Razsodišče zavrnilo UCI: Katjuši dajte Pro Team licenco!

Razsodišče zavrnilo UCI: Katjuši dajte Pro Team licenco!
15.02.2013 AVTOR: D. Z.
Mednarodno športno razsodišče je ugodilo zahtevi Katjuše. Mednarodna kolesarska zveza bo ruski ekipi tako morala podeliti najprestižnejšo Pro Team licenco.

Pro Team moštva: Astana Pro Team (Borut Božič, Jani Brajkovič), BMC Racing Team, Cannondale (Kristjan Koren), Lampre – Merida (Jan Polanc, od 1. avgusta), Omega Pharma – Quick Step Cycling Team, ORICA GreenEDGE, Sky Procycling, Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team (Grega Bole), Movistar Team, AG2R La Mondiale, Euskaltel Euskadi (Jure Kocjan, Robert Vrečer), Blanco Cycling Team, Garmin Sharp, Team Argos Shimano (Luka Mezgec), Team Saxo Tinkoff Bank (Marko Kump), FDJ, Lotto Belisol, RadioShack-Leopard in Katjuša (Simon Špilak).

»Po odločitvi Casa mora UCI Katjuši podeliti Pro Team licenco, « so med drugim zapisali v izjavi za javnost in tako zavrnili Mednarodno kolesarsko zvezo. Komisija za podeljevanje licenc Katjuši zaradi etičnih razlogov namreč ni hotela podeliti najprestižnejše licenc. Rusi se niso predali in zdaj so prek Razodišča dobili tožbo.

Do zdaj so nastopali s Prokontinentalno licenco in njihov prvi zvezdnik Joaquim Rodriguez je tudi po zmagi v četrti etapi dirke po Omanu spet zagrozil, da bo moštvo zapustil, če Rusi ne pridobijo Pro Team licence. Katjuše organizatorji dirke po Italiji niso povabili na dirko, zdaj pa bodo Rusi imeli spet pravico in dolžnost nastopati na vseh dirkah za Svetovni koledar.

Iz Mednarodne kolesarske zveze se na novico še niso odzvali, so pa že predtem poudarili, da bo Pro Team licenco imelo največ 18 moštev. Zdaj jih je seveda 19 in prav zanimivo bo, kakšno odločitev bodo sprejeli. To bo še dodatna ovira za organizatorje največjih dirk, saj bodo po vsej verjetnosti lahko podelili manj »Posebnih povabil « moštvom, ki Pro Team licenco nimajo.

»Pred odločitvijo smo bili vseskozi optimistično razpoloženi. Verjeli smo v zmago, pa čeprav na odločitev nismo mogli vplivati in čeprav nismo mogli razumeti odločitve Mednardone kolesarske zveze, « je med drugim dejal prej omenjeni Joaquim Rodriguez. Španec je še dodal, da se že veseli nadaljevanja kariere v ruskem moštvu in da je vesel, ker se lahko zdaj v miru pripravlja na zanj najpomembnejše dirke sezone.

»Priznati moram. Moja prihodnost me je skrbela, čeprav sem vedel, da bom na Touru tako ali drugače lahko nastopil. Zdaj je jasno, da se moj program ne bo spremenil, « je pojasnil Rodriguez. Po dirki po Omanu namerava nastopiti na dirki Tirreno-Adriatico, v prvem delu sezone pa se bo osredotočil na ardenske klasike.

Nad trenutno zmešnjavo pa niso prav vsi navdušeni. Kot smo že zapisali, predvsem organizatorji največjih dirk. »Kakšna zmešnjava. Zdaj imamo 19 ekip. Prav zanima me, kaj se bo zgodilo. Program smo že sestavili. Vendar je to program za 18 ekip. Ostalo bodo ekipe s posebnimi povabili. Na 19 ekip iz Pro Teama nismo pripravljeni. Zares ne vem, kako bomo lahko sprejeli še dodatno ekipo, « je dejal direktor italijanskega Gira Michele Acquarone.

Ker je vsa sistem prilagojen 18 ekipam, bi lahko bilo v naslednjih dneh še zanimivo, čeprav bi kar težko verjeli, da bi se morala potem ena izmed že potrjenih Pro Team ekipe odpovedati temu statusu. »Zanima me, kaj bo UCI zdaj naredila. Mogoče bodo eni ekipi odvzeli to licenco. Naš sporazum je sprejet za 18 ekip in ne 19. Ne vem. Trenutno menim, da bi morali sprejeti 18 ekip, vendar se bom prihodnji teden pogovoril s predstavniki Ucija. Poskušali bomo najti rešitev, « je še zaključil Acquarone.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ