Rafal Majka junak, rumene majice niso napadali

Rafal Majka junak, rumene majice niso napadali
15.07.2015 AVTOR: D. Z.
Chris Froome je v 11. etapi dirke po Franciji brez večjih težav ubranil rumeno majico. Etapo je po dolgem pobegu dobil Rafal Majka.

Na dirki po Franciji je za kolesarji 11. etapa. Druga zapored v Pirenejih. Tokrat tista prava gorska z večjim številom zahtevnih vzponov. Start je bil v Pauju, cilj pa je gostil Cauterets. Etapa je bila dolga 188 km. Kolesarji so morali premagati šest kategoriziranih vzponov. Najprej vzpon tretje kategorije na Cote de Loucrup. Gre za vzpon, katerega vrh leži na 530 metrih nadmorske višine.Vzpon je dolg 2 km, povprečen naklon pa znaša 7 %. Po 61 kilometrih so premagali vzpon četrte kategorije na 644 metrov visoki Cote de Bagneres de Bigorre. Govorimo o 1,4 km dolgem vzponu s povprečnim naklonom 6,1 %.

Po 74 kilometrih dirkanja je sledil vrh 501 meter visokega vzpona tretje kategorije na Cote de Mauvezin. Vzpon je dolg 2,7 km, povprečni naklon pa znaša 6 %. Potem pa dva precej zahtevnejša klanca. Najprej 1490 metrov visok klanec prve kategorije na Col d’Aspin, ki so ga kolesarji začeli iz Arreauja. Vrh vzpona je bil po 117 kilometrih dirkanja, dolžina znaša 12 km, povp. naklon pa 6,5 %. Sledil je spust do Sainte Marie de Campana in potem začetek vzpona ekstra kategorije na Col du Tourmalet. Z 2115 metri nadmorske višine je to najvišja točka letošnjih Pirenejev. Vrh vzpona je bil po 147 kilometrih dirkanja. Vzpon je dolg 17,1 km, povp. naklon pa znaša 7,3 %.

Sledil je dolg spust in še zaključni vzpon tretje kategorije do 916 metrov visokega Cauteretsa. Klanec je dolg 6,4 km, povp. naklon pa znaša vsega 5 %. Dobre tri kilometre do cilja je bil najstrmejši odsek, ko se je cesta povzpela na 10 %. Tokrat so si številni kolesarji želeli v beg in tako se v prvih dveh urah v ospredju ni uspela izoblikovati nobena ubežna skupina. Potem pa je vendarle prišlo do pobega. V ospredju se je izoblikovala ubežna skupina sedmih kolesarjev, ki je složno kolesarila čez vzpone. Ubežniki so si privozili že blizu deset minut prednosti, v glavnini pa nismo videli večjih poskusov pobega.

Šele na Tourmaletu je glavnina nekoliko pospešila, a favoriti vseeno niso stopili povsem v ospredje. Ritem je pričela narekovati Astana.V ospredju je 48 km pred ciljem oziroma sedem km do vrha Tourmaleta napadel Rafal Majka. Poljak je nadaljeval v samostojni vožnji proti vrhu vzpona, medtem ko se je skupina z najboljšimi krepko razredčila. Richie Porte v pikčasti majici je prevzel narekovanje ritma in skupina z okrog 15 kolesarji je vrh Tourmaleta prečkala z okrog petimi minutami zaostanka za Majko. Froome je imel ob sebi dva kolesarja, Thomasa in Porta. Tudi po dolgem spustu je Porte narekoval ritem, medtem ko se je Majka vozil etapni zmagi naproti.

Na zadnjem vzponu je bilo že jasno, da bo Majka dobil tretjo etapo na Touru, prvo letos. Majka je ob zmagi naredil lep korak naprej tudi v boju za pikčasto majico, ki jo je osvojil že lani. Za Tinkoff Saxo pa je to prva etapna zmaga na letošnjem Touru, potem ko je Peter Sagan nanizal vrsto uvrstitev med prve tri. V boju za drugo mesto je Dan Martin dobre tri kilometre pred ciljem - na najstrmejšem odseku zadnjega vzpona - ujel in takoj prehitel Serga Pauwelsa. Martin si je priboril drugo drugo mesto na letošnjem Touru. Emmanuel Buchmann se je moral zadovoljiti s tretjim. V skupini z najvoljšimi tudi na zadnjem vzponu nismo videli prav veliko akcije.

Richie Porte je narekoval ritem, pravega napada pa ni izpeljal nihče. Vse do treh kilometrov pred ciljem, ko sta napadla Bauke Mollema in Robert Gesink. Popustili so Rogers, Barguil, Ten Dam, Talansky, Nibali ... Mollema je sam nadaljeval z napadom. Gesink je narekoval ritem v skupini z najboljšimi, sledila sta Thomas in Froome, ki je tako brez težav branil rumeno majico. Potem je napadel še Tony Gallopin, a njega je skupina s Froomom še ujela. Mollema je pridobil osem sekund, sprint najboljših je dobil Alejandro Valverde. Froome je brez večjih težav obdržal majico najboljšega v skupnem seštevku. Tudi zelena majica je zamenjala lastnika. Na letečem cilju si jo je nazaj priboril Peter Sagan, saj je bil boljši od Andreja Greipla. Sicer pa so danes odstopili številni kolesarji. Predali so se Dominik Nerz, Rui Costa, Daniele Bennati, Johan Vansummeren, Ben Gastauer in Rein Taaramae.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ