Razkril ozadje in resnost poškodb Primoža Rogliča

Razkril ozadje in resnost poškodb Primoža Rogliča
04.09.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dr. Mitja Bračič iz Global Sports Clinic je Primožu Roglič letos dvakrat pomagal pri rehabilitaciji po poškodbah. Zdaj pa je v intervjuju za Sportal razkril, kaj vse se je dogajalo.

"Primožu gre za zdaj na Dirki po Španiji zelo dobro, rekel bom, da celo presenetljivo dobro glede na to, kaj vse je doživel letošnjo sezono. Za njim sta dve zelo težki poškodbi. Tudi če ne bo zmagal in bo vsaj na zmagovalnem odru, bo to velik uspeh. Treba je vedeti, da se je Primož v lanski sezoni zelo iztrošil," je za Sportal med drugim dejal dr. Mitja Bračič.



Je ustanovitelj podjetja Globals Sports Clinic in se ukvarja s športno diagnostiko, telesno pripravi in zdravljenjem poškodb. In tako se je aprila po težavah s kolenom k njemu zatekel tudi Primož Roglič:

"Sam sem se bolj nagibal k temu, da bi sezono prekinil, si vzel čas za okrevanje, naredil en konkreten "reset" in dolgotrajnejšo rehabilitacijo celega telesa, saj ima še nekatere druge težave."

"Zadeve sva uredila v desetih dneh, tako da je lahko spet normalno treniral. Primož je takrat do mene pristopil z nekimi ocenami njegovega stanja, ki pa so bile povsem zgrešene. Do takrat namreč resnega pregleda sploh še ni opravil. V ekipi so domnevali, da gre za neko bolečino za kolenom, in mu predlagali, naj vzame tableto, sam pa je čutil, da to ne bo dovolj. Že ko sem ga pregledal z ultrazvokom, sem ugotovil, da gre za rupturo kite mečne mišice. Primož je še isti dan opravil magnetno slikanje, kjer so se moje domneve potrdile."

Seveda sta potem začela z zdravljenjem poškodbe. Ker se je odpovedal nastopu na Valonski puščici in Liege-Bastogne-Liege, je imel nekoliko več časa: "To ni klasična fizioterapija, ampak gre za delo po pet, šest ur dnevno. Vedeti je treba, da kljub rehabilitaciji pri vrhunskemu športniku trening ne sme izostajati. Trening sva prilagodila tako, da je vseeno gonil kolo, le da pod določeno intenzivnostjo, pri kateri ni bilo nevarnosti, da bi se njegova poškodba poslabšala ali ponovila. Tako da je kljub vsemu lahko vzdrževal osnovno kolesarsko formo."

Bračič je dodal, da Roglič še zdaj uporablja najnovejši visokofrekvenčni laser in tako nadaljuje s terapijami: "Naučil sem ga uporabljati laser tudi v primeru bolečin ali vnetja, tako da si obseva križ, ki ga pogosto boli zaradi sedenja na karbonskem sedežu." Roglič je po vrnitvi junija dobil dirko po Dofineji, a je potem padel v peti etapi dirke po Franciji.

Kljub poškodobam in bolečinam je vztrajal in pomagal Jonasu Vingegaardu priti do rumene majice. Kasneje so se poškodbe izkazale za prehude in je moral odstopiti. Še drugo leto zapored. Medtem ko si je letos želel opomoči še pred dirko po Španiji, je lani lovil formo za olimpijske igre, kjer je bil prepričljivo najboljši v vožnji na čas. Bračič pa je v intervjuju izpostavil:

"Letošnja poškodba je bila precej hujša kot na lanskem Touru. Lanska poškodba mu je sicer onemogočala pedaliranje, kar mu je letošnja dopuščala, a so bile bolečine res velike. S tem da je Primož s to poškodbo gonil še teden dni. Imel je dve fisuri na vretencih, torej dva zloma, a še večjo težavo smo imeli z mehkimi tkivi, ki so se vnela. Tudi zato, ker je Primož s kolesarjenjem nadaljeval tudi po padcu. Gre za tkiva, ki se pripenjajo na vretenca. Tkiva smo mu potem v parih dneh regenerirali, odpravili bolečino in vnetje. Dali smo mu še en zelo kakovosten aparat za visokotonsko elektroterapijo, ki se uporablja pri zdravljenju zelo globokih tkiv. Primož je tako s temi terapijami nadaljeval tudi, ko se je vrnil nazaj na trening."

Bračič je še pojasnil, da taka naprava stane okrog 40 tisoč evrov. Glede letošnjega nastopa na Vuelti pa je Bračič dejal: "Odločitev sem v tem primeru prepustil njemu. Sam sem se bolj nagibal k temu, da bi sezono prekinil, si vzel čas za okrevanje, naredil en konkreten "reset" in dolgotrajnejšo rehabilitacijo celega telesa, saj ima še nekatere druge težave. Tudi poškodba ramenskega sklepa še ni povsem sanirana. Poleg tega je imel že omenjene težave s hrbtenico, pa še par drugih malenkosti. Primož se je potem odločil, da vseeno nastopi na Vuelti, ker bi mu zelo veliko pomenilo, če bi zmagal še četrtič zapored."

"Šele ko so opravili z 11. etapo, kjer je Vingegaard pridobil veliko prednost, je bilo jasno, da je Primož svoje delo opravil. Se je pa ponovila zgodba, ko so v klubu rekli, da poškodba ni nič, naj vzame tableto."

Bračič se je v intervjuju še vrnil k poškodbam, ki jih je Roglič staknil na letošnji dirki po Franciji. Mnogi so izpostavljali težavo z ramo, ki si jo je sam postavil na pravo mesto že kar med etapo, a to ni bila največja težava, pravi Bračič:



"Je bila pa takrat zakrita informacija, tudi Primož mi tega med dirko ni omenil, da ima težave s hrbtom. Da je tako padel, da si je poškodoval hrbet. O tem so takrat vsi molčali. Mislim, da so molčali zato, ker je bila moštvena taktika, da Primož pomaga Jonasu Vingegaardu premagati Tadeja Pogačarja. Šele ko so opravili z 11. etapo, kjer je Vingegaard pridobil veliko prednost, je bilo jasno, da je Primož svoje delo opravil. Se je pa ponovila zgodba, ko so v klubu rekli, da poškodba ni nič, naj vzame tableto. Šele ko je Primož v Monte Carlu samoiniciativno opravil magnetno slikanje in mi poslal sliko, smo ugotovili, da poškodba le ni tako nedolžna."

Po enem tednu terapij naj bi Roglič že lahko sedel na kolo. Seveda bi po vsej verjetnosti bilo drugače, če bi Roglič z dirke po Franciji odstopil prej: "Mislim, da ja. Vendar kolikor poznam Primoža, stvari vedno izpelje do konca. Tour je nadaljeval na svojo željo, zato da so dosegli ekipni uspeh. On sicer ni bil del tega uspeha, ker so v ekipi nanj pozabili, pa vendar. Tako je, tak je vrhunski šport. Seveda pa bi jaz raje videl, da bi na prvem mestu bil Roglič … Upajmo, da se bo tudi to kdaj zgodilo. Dejstvo je, da se je Primož na Touru žrtvoval za ekipni cilj in takih športnikov je malo. Večina jih je velikih egocentrikov in sebičnežev, Primož pa tem opisom ni niti blizu. Včasih je še predober za okolico. Če bi bil sebičnejši, bi bil najbrž še uspešnejši, ampak potem to ne bi bil več Primož."



"Dejstvo je, da se je Primož na Touru žrtvoval za ekipni cilj in takih športnikov je malo. Večina jih je velikih egocentrikov in sebičnežev, Primož pa tem opisom ni niti blizu. Včasih je še predober za okolico."

Je pa Bračič v intervjuju še okrcal zdravnike Jumba Visme, saj naj bi mu predlagali zgolj jemanje protibolečinskih tablet: "Da, zdravniki v klubih včasih pozabijo na svojo Hipokratovo zaprisego in so ujetniki kapitala. Delajo v dobro kluba, ne pa pacienta oz. športnika. Na žalost." Celoten intervju je objavljen na Sportalovi spletni strani.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ