Razkrili traso Toura: En kronometer, številni vzponi (VIDEO)

Razkrili traso Toura: En kronometer, številni vzponi (VIDEO)
25.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Trasa Toura 2019 razkrita. 21 etap. 3460 kilometrov. Po en posamični in ekipni kronometer. Tri krajše gorske etape, trije cilji na več kot dva tisoč metrih nadmorske višine.

V Parizu so predstavili traso 106. dirke po Franciji. Pred predstavitvijo je že bilo jasno, da se bo dirka naslednje leto začela v Bruslju. Vse ostalo pa je organizatorjem bolj ali manj uspelo skriti vse do predstavitve. V Parizu so bili zbrani številni kolesarski zvezdniki, letos tudi Primož Roglič, ki se je takoj na začetku s preostalimi sprehodi po odru, potem pa pozorno spremljal predstavitev trase. In, kakšna je? Kolesarji bodo v 21. etapah prevozili 3460 kilometrov. Vračajo se legendarni prelazi, na voljo bosta dva dneva premora. Mojstri za kronometer bodo spet razočarani.

V drugi etapi bo 28 kilometrov dolga ekipna vožnja na čas, v Pauju pa bo v 13. etapi še posamična vožnja na čas. Dolga bo 27 kilometrov. Skupna značilnost ključnih etap je, da so kratke. “Naša želja je, da Toura ne naredimo še težjega, ampak raznolikega,” je dejal direktor dirke Christian Prudhomme: “Manj bo vzponov ekstra kategorije, več pa vzponov druge kategorije. Več bo srednje zahtevnih klancev, na katerih je dirko težje nadzirati.” Organizatorji so se odločili, da bodo odbitne sekunde podeljevali tudi na osmih vzponih, kar naj bi boje najboljših še začinilo.

Predstavitev je minila v znamenju stote obletnice rumene majice, naslednje leto pa bo minilo 50 let od prve izmed petih zmag Eddyja Mercxka na Touru. Zanimivo, dirka se bo začela z običajno etapo od Bruslja, prek znamenitega tlakovanega vzpona Muur van Geraardsbergen do cilja v Charleroiju. Bruselj bo start dirke po Franciji gostil drugič. Prva nekoliko zahtevnejša etapa bo peta s ciljem v Colmarju. Šesta pa bo kolesarje popeljala na vrh vzpona La Planche des Belle Filles. Vzpon je kolesarje do zdaj gostil trikrat. Tu so zmagali Froome, Nibali in Aru. Tokrat so se organizatorji odločili, da klanec nekoliko podaljšajo.

Dodatni kilometer, ki bo obenem tudi zadnji kilometer v etapi – vzpon bo tam kar 24-odstoten – bo potekel po makadamski poti. Sledile bodo razgibane, zaradi morebitnega vetra s strani nepredvidljive, a vendarle ne ekstremno zahtevne etape, ki bodo kolesarje pripeljale v Pireneje. 14 etapa se bo končala na vrhu Tourmaleta. Se še spomnite leta 2010, ko sta se za etapno in končno zmago na tem klancu borila Contador in Schleck? V 202 kilometra dolgi 12. etapi, ki s ebo končala v Bagnerese de Bigorreju bodo kolesarji premagali še Peyresourde in Hourquette d’Ancizan.

Prej omenjeni kronometer v Pauju bo na sporedu 19. julija. Natančno sto let potem, ko je Eugene Christope kot prvi oblekel rumeno majico. Etapa do Tourmaleta (dolžina 19,4 km, povprečni naklon 7,4 %) bo dolga vsega 117 kilometrov. Zadnja etapa v Pirenejih se bo začela v Limouxu in končala v Foixu. Tudi ta bo zahtevna. Kolesarji bodo premagali 4700 metrov nadmorske višine, vzponi pa Montsegur, Lers in Peguere ter ciljni Prat d’Albis. Alpe bodo najzahtevnjše. 18 etapa se bo začela v Embrunu in končala v Valloiru. Vmes pa Vars, Izoard in pred dolgim zaključnim spustom še znameniti Galibier.

Na tem vzponu je leta 2017 napadel Primož Roglič, ki je tudi dobil kraljevsko etapo. Naslednji dan se bodo kolesarji prek najvišje točke Toura Iserana (2770 metrov nadmorske višine) podali proti cilju v Tignesu. To bo druga etapa, ki se bo končala na več kot dva tisoč metrih nadmorske višine. Dolga bo 123 kilometrov. Predzadnji dan bo na sporedu še zadnja gorska etapa od Albertvilla do Val Thorensa na 2365 metrih nadmorske višine. Etapa s tremi vzponi bo dolga 131 kilometrov. Naslednji dan, v nedeljo, 28. julija pa se bo dirka končala v Parizu. V priložnem posnetku je trasa v 3D.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ