Razkrili traso, na kateri se bosta soočila Pogačar in Roglič

Razkrili traso, na kateri se bosta soočila Pogačar in Roglič
28.02.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Dirka po Baskiji. Prizorišče prvega soočenja Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. Organizatorji so predstavili traso vedno zahtevne dirke.

Dirka po Baskiji vsekakor spada med prestižnejše krajše etapne dirke v kolesarskem koledarju. Na sporedu je aprila - letos se bo začela 5. in končala 10. aprila -, torej v času "tlakovanih" enodnevnih francosko-belgijskih klasik.

Na dirki ponavadi nastopajo tisti kolesarji, ki se pripravljajo na ardenske klasike v drugi polovici aprila. Tako imata nastop na tej dirki v načrtu tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič. Prvič letos se bosta soočila prav v Baskiji, saj imata do takrat različne programe dirk. Seveda bo konkurenca, tako kot vsako leto zelo močna. Roglič je dirko leta 2018 kljub hudemu padcu v zadnji etapi prepričljivo dobil. Leto prej je bil po dveh etapnih zmagah peti. Skupno pa je slavil že tri etapne zmage.

Tadej Pogačar je na dirki tudi že nastopil. To je bilo leta 2019. Takrat je bil novinec med elito. Kljub temu pa je preizkušnjo končal na šestem mestu. Zmagal pa je Ion Izagirre. Zdaj so organizatorji predstavili traso letošnje, že 60. dirke. Vse skupaj se bo začelo v Bilbau, cilj dirke pa bo gostil Arrate (Eibar). Dirka bo potekala po treh baskovskih regijah - Araba, Bizkaia in Gipuzkoa.

1. etapa, 5. april: Bilbao - Bilbao, 13,9 km (kronometer)
Šestdnevna dirka se bo začela s krajšo vožnjo na čas v Bilbau. Takoj po startu se bodo kolesarji soočili z 2,6 km dolgim klancem. Sledil bo daljši spust in potem 600 metrov dolg, a zelo strm zaključni klanec. Naklon je tudi 19-odstoten, cilj pa bo gostil Park Etxebarria.

2. etapa, 6. april: Zalla - Sestao, 154,8 km
Kolesarji bodo morali na poti premagati tri kategorizirane klance. Najprej dva tretje kategorije, nazadnje pa še vzpon druge kategorije Asturia. Ta je dolg 7,6 km, povprečni naklon pa je 6,2-odstoten. Od vrha do cilja bo samo še 15 kilometrov.

3. etapa, 7. april: Amurrio - Ermualde (Laudio), 167,7 km
Večji del tretje etape bo potekal na platoju Gorbeia, pred zaključkom pa se bodo kolesarji spustili v dolino. Sledil bo 2,5 km dolg vzpon Malkuartu s 6,7-odstotnim povprečnim naklonom. Gre za vzpon druge kategorije. Potem pa še zaključni klanec prve kategorije. Tu bo že prišlo do razlik med najboljšimi. Vzpon je dolg 3,1 km, povprečni naklon pa je kar 11,1-odstoten.

4. etapa: 8. april: Vitoria Gasteiz - Araba, 189,2 km
Govorimo o najdaljši etapi na dirki. Kolesarji bodo morali premagati štiri kategorizirane vzpone, med temi je tudi z enodnevne klasike v San Sebastianu znameniti Jaizkibel. Gre za 8,1 km dolg vzpon s 5,5-odstotnim povprečnim naklonom. Zadnji klanec se bo končal 23 kilometrov pred ciljem. Govorimo o vzponu Puerto de Erlaitz. Dolg je 9,6 km, povprečni naklon pa je 5,2-odstoten.

5. etapa, 9. april: Hondarribia - Ondarroa, 160,2 km
Najlažja etapa na letošnji dirki. To je tudi po vsej verjetnosti edina preizkušnja, na kateri bi lahko svojo priložnost iskali sprinterji. Pa še to bodo morali pred sprintom premagati tri vzpone tretje kategorije. Zadnji bo na sporedu 28,5 km. Tisti redki sprinterji, ki pridejo na dirko, bodo vsekakor pozorni na priložnost v 5. etapi.

6. etapa, 10. april: Ondarroa - Alto Arrate (Eibar), 111,9 km
Organizatorji so najtežjo etapo prihranili za konec. Zadnji dan dirkanja bi lahko prinesel velike spremembe. Etapa je sicer kratka, dolga je "vsega" 111,9 km. A vsekakor je s sedmimi vzponi - vključno z zaključnim - zelo zahtevna. Trije vzponi so tretje kategorije, ostali so zahtevnejši. To so Alto de Azurki (1. kategorija, 11,3 km, 4%), Elosua-Gorla (2. kategorija, 9,6 km, 5,7%), Krabelin (1. kategorija). Za konec pa Arrate z najstrmejše smeri. Kolesarji se bodo proti vrhu povzpenjali po ozki poti. Zadnji del sicer 6,2 km dolgega klanca je dolg 2,5 km, naklon pa je skoraj 15-odstoten.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ