Raziskava: Kolesarji živijo dlje!

Raziskava: Kolesarji živijo dlje!
03.09.2013 AVTOR: D. Z.
Velonews.com je objavil rezultate zares zanimive raziskave, ki so jo opravili v Franciji. Ta je pokazala, da kolesarji živijo v povprečju dobrih šest let več.

Francoska raziskava se je osredotočila na tiste kolesarje, ki so nastopali na dirki po Franciji. In ta je pokazala, da naj bi taki kolesarji v povprečju živeli precej dlje kot »običajni smrtniki «. Kar 6,3 leta dlje.

Raziskavo je ob podpori kardiovaskularnega centra vodil Eloi Marijon. Vanjo so vključili vse še živeče francoske kolesarje, ki so od leta 1947 Tour končali vsaj enkrat. Takih jih je bilo 786. Od 1. septembra 2012 naj bi jih od 786 umrlo 208.

Strokovnjaki pa so izračunali, da je bila smrtnost v tej skupini 41 odstotkov manjša kot med neaktivno populacijo. Seveda pa so raziskovalci dodali, da potrebujejo precej več časa za obdelavo podatkov o kolesarjih, ki so bili aktivni po 90. letih.

Razloge za tako vzpodbudne rezultate so iskali predvsem v tem, da se kolesarji tudi po zaključeni karieri še vedno ukvarjajo s tem športom. Le, da na rekreativni ravni. Poleg tega naj bi le redki kadili oziroma živeli nezdravo življenje.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ