Radoslav Rogina blesti tik pred "Slovenijo", V Švici Avstralec

Radoslav Rogina blesti tik pred "Slovenijo", V Švici Avstralec
15.06.2014 AVTOR: D. Z.
Radoslav Rogina je dobil zahtevno enodnevno dirko v Avstriji, medtem ko je na dirki po Švici druga etapa pripadla Avstralcu Cameronu Meyerju.

ROGINA DOBIL TEŽKO DIRKO
A najprej v Avstrijo, na dirko v Judendorf, kjer so nastopali številni Slovenci. Govorimo o dirki druge kategorije, ki pa je štela za Tchibo pokal, v katerem vodi Jan Tratnik. Prav zato je Tratnik tudi nosil rumeno majico. Gre za eno izmed zahtevnejših enodnevnih dirk v tem pokalu in le nekaj dni pred začetkom dirke po Sloveniji je jasno, da tu formo testirajo tudi nekateri kolesarji, ki jih lahko tudi na naših cestah pričakujemo v ospredju.

Dirka je bila dolga 175 kilometrov. Kolesarji pa so morali prevoziti deset krogov, dolgih 17,5 km. Premagati pa so morali kar 2260 metrov nadmorske višine. Na startu je bil tudi lanski zmagovalec te preizkušnje, zdaj član Treka Riccardo Zoidl. Lani je premagal Radoslava Rogino. In prav Hrvat v dresu Adrie Mobila se mu je zdaj oddolžil. Rogina je bil član ubežne skupine, ki ji je potem pobegnil že v osmem krogu. Preostale ubežnike je glavnina uspela ujeti, Rogina pa je v ospredju vztrajal vse do cilja. Veselil se je prestižne zmage.

In to v pravem trenutku. ko bo v četrtek startal na dirki po Sloveniji, kjer bo branil lansko zmago. »Ves dan je letelo in bilo polno kombinacij. Tri kroge do cilja nas je bilo spredaj še deset, a nikakor nismo našli skupnega jezika. Takrat sem napadel in zadnje tri kroge prevozil sam na čelu. Ko sem na zadnji klanec prišel s 30 sekundami prednosti, sem vedel, da lahko zmagam. 'Gonil' sem do 'daske', kolikor je šlo, « je Rogina dejal za uradno spletno stran moštva Adria Mobil.

Po več kot štirih urah in 11 minutah je glavnina zaostala za sedem sekund, boj za drugo mesto pa je dobil Patrick Konrad. Tretji je bil Markus Eibegger. Najboljši Slovenec je bil Jan Tratnik, ki je zasedel peto mesto. Sedmi je bil Luka Pibernik, deveti pa Matej Mugerli. V tej skupini, oziroma tik za njo, so se pripeljali še Kristjan Fajt (12.), Luka Kovačič (15.), Domen Novak (16.), Jure Golčer (17.).

V ŠVICI PRESENETILI UBEŽNIKI
Na dirki po Švici je bila na sporedu druga etapa. Start je gostilo mesto Bellinzona, cilj po kar 182 kilometrih pa Sarnen. Kolesarji so morali premagati kar štiri kategorizirane vzpone. Najprej dva ekstra kategorije. 2093 metrov visoki vrh prvega Gotthardpassa je bil na 75 km, sledil je vzpon na 2416 metrov visoki Furkapass in potem vzpon druge kategorije na 2177 metrov visoki Grimselpass.

Sledil je dolg spust in vzpon na Brunigpass. Vrh tega je po prevoženih 160 kilometrih. Sledil je še spust in ravnina do cilja. Tony Martin, zmagovalec uvodnega kronometra, je branil vodstvo v skupnem seštevku. Do prvega pravega pobega je prišlo po vsega 15 prevoženih kilometrih. V ospredju so se znašli Deignan, Meyer, Hollenstein, Veuchelen, Thurau in Warbasse. Na vzponu Furkapass so si privozili že skoraj pet minut in pol prednosti. V zaključku so se za zmago udarili Meyer, Deignan in Warbasse.

Sprint je dobil Avstralec, član Orice GreenEdga, Cameron Meyer. Deignan je bil drugi, tretji pa Warbasse. A tudi v glavnini etape niso preživeli povsem brez akcije. Aktivni so bili predvsem Ten Dam, Kreuziger in Pinot. V zaključku so pobudo pri narekovanju ritma prevzeli člani Cannondala, a ubežnikov niso uspeli ujeti, tako da so se kolesarji v glavnini, 14 sekund za zmagovalcem, lahko udarili za četrto mesto. To je pripadlo Petru Saganu. Še najbolj se mu je približal Ben Swift. Luka Mezgec je bil 151. Tony Martin je uspel obdržati vodstvo v skupnem seštevku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ