Reakcije na traso Toura: Zahtevni klanci, a kje so km v kronometru?

Reakcije na traso Toura: Zahtevni klanci, a kje so km v kronometru?
27.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Hribolazci zadovoljni s traso dirke po Franciji. Mojstri za vožnjo na čas manj. Ekipni kronometer spet po okusu bogatejših ekip?

Trasa dirke po Franciji. Vsako leto težko pričakujemo razkritje in letos so organizatorji s trasiranjem poskrbeli tako za dobro kot slabo voljo. Vsi se strinjajo. Tour bo zahteven, vračajo se legendarni prelazi prek dva tisoč metrov nadmorske višine. Vrača se ciljni vzpon na Tourmalet, pa La Planche des Belle Fille in Val Thorons. Kilometrov v vožnji na čas pa bo spet zelo malo. Zgolj 27 kilometrov posamične vožnje na čas in ravno toliko ekipne vožnje ne čas, na kateri ponavadi prevladujejo tiste najmočnejše, najbogatejše ekipe. Prav tam mnogi posamezniki, ki ob sebi nimajo tako močnih kronometristov izgubijo dragocene sekunde v boju za skupni seštevek.

Kaj pa so po predstavitvi povedali nekateri izpostavljeni kolesarji in tudi tisti, ki je progo trasiral?
Chris Froome: Zahtevna trasa, tako kot na vsakem Touru. Kar je najbolj vzbudilo mojo pozornost, so številni ciljni vzponi višji od dva tisoč metrov nadmorske višine. To bo naslednji Tour najbolj ločilo od preteklih izvedb.
Tom Dumoulin: Zelo težka trasa. Seveda bi bilo boljše, če bi bilo več kilometrov v vožnji na čas, tako da ta trasa ni ravno pisana meni na kožo. A tudi letošnja mi ni bila. Veliko je vzponov, še posebej v drugem delu Toura. Pireneji in Alpe bodo odločali.
Pierre Latour: Kar nekaj je zares dolgih etap, daljši od dvesto kilometrov. Potem je tu kar precej etap z zahtevnimi zaključki. Vzponi so razporejeni skozi vse tri tedne. Tudi tako imenovane transferne etape so dolge in polne pasti, tako da bomo morali biti kar pozorni. Izogibati se bo treba slabim dnevom, drugače boš lahko hitro kaznovan.
Dylan Groenewegen: Veliko je ravninskih etap, sedem pa takih, ki se bi lahko zaključile v sprintu glavnine. Zame je to dovolj. Še posebej zanimiva bo prva etapa. Želim biti takoj dober in takoj zmagati, saj bi pri tem dobil tudi rumeno majico. Velika čast jo je obleči. Rumena majica je velik cilj.
Thierry Gouvenou: Letos nismo iskali kakšnih posebnih stvari. Predstavili smo vam zahtevne sklope gorskih etape. Vzponov je več, a manj tistih ekstra kategorije. Še manj je kilometrov v vožnji na čas. Dumoulin ne potrebuje kronometra za zmago na Touru. Do zdaj je že dokazal, da je tudi v gorah zelo močan.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ