Razpeti med Francijo in Italijo

Razpeti med Francijo in Italijo
03.03.2017 AVTOR: D. Z.
Začetek marca je, kar se pomembnih etapnih dirk tiče, rezerviran za dve zelo pomembni. Pariz-Nica in Tirreno-Adriatico.

Že po tradiciji se dve etapni dirki, ki sta za mnoge že nadvse pomembni, terminsko prekrivata. Govorimo o francoski dirki Pariz-Nica in italijanski preizkušnji Tirreno-Adriatico. Dirki, ki si vrhunske kolesarje vsako leto dokaj enakovredno razdelita. Tudi letos bo tako.

PARIZ-NICA
Najprej pa v Francijo. 75. dirka Pariz-Nica, poznana tudi pod imenom Dirka proti Soncu se bo začela 5. marca, končala pa 12. marca. Osem etap torej. Dirka se bo začela v Bous d’Arcyju. Tu bo start in cilj prve etape. Druga se bo končala v kraju Amilly. Obe bosta ravninski in tako namenjeni sprinterjem.

Tretja etapa bo sicer nekoliko bolj razgibana, a vseeno bodo na uspeh upali sprinterji. Potem pa bo na sporedu že prva preizkušnja za tiste, ki želijo dirko dobiti. Najprej se bodo kolesarji spopadli na posamičnem kronometru. Dolg bo 14,5 km. Etapa se bo končala na vrhu vzpona na Mont Brouilly. Govorimo o vzponu druge kategorije, Povprečni naklon zadnjih treh kilometrov znaša 7,7 %. Naslednji dan se bo bil boj med ubežniki in sprinterji. Sledile bodo tri zahtevne etape.

Najprej 193 km dolga etapa do Fayence. Kolesarji bodo morali premagati vzpon tretje kategorije, dva druge in tri prve kategorije. Etapa se bo končala na vrhu vzpona druge kategorije. Že v sedmi etapi bodo prišli do Nice in jo tam začeli. Končala se bo na vrhu vzpona Col de la Couillole. Etapa bo dolga 177 kilometrov, kolesarji pa bodo morali premagati vzpon druge kategorije in tri vzpone prve kategorije, tudi zaključnega. Cilj bo na vrhu 16 km dolgega vzpona.

Vrh leži na 1678 metrih nadmorske višine, kar je tudi najvija točka v zgodovini te dirke. Tudi zadnji dan bo zahteven. Trije vzponi druge kategorije in dva prve. Start in cilj bosta v Nici. Etapa bo dolga 115 km, po dobrih stotih kilometrih dirkanja bo vrh za to dirko tradicionalnega vzpona na Col d’Eze. Sledil bo samo še spust proti cilju. Tega tokrat iz spoštovanja do žrtev po lanskem terorističnem napadu ne bo na Promenade de Anglais.

Lani je dirko po napetem boju z Albertom Contadorjem dobil Geraint Thomas. Letos ga ne bo na startu. Zato pa bodo kolesarji, kot so Richie Porte, Alberto Contador, Alejandro Valverde, Romain Bardet, Steven Kruijswijk, Sergio Henao, Jarlinson Pantano, Julian Alaphilippe, Ilnur Zakarin, Diego Ulissi, Jakob Fuglsang, Pierre Rolland, Simon Yates, Simon Gerrans, Warren Barguil, Tony Martin, Daniel Martin …

Med sprinterji omenimo naslednje: Marcel Kittel, Nacer Bouhanni, Andre Greipel, Alexander Kristoff, Michael Matthews, John Degenkolb, Ben Swift, Arnaud Demare, Danny Van Poppel, Dylan Groenewegen, Sonny Colbrelli, Edward Theuns … Ekipe seveda še niso potrjene, tudi Katjušina ekipa ne. Zakaj jo izpostavljamo? Ker je na tej dirki vrsto let uspešno nastopal Simon Špilak. Predlani je bil celo tretji v skupnem seštevku.

Enkrat je bil četrti, po enkrat pa še šesti in osmi. Zaenkrat ga ni na startni listi. So pa že potrjeni trije Slovenci, ki bodo zastopali bahrajnsko Merido. To bodo Borut Božič, Grega Bole in Luka Pibernik. Jan Polanc bo zastopal UAE Team Emirates, Kristijan Koren pa Cannondale Drapac. Vsekakor se obeta nadvse zanimivo dirkanje v Franciji. V preteklosti so to dirko dobili tudi Porte, Contador, Wiggins, Thomas, Betancur, Martin, Sanchez ...

TIRRENO-ADRIATICO
Nekoliko bolj oddaljen je začetek dirke Tirreno-Adriatico. Ta se bo začela 8. marca. Končala se bo 14. Dirka je v zadnjih letih postala kar precej zahtevna. Že po tradiciji se bo vse skupaj začelo v kraju Lido di Camaiore, kjer bo potekal 22,7 km dolg ekipni kronometer. Pomarance bo gostil cilj 228 kilometrov dolge druge etape s tremi gorskimi cilji.

Tudi zaključek bo potekal na krajši vzpon. Že po dveh dneh bo tako kar nekaj kolesarjev lahko izgubilo možnosti za končno zmago. Sledila bo tretja etapa, prva po meri sprinterjev, pa čeprav bo tudi ta prihod v cilj po 204 kilometrih potekal v rahel vzpon. Četrta etapa bo razgibana. Začela se bo v Rietiju, končala pa na vrhu kategoriziranega vzpona Fermo. Še prej bodo kolesarji prevozili 209 kilometrov dolgo preizkušnjo in dva kategorizirana klanca.

Prave ravnine v tej etapi ne bo. Peta etapa se bo končala s ciljnim vzponom. Kolesarji se bodo po dveh kategoriziranih vzponih podali še na 1675 metrov visoki Terminillo. Gre za več kot 15 km dolg vzpon. Šesta etapa naj bi bila pisana na kožo sprinterjem, končala pa se bo v Civitanove Marche. Dirka se bo končala v San Benedetto del Trontu. Tu bo na vrsti 10 km dolg kronometer. Startna lista še ni znana.

So pa nastop napovedali zvezdniki, kot so Nairo Quintana, Peter Sagan, Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Tom Dumoulin, Michal Kwiatkowski, Mikel Landa, Mark Cavendish, Elia Viviani, Rui Costa, Wilco Kelderman, Rafal Majka, Bauke Mollema, Jasper Stuyven, Tom Boonen, Greg Van Avermaet, ki bo branil lansko zmago, Thibaut Pinot, Tejay Van Garderen, Rigoberto Uran, Tiesj Benoot, Tim Wellens, Domenico Pozzovivo, Enrico Battaglin …

Matej Mohorič je v enem izmed intervjujev potrdil nastop na dirki, že potrjeno mesto v ekipi pa ima Primož Roglič, ki je trenutno izvrstno pripravljen. V preteklosti so dirko dobili tudi Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Greg Van Avermaet, Alberto Contador, Cadel Evans, Stefano Garzelli, Michele Scarponi, Fabian Cancellara, Andreas Kloden ... Najboljši Slovenec do zdaj je bil Jani Brajkovič, ki je leta 2007 zasedel peto mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ