Razkrili vzorce iz leta 1998: Marco Pantani in Jan Ullrich med grešniki

Razkrili vzorce iz leta 1998: Marco Pantani in Jan Ullrich med grešniki
24.07.2013 AVTOR: D. Z.
Preiskovalna komisija francoskega senata je razkrila rezultate večmesečne raziskave o dopingu v 90-letih. Preiskovali so različne športe, a na dan so prišla samo kolesarska imena

Pozitivni kolesarji: Andrea Tafi, Erik Zabel, Bo Hamburger, Laurent Jalabert, Marcos Serrano, Jens Heppner, Jeroen Blijlevens, Nicola Minali, Mario Cipollini, Fabio Sacchi, Eddy Mazzoleni, Jacky Durand, Abraham Olano, Laurent Desbiens, Marco Pantani, Manuel Beltran, Jan Ullrich, Kevin Livingston.

Sumljivi kolesarji: Ermanno Brignoli, Alain Turicchia, Pascal Chanteur, Frederic Moncassin, Bobby Julich, Roland Meier, Giuseppe Calcaterra, Stefano Zanini, Eddy Mazzoleni, Stephane Barthe, Stuart O'Grady, Axel Merckx.

Sestavili so osemsto strani dolgo poročilo in objavili rezultate dopinških testov z vzorcev, odvzetih na dirkah po Franciji iz let 1998 in 1999. Takrat še ni bilo metode, s katero bi lahko razkrili, ali je nekdo jemal prepovedani eritropetin ali ne.

Prav leta 1998 je prišlo do znane afere Festina, a vzorce so takrat shranili in kasneje so jih analizirali z novimi metodami. In zdaj je jasno, da je 18 kolesarjev jemalo eritropoetin, dodatnih 12 pa je sumljivih.

Nihče sicer ne bo kaznovan, tudi rezultatov nikomur ne bodo odvzeli, saj je šlo zgolj za preiskavo o boju proti dopingu. Tako so v to preiskavo vpletli tudi športnike iz ragbija, tenisa in nogometa, a spet so na dan prišla imena kolesarjev.

Mednarodna kolesarska zveza je že sporočila, da pri analizah niso bila spoštovana nekatera določila, saj je šlo zgolj za analize v znanstvene namene. Poleg tega ni bila spoštovana zagotovitev anonimnosti.

Dejstvo je, da sta na dopinški kontroli tako padla prva dva kolesarja v skupnem seštevku dirke po Franciji 1998. Torej Marco Pantani in Jan Ullrich, ki naj bi oddal celo dva pozitivna vzorca na eritropoetin. Med bolj poznanimi grešniki so Zabel, Cipollini, O'Grady ...

Bobby Julich, ki je zasedel tretje mesto sicer ni padel na dopinški kontroli, vendar je lani Američan že priznal jemanje nedovoljenih sredstev. Tu je seznam kolesarjev z dirke po Franciji 1998 in 1999.

Sicer pa so pri senatu več pozornosti posvetili prihodnosti in predlogom, kako se dopingu zoperstaviti v naslednjih letih. Zato so pripravili 60 novih predlogov. To poročilo bi morali po prvotnih načrtih razkriti ravno med letošnjo etapo do Alpe d'Hueza, a je Zveza profesionalnih kolesarjev dosegla, da so konferenco prestavili na 24.7.2013.

Izjave nekaterih kolesarjev:
Stuart O'Grady: Eritropoetin sem vzel sam. Nihče ni bil vpleten. Samo čez mejo sem se moral zapeljati in ga kupiti v lekarni. To sem počel dva tedna. Tik pred Tourom. Bil sem zelo previden in to jemal v zelo majhnih količinah, saj sem slišal srhljive zgodbe o uporabi. Vzel sem najmanj, kar sem lahko, da bi preživel Tour. Ko je prišlo do afere Festina, sem se tega znebil in od takrat se tega nisem več dotaknil. Ljudi nisem zavajal. To ni bil sistematičen doping. Preprosto sem poskušal samo preživeti v sivem obdobju kolesarstva.

Jacky Durand: Priznam. A naslednja generacija ne sme plačati za sranje, ki smo ga mi naredili. Danes ne razmišljam o sebi, ampak o njih. Moja kariera je končana. Mislim na fanta, ki bo odličen na Touru, javnost pa bo namigovala. Ti si na dopingu, tako kot ostali. Mislim na Pinota, ki je bil lani deseti, ali na Bardeta. Nočem, da bodo njihovi rezultati omadeževani zaradi neumnosti, ki smo jih mi delali. Ta šport je zdaj precej bolj čist. Tega se morajo ljudje zavedati.

Abraham Olano: Presenečen sem nad tem, da je na seznamu tudi moje ime. Nikoli nisem padel na dopinški kontroli in ne vem, kako bi lahko prišlo do tega. To mi morajo dokazati. Zame je vedno skrbela ekipa njeno zdravniško osebje. Še zdaleč se ne počutim krivega. Nikoli nisem imel občutka, da sem počel karkoli nedovoljenega.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ