Raziskave potrdile, da s kavo kolesarimo hitreje

Raziskave potrdile, da s kavo kolesarimo hitreje
30.10.2014 AVTOR: Matej Zalar
Raziskovalci v Španiji in Birminghamu so dokazali, da primerna količina zaužitega kofeina občutno pripomore k boljšim rezultatom.
Pitje kave in kolesarjenje sta (skoraj) neločljivo povezana. Postanek za kavo med daljšo turo je vedno dobrodošel, po večletnem raziskovanju pa so znanstveniki potrdili, da ima kava pozitivne učinke na naše dosežke. 

Znanstveniki v španskem laboratoriju v Alicanteju so na skupini amaterskih kolesarjev testirali učinke po zaužitju kofeina in gela iz karbohidratov. Ugotovili so, da so kolesarji, ki so zaužili večje količine kofeina dosegli občutno boljše čase kot kolesarji, ki pred vožnjo niso popili kave. 

Prostovoljci so zaužili določeno dozo kofeina na vsak kilogram njihove telesne teže, kavo in gel pa so popili 70 minut pred začetkom vožnje. Nato so morali eno uro voziti v zmernem tempu, na 70% njihovih moči, sledil pa je test "na polno".

Pri skupini, ki je zaužila le 0.2 miligrama kofeina na kilogram telesne teže, se učinki kave niso poznali, pri prostovoljcih, ki so v telo vnesli kar 0.7 miligrama na kilogram pa so bili učinki jasno vidni, saj so na testu zdržali precej dlje. Rezultati sovpadajo z raziskavami znanstvenikov z univerze v Birminghamu, ki so dokazali, da 0.5 miligrama kofeina na kilogram telesne teže kolesarju prinese občutno prednost v 45-minutni vožnji na čas.

Če želimo dobiti idealno količino za posameznika, moramo telesno težo pomnožiti z 0.6, da dobimo pravilne rezultate. Lažjim kolesarjem bo zadostovalo okrog 35 miligramov, za težje pa bo idealna količina nekje okrog 60 miligramov kofeina. 

Problem nastane, ker se vsebnost kofeina med vrstami kave precej razlikuje, so pa na univerzi v Glasgowu dokazali, da najmočnejši espresso v kavarni lahko vsebuje tudi do 300 miligramov kofeina, povprečje pa se giblje okrog 100 miligramov. 

Dobra skodelica turške kave doma ali espresso v kavarni uro pred začetkom vožnje tako zadostujeta, da dobimo prestavo več. Uživanje kofeina med samim kolesarjenjem ima manj pozitivnih učinkov, vseeno pa v nobenem primeru ne škoduje telesu. Skodelica kave se je tako iz okusnega napitka spremenila v zdravi "doping".

Kako pripraviti idealni espresso:
 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ