Rafal Majka ni razočaral - z zmago na Rogli je osvojil tudi zeleno majico

Rafal Majka ni razočaral - z zmago na Rogli je osvojil tudi zeleno majico
17.06.2017 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Poljski hribolazec Rafal Majka (Bora Hansgrohe) je novi vodilni na 24. izvedbi Po Sloveniji!

Po pričakovanjih je napadel na 13 kilometrov dolgem vzponu na Roglo in ciljno črto prečkal 4 sekunde pred Italijanom Giovannijem Viscontijem (Bahrain  Merida) ter 12 sekund pred Avstralcem Jackom Haigom (Orica  Scott). Majka je prevzel skupno vodstvo in sedaj ima le še dokaj enostavno nalogo obrambe majice na jutrišnji etapi s ciljem v Novem mestu.

Tretja etapa dirke Po Sloveniji je bila težko pričakovana. Ne moremo ji reči kraljevska etapa, a z dvema vmesnima gorskima ciljema ter zaključnim vzponom na Roglo je bila vse prej kot lahka, zagotovo pa odločilna. Tempo je bil izreden že vse od štarta in kar nekaj časa smo čakali, da je pobeg uspel šesterici kolesarjev. Vendar so ekipe s favoriti za skupno zmago v celoti nadzirale situacijo in nisto pustile presenečenj. Vsi ubežniki so bili ujeti pred začetkov vzpona na Roglo, ko se je pravi boj šele začel.

Za presenečenje je poskrbel takrat še »zeleni « Luka Mezgec (Orica-Scott), ki je prevzel vodstvo manjše skupne in držal silovit tempo na klancu. Kasneje se je izkazalo, da je samo pomagal klubskemu tovarišu Haigu, sam pa je po nekaj časa povsem popustil in energijo raje prihranil za jutri.

Skupina je nato povsem razpadla po napadu Poljaka Rafala Majke (Bora-Hansgrohe), kateremu sta lahko sledila le Jack Haig (Orica-Scott) in Giovanni Visconti (Bahrain-Merida). Avstralec je bil stalno ob Poljaku, Visconti pa je dvakrat celo odpadel, a prišel nazaj in na koncu osvojil drugo mesto. Zmaga je šla v roke suverenega Majke.

Rafal Majka po zmagi na Rogli: “Današnje zmage sem zelo vesel. Dosegel sem jo ob izredni pomoči moje ekipe, klubski kolegi so naredili res izjemno delo. Na koncu sem napadel prepozno, moral bi napasti že naprej, ko je bil klanec še bolj strm. Tega vzpona na Roglo ne poznam najbolje in nisem vedel da je proti koncu že bolj položno. V Slovenijo sem prišel po treningu v Španiji, to je bil moj prvi test in dal sem vse od sebe. Poskusil sem z veliko napadi, toda Haig se ni vdal. To je zmaga za mojo družino in moje sotekmovalce. ”

Rafal Majka je zdaj v zelenem, Visconti in Haig sta skupno drugi in tretji

Za presenečenje dneva je poskrbel Tadej Pogačar (Rog-Ljubljana), ki je z osvojenim petim mestom prevzel oblekel tudi belo majico. Tadej: “Bilo je zelo težko. Od začetka je bil hud tempo in sem si rekel, da moram samo čim dlje držati, kar mi je uspelo zelo dobro in tega sem zelo vesel. Seveda smo si želel ujeti najhitrejše, vendar nisem bil zmožen menjave ritma. Ugajal mi je ritem, ki smo ga imeli v naši skupini. Spredaj so bili toliko boljši, nismo jih mogli ujeti.

Mislim da je še nekaj prostora za napredek - ko bo šla še kakšna kila dol in bom naredil še kakšen kilometer več, ko ne bo več treba v šolo. ”

Radoslav Rogina (Adria Mobil Cycling) je že na svoji 18. dirki Po Sloveniji, nekdanji skupni zmagovalec te dirke pa ni v dovolj dobri formi, da bi se kosal z najboljšimi. Danes je bil 19., kot velik poznavalec te dirke pa si seveda zasluži podati svoje mišljenje: “Današnja etapa je bila zagotovo lepa, pričakovano tudi težka, zato je odločala tudi dnevna forma, moč v nogah in vse ostalo. Če se vse to ni poklopilo, po tem tudi rezultat ni najboljši. Danes se žal ni dalo narediti več, kot smo pač naredili. Glede celotne ekipe, smo se dogovorili glede pobega našega Žiga Grošlja, izvedli pa smo ga tik pod klancem in po tem je bil samo boj do cilja. V celoti gledano pa je letošnja dirka v bistvu zelo lepa, pravzaprav z izjemo današnjega dne niti ni tako težka. Najbolj pa se veselimo jutrišnjega dne, ki bo zagotovo najlepši, tako kot je vedno. Prihajamo v Novo mesto in, kot vedno pred svojimi domačimi navijači dejansko damo vse od sebe. Tudi jutri bo zagotovo tako. ”

Rafal Majka je najverjetnejši skupni zmagovalec dirke, še vedno pa nas čaka razburljiva etapa s štartom v Rogaški Slatini in ciljem v Novem mestu.

 

Video povzetek

 

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ