Ravnina, padci in izjemni Peter Sagan

Ravnina, padci in izjemni Peter Sagan
08.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Peter Sagan je dobil s padci zaznamovano drugo etapo na dirki po Franciji. Slovak je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Primož Roglič in Kristijan Koren v času zmagovalca.

Mouilleron Saint Germain je gostil start, druge etape, cilj pa je bil v kraju La Roche sur Yon. Etapa je bila dolga 182,5 km. Namenjena je bila sprinterjem. V rumeni majici jo je začel Fernando Gaviria in kolesarji moštva Quick Step Floors so branjenje vodstva vzeli nadvse resno. Edini gorski cilj je bil po 28 kilometrih. Govorimo o vzponu četrte kategorije na Cote de Pouzauges. Dolg je bil vsega en kilometer, povprečni naklon pa je znašala 3,9 %.

Seveda so kolesarji tudi danes kolesarili v pokrajini Vendee. Takoj po startu je prišlo do pobega. V ospredju so se znašli Smith, Gogl in Chavanel. Prav najizkušenejši Syvlain Chavanel je kmalu ostal sam v ospredju in si je hitro privozil štiri minute in pol prednosti. Kmalu je prišlo tudi do prvega odstopa z letošnjega Toura. Predal se je Tsgabu Grmay. Potem je grdo padel Luis Leon Sanchez, ki je sicer poskušal nadaljevati, a zaradi prehudih poškodb se je moral predati. Do cilja je bilo še 40 kilometrov.

Spet se je na tleh znašel tudi Adam Yates, ki pa je brez težav s pomočjo kolegov ujel glavnino. To je po težavah s kolesom uspelo tudi Arnaudu Demarju. 13 kilometrov pred ciljem se je končal Chavanelov pobeg. Osem kilometrov pred ciljem pa je moral kolo zamenjati tudi Marcel Kittel. Nemec je hitro spoznal, da nima nikakršnih možnosti za etapno zmago in je kmalu prenehal z lovom. Do največjega padca je prišlo dva kilometra pred ciljem.

Daryl Impey je nerodno izpeljal desni ovinek in padli so tisti, ki so se vozili nadvse v ospredju. Padel je tudi vodilni Fernando Gaviria. Sledil je dolg sprint zelo majhne skupine kolesarjev. Ritem je narekoval Philippe Gilbert, potem Julian Alaphilippe. Prvi pa je s sprintom začel Arnaud Demare. A bilo je prezgodaj in Peter Sagan je to znal izkoristiti. Sicer se mu je iz njegovega zavetrja nevarno približeval Sonny Colbrelli, a Italijanu je vendarle nekoliko zmanjkalo. Sagan se je razveselil že devete etapne zmage na Touru, obenem pa je oblekel tudi rumeno majico. Slovenca sta končala v glavnini. Kristijan Koren je v skupnem seštevku zdaj 31., Primož Roglič pa 40.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ