Rafal Majka: Na Roglo preizkusiti formo

Rafal Majka: Na Roglo preizkusiti formo
17.06.2017 AVTOR: D. Z.
"Resnično ne vem, kako dober sem," je dan pred dirko po Sloveniji priznal eden izmed najresnejših kandidatov za zmago Rafal Majka.

Rafal Majka je eno izmed zvedzniških imen, ki so letos prišla na dirko po Sloveniji. Vsekakor je v karieri že veliko dosegel. Nenazadnje je dvakrat osvojil pikčasto majico na dirki po Franciji.

Tam je dobil tudi že tri etape. Trikrat je bil med najboljšo deseterico na dirki po Italiji, špansko Vuelto je končal celo na tretjem mestu. Lani je bil tudi tretji na olimpijskih igrah, potem ko so ga V Riu najboljši ujeli šele kilometer pred ciljem. Letos je vse podredil pripravam na dirko po Franciji. “Ne vem, kako dober sem. Res. Tri tedne sem bil na pripravah na visoki nadmorski višini. Forma bi morala biti kar dobra, pa čeprav po dirki po Kaliforniji nisem več dirkal. Danes sem na dirko priletel kar iz Sierra Nevade, kjer sem imel še priprave. Tu bom šele preizkusil formo. ”

Na dirki po Sloveniji bo nastopil drugič. Prvič je bil tukaj leta 2011. Kot novinec. Zdaj pa je eden izmed favoritov za končno zmago. “Videti moram, kako se bo po višinskih pripravah odzvalo telo. S trenerjem sva poskrbela, da vse lepo poteka. Počakajmo prvi dve etapi, ” je še dodal Majka. Poljak je dirko po Sloveniji izbral načrtno. Gre za zadnjo preizkušnjo pred Tourom. Ker pa je bil prej že v Kaliforniji, junija ni želel nastopiti na dirki po Švici ali na dirki Criterium du Dauphine, saj bi moral predčasno prekiniti priprave:

“Z ekipo smo se odločili, da pridem na dirko po Sloveniji. Zame je to idealno, saj sem pred dirko po Franciji želel čim več časa preživeti na visoki nadmorski višini. Dirka ni pretirano dolga. Prvi dve etapi nista povsem ravninskih, ampak sta razgibani. Potem je tu gorska etapa, kjer bom preizkusil formo. ” Majka je samozavesten, in ko razmišlja o Touru, ne razmišlja toliko o morebitni ponovni osvojitvi pikčaste majice, ampak predvsem o visokem mestu v skupnem seštevku:

“Cilj je prva peterica. Ne bo lahko. Vuelto sem že končal med prvimi tremi, tudi na dirki po Italiji sem bil med boljšimi. Tour je vseeno drugačen. Na Giru sem bil peti, vendar pa je Tour nekaj drugega. Vse je bolj živčno, dirka je res težka. Ampak, sem v dobri formi. Več pa bo jasno po tretji etapi na dirki po Sloveniji. ” Predvsem pa bo na Touru sploh prvič nastopal v vlogi kapetana, tistega, ki bo napadal visoko mesto v skupnem seštevku. V preteklih letih je kot član Tinkoffa oziroma Saxo Banka vedno pomagal Albertu Contadorju:

“Zadovoljen sem, saj imam proste roke. Je povsem drugače. Do zdaj sem vedno pomagal Albertu Contadorju, potem pa napadal pikčasto majico. Letos bo drugače. Ker bom šel na skupni vrstni red, bom moral biti osredotočen od prve do zadnje etape. ” Sicer pa je Majka na Touru nastopil že trikrat. Prvič leta 2014, ko ga je končal na 44. mestu. Predtem je bil šesti na dirki po Italiji. Leta 2015 je bil na Touru 28. in je kasneje špansko Vuelto končal na tretjem mestu. Lani pa je Tour končal na 27. mestu. Predtem pa je na Giru osvojil končno peto mesto.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji, Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ