Raziskava: S kolesarstvom se počasneje staramo

Raziskava: S kolesarstvom se počasneje staramo
13.01.2015 AVTOR: D. Z.
Raziskava, ki so jo objavili v The Journal of Physiology naj bi pokazala, da se zelo aktivni ljudje "počasneje starajo".

The Journal of Physiology. Če bi se ravnali po objavljenih rezultatih te študije, potem lahko rečemo samo … kolesarite, čim več kolesarite. Oziroma, ukvarjajte se s športom. Tako pišejo na spletni strani bicycling.com. V raziskavi so se strokovnjaki posvetili starejši generaciji.

Zbrali so 125 moških in žensk, ki se ukvarjajo s kolesarstvom. Njihov razpon v starosti pa od 55 do 79 let. Izpostavili so jih številnim preizkusom zdravja in moči. Preverjali delovanje srca, pljuč, mišic, uma, stanje hormonov, ravnotežje, obnašanje … In, kaj so ugotovili? Tudi med zelo aktivnimi so bile opazne velike razlike, vendar pa vseeno je raziskava pokazala, da se bodo leta tistim bolj aktivnim manj poznala kot pa tistim, ki se ne ukvarjajo z nobenim športom.

Tudi najstarejši izmed testiranih kolesarjev naj bi imel določene kardiovaskularne parametre precej boljše od neaktivnih ljudi. Posledično je bil aktvini 79-letnik precej bolj gibljiv in hitrejši pri vsakdanjih opravilih. Med drugim so na spletni strani omenili, da so aktivni ljudje srečnejši, imajo boljše ravnotežje … Morda pa nas lahko taki rezultati marsikdaj spravijo na kolo, tudi takrat, ko nimamo posebne volje za to.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ