Rekord na eno uro: Fabian Cancellara proti Tonyju Martinu?

Rekord na eno uro: Fabian Cancellara proti Tonyju Martinu?
21.11.2013 AVTOR: D. Z.
Fabian Cancellara napoveduje, da bo poskusil podreti rekord v vožnji na eno uro in očitno o tem razmišlja tudi tisti, ki je Švicarja vrgel s ?kronometrskega? prestola. Tony Martin.

Najprej svetovno prvenstvo, potem Rio
A za Tonyja Martina je postavljanje rekorda v vožnji na eno uro daljnoročni cilj. Najprej se želi osredotočiti na dve zanj najpomembnejši prireditvi.

To je naslednje svetovno prvenstvu v Španiji, kjer bo naskakoval četrti naslov svetovnega prvaka v kronometru. S tem se bo izenačil prav s prej omenjenim Fabianom Cancellaro. In drugi, sicer nekoliko oddaljeni cilj so olimpijske igre leta 2016 v brazilskem Riu.

Biti najhitrejši na svetu
»Prvi cilj je svetovno prvenstvo. Potem, sicer nekoliko bolj oddaljen, olimpijske igre. Tam bo trasa ravninska v okolici Copacabane, kar bi mi moralo ustrezati, « je pojasnil Nemec. A vseeno ni imun na cilje največjih konkurentov v tej disciplini.

»Konkurenta Fabian Cancellara in Bradley Wiggins želita popraviti rekord v vožnji na eno uro. Tudi sam imam podobne cilje. A so že nekje v ozadju. Vseeno. Biti najhitrejši človek na svetu. To bi bil lep naziv. «

Premagati znamko 49,7 km/h
Spomnimo. Rekord v vožnji na eno uro je v lasti Ondreja Sosenke, ki je leta 2005 eno uro rbel s povprečno hitrostjo 49,7 km/h. Ta znamka velja, potem ko je UCI izbrisala dosežke, ki so bili doseženi z drugačnimi, tej vožnji prilagojenimi kolesi.

Zdaj se morajo kolesarji na ta izziv podati s povsem navadnim kolesom. Če pa se vrnemo h aktualnemu svetovnemu prvaku v vožnji na čas. V zadnjih treh letih je bil preprosto najboljši in je s prestola vrgel prav Cancellaro.

Brez ambicij za tritedenske dirke
A Švicar je specialist tudi za enodnevne klasike, medtem ko se Tony Martin drugačnemu načinu dirkanja ne namerava posvečati. V letu 2014 bo tako odpeljal več krajših etapnih dirk, kjer lahko poseže med najboljše. Na tritedenskih dirkah pa bo še vedno samo pomočnik, saj pravi, da bi lahko z drugačnimi treningi, ki bi mu omogočili, da bi bil konkurenčen na daljših vzponih, izgubil moč za vožnjo na čas.

»Tour je zato izven mojega dosega. Izgubil bi preveč treningov za kronometer in tveganje bi bilo zame preveliko. Sem ekipni kolesar, ki lahko v vožnji na veter pomaga kolesarjema kot sta Rigoberto Uran in Michal Kwiatkowski. Sam sem ravno tako vesel, ko do zmage pomagam Marku Cavendishu ali pa ko kot ekipa dobimo moštveni kronometer. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ