Rein Taaramae: Odprl letošnji račun Katjuše

Rein Taaramae: Odprl letošnji račun Katjuše
20.06.2016 AVTOR: D. Z.
"Ta dirka je za nas ravno tako pomembna, kot je bil Giro," je razkril pogovor v avtobusu pred zadnjo etapo dirke po Sloveniji Rein Taaramae.

Odprl 'račun ' Katjuše
Po lanski dominaciji Primoža Rogliča in Marka Kumpa smo letos na dirki po Sloveniji videli premoč tujcev. Najprej je prvo etapo dobil Belgijec v dresu Orice GreenEdga Jens Keukeleire. Drugo etapo je dobil Estonec v dresu Katjuše Rein Taaramae, tretja je pripadla Diegu Ulissiju iz Lampreja Meride, zadnja pa spet kolesarju Katjuše Aleksandru Porsevu.

Končni zmagovalec pa Rein Taaramae. Po zmagi v drugi etapi je blestel tudi na kronometru. V zadnji etapi pa je branil veliko prednost pred zasledovalci. A vseeno so bili kolesarji Katjuše na sestanku pred začetkom 4. etape še kako resni. "Ko smo imeli pred etapo sestanek z ekipo v avtobusu, je športni direktor Claudio Corti dejal, da smo sem prišli zmagati. Da je ta dirka za nas ravno tako pomembna, kot je bil Giro. To je jasno povedal vsem kolesarjem. Seveda pa Katjuša v tej sezoni sploh še ni dobila etapne dirke. Zato smo morali odpreti račun. "

Slabe razmere za živčnost v zadnji etapi
In so ga. Oziroma. Odprl ga je Rein Taaramae. Dobil je dirko po Sloveniji, pa čeprav je bil pred začetkom zadnje etape v Rogaški Slatini še kako živčen, predvsem zaradi dežja: "Bilo je težko. Prav zaradi slabih vremenskih razmer. Zaključni krogi so bili s številnimi ovinki in kockami zelo nevarni. Zaradi dežja je bilo zelo spolzko. Zato me je bilo zelo strah, da bi se lahko kaj zgodilo. "

A na koncu se je vendarle pripeljal v prvi skupini, ki je sprintala za zmago, medtem ko so mnogi ostali ujeti v ozadju, saj je v predzadnjem krogu v Novem mestu prišlo do padca: "Vendar pa sem imel srečo. Pa tudi sam nisem preveč tvegal, saj sem imel v skupnem seštevku dovolj veliko prednost. Je bilo pa kar težko obdržati to majico. " Čeprav je v karieri dobil že štiri krajše etapne dirke, pa še nikoli ni imel priložnosti v etapi nositi znaka vodilnega v skupnem seštevku:

Prvič nosil rumeno majico in dobil dirko
"Neverjetno je bilo. To je moja četrta zmaga na etapnih dirkah. A še nikoli nisem imel priložnosti, da bi v kakšni etapi tudi nosil rumeno majico. Dirke sem vedno dobival v zadnjih etapah. Prav zato sem poskušal uživati, kolikor sem le lahko. To je zame vseeno nekaj novega, da sem se lahko vozil v rumenem. "

Prav zato si bo Estonec, ki se lahko pohvali, da se je leta 2011 na dirki po Franciji do zadnjega boril za belo majico s Pierrom Rollandom, še kako zapomnil Slovenijo oziroma to dirko: "Slovenijo in ta trenutek si bom za vedno zapomnil. To bo lep spomin. To so zares lepi trenutki v rumeni majici. Mislim, da bom tudi čez štiri leta rad pogledal majico in bom vesel. "

"Presenečen in obenem vesel "
Tudi zato, ker je bil tako zelo prepričljiv. Preprosto premočan. Že v prvi etapi je v zaključku ostro napadel, drugo etapo pa je dobil, čeprav je imel na zadnjem spustu proti Mozirju težave s kolesom in ga je moral dvakrat zamenjati: "Nisem pričakoval, da bom tako zelo močan. Ko sem na kronometru ujel dva tekmeca, sem bil presenečen in tudi zelo vesel obenem, " je še povedal presrečni, 29-letni član Katjuše.

Značke: Cestno, Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ