudi njegov klubski kolega, sicer trenutno drugi v skupnem seštevku dirke po Španiji Alejandro Valverde je podobnega mnenja: »Mislim, da so zelo dobrodošli in uporabni na treningih, a športu vzamejo napetost. Na dirkah bi morali dirkati glede na občutke. « In potem je tu še Alberto Contador. Letošnja sezona se mu je z odstopom na dirki po Franciji ponesrečila. Obenem se zdi, da je tudi na Vuelti v izgubljenem položaju, vsaj kar se prvih dveh mest tiče.

Contador: "Jemljejo spektakel "
Je pa Španec znan po svojih napadih na vzponih, kdaj tudi daleč pred ciljem. Prav prezgodnji napad v deseti etapi dirke po Španiji je drago plačal, saj je potem izgubil več kot minuto. In očitno se tudi zavzema za prepoved merilcev moči na dirkah. »Menite, da bi morali spremeniti način vožnje in voziti tako kot Froome? Gledati na vate na balanci? Je to morda recept, da ga premagate? «

Tako se je glasilo vprašanje Albertu Contadorju na novinarski konferenci ob dnevu premora na Vuelti. Odgovor pa pričakovan: »Ne, še zdaleč ne. Mislim, da merilci moči dirkam jemljejo spektakel. Zaradi njih so dirke vse bolj kontrolirane. Če imaš zares močno ekipo, in če kolesar napade, ga lahko imaš pod nadzorom. Vedno boš poznal vate in vedel boš, da bo po 20 minutah napadalec ostal brez moči. Tako pač je. To je realnost. Kljub temu pa menim, da bi sam zdaj težko spremenil način vožnje. «

Froomov odgovor
In potem je tu še Froome. Po vsej verjetnosti 'krivec ' za to debato. »Merilec moči je, zavedam se številk, ki jih dosegam. A, na koncu gre bolj za občutek in o tem moram presoditi sam, « pa se glasi odgovor trikratnega zmagovalca dirke po Franciji in trenutno tretjega v skupnem seštevku dirke po Španiji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ