Radoslav Rogina: Mož, ki je Adrio Mobil vrnil na vrh!

Radoslav Rogina: Mož, ki je Adrio Mobil vrnil na vrh!
17.06.2013 AVTOR: D. Z.
Radoslav Rogina je veliki junak dirke po Sloveniji. V 12. poskusu mu je uspelo dobiti našo preizkušnjo.

Ob navijačih z rumeno majico
"Ubraniti majico v zadnji etapi ni bilo lahko. Hitrost je bila velika, fantje so me poskušali držati v ospredju, vendar so preostali imeli bolj sveže noge za sprint. Bilo je psihično in fizično zelo naporno, vendar nam je uspelo," je po prihodu na cilj 4. etape dirke po Sloveniji priznal Radoslav Rogina.

A drveti po zanj skoraj domačem Novem mestu v rumeni majici je vendarle bilo nekaj posebnega: "Tam kjer imaš navijače ob progi, te kar ponese, normalno, da si vesel in daš od sebe še tisto, česar nimaš." Bil je že drugi in tretji, na tej dirki je velikokrat pustil lep vtis, a nikoli ni stal na najvišji stopnički.

Končno do največjega pokala
Zdaj je bil tudi največji pokal končno njegov: "Je zelo velik ja in sem ga zelo vesel. Morda bo prišel še kakšen, saj menim, da imam še nekaj let pred sabo." Rogina je s 34-leti najstarejši kolesar, ki je kdajkoli zmagal dirko po Sloveniji. Obenem je bila ta preizkušnja, sodeč po povprečni hitrosti, najpočasnejša do zdaj. A Rogina si je odločilno prednost privozil prav tam, kjer je bilo najtežje.

Torej v kraljevski etapi do Vršiča. Prav na tem vzponu je zlomil Patrika Sinkewitza in ostale konkurente. "Tudi pred nekaj leti sem imel dovolj močne noge, da bi lahko zmagal, vendar nisem dovolj verjel vase. Zdaj sem sem to storil in mi je uspelo. Odločil sem se, da nimam kaj izgubiti. Da napadem. Kolikor nese. Če mi ne znese do cilja, mi ne bo žal. Prejšnja leta niti poskusil nisem," je pojasnil Rogina.

Iz napak se je dovolj naučil
Spomnimo. Najbližje zmagi je bil leta 2011, ko je zaostal zgolj za Diegom Ulissijem: "Takrat sem bil v dovolj dobri formi, da bi lahko zmagal. Vendar sem predolgo čakal in preračunaval. V zaključku pa nisem mogel dohiteti kolesarja, ki je imel preveč prednosti." Rogina ima za sabo zares pestro športno pot.

Bil je že v Perutnini iz Ptuja, kjer se je že v mlajših kategorijah šele spoznaval s kolesarstvom. Bil je tudi v italijanskem Tenaxu, a zdaj se je vrnil v Slovenijo. In Adrii Mobilu se je za zaupanje oddolžil na najboljši možni način. Z zmago na domači dirki. Očitno so ga vsi že sprejeli za svojega.

Vsak pride na vrsto
Rogina pa preseneča tudi pri pogovoru s slovenskimi novinarji, saj lepo govori slovensko. "V Sloveniji sem še od malih nog. Od leta 1995, ko sem dirkal na Ptuju. Doma sem blizu meje. Tudi pri meni govorimo podobno, tako da nekateri sploh ne opazijo, da sem Hrvat," je še pojasnil Rogina, ki se je za zmago na dobrih petsto kilometrov dolgi preizkušnji zahvalil tudi izjemni ekipi.

"Tu pride vsak na vrsto. Celo leto dosegamo dobre rezultate. V prvem delu sezone smo se podredili Mugerliju, ki je bil zelo dober. Zdaj se je on meni. Ekipa je homogena in tudi ostali bodo prišli na vrsto." Sicer pa je Rogina prvi Hrvat z zmago na dirki po Slovenijo, čeprav sta bila v pretekloti blizu tudi Hrvoje Miholjevaić, kasneje pa Robert Kišerlovski. Rogina je tujcem privozil deseto zmago, tako da je zdaj razmerje Slovenci/tujci izenačeno. Tokrat na deset. Po letu 2007, ko je dirko dobil Tomaž Nose, je Rogina poskrbel, da je končna zmaga ostala v domačem klubu.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ