Rekorder po številu kilometrov

Rekorder po številu kilometrov
31.01.2021 AVTOR: DZ

Mejniki. Mnogi jih želijo premikati. In eden izmed takih, kije postavil svojevrsten mejnik je Jack Thompson.

Ko govorimo o premaganih kilometrih, ne glede na hitrost potem seveda lahko govorimo o ultra kolesarjih. V Sloveniji je med najbolj poznanimi vsekakor Marko Baloh. Tudi on se je že večkrat preizkusil na najzahtevnejši ultra preizkušnji Čez Ameriko (RAAM). A tokrat ne govorimo o tekmovanju kot takem, niti o neprekinjenemu kolesarjenju.

Ultra kolesar Jack Thompson se je odločil, da čas, zaznamovan s pandemijo zaradi koronavirusa izkoristi na prav poseben način. Sprva je Thompson nameraval v sedmih dneh odpeljati traso dirke po Franciji - v času, ko sta na tistih poteh blestela Tadej Pogačar in Primož Roglič. A zaradi pandemije je moral nekoliko spremeniti načrte. Moral je narediti "Plan B". Idejo je dobil, ko je bral o kolesarju, ki je na začetku leta 2020 postavil rekord v prevoženih kilometrih v enem tednu.

"Rekel sem si, da je to premagljivo," je dejal Thompson. Junija je naredil podroben načrt, oktobra pa mu je uspelo. V enem tednu je prevozil 3505 kilometrov. S tem je postavil svetovni rekord. Seveda govorimo o rekordu v vožnji brez spremstva in na za promet odprti cesti. V nasprotnem primeru ima tak rekord v rokah na ekstremnih dirkah v zadnjih letih skorajda nepremagljivi Christopher Strasser. Avstrijec pa vse te mejnike premika ob spremstvu ekipe.Thompson je znan po nenavadnih podvigih. Predlani se je trikrat v treh dnen in v treh državah podal na "Everesting". Leta 2018 je bil na tekmovanju Taiwan KOM. Najprej je vzpon premagal trikrat brez postanka, potem pa še na dirki. "Odrasel sem v majhnem avstralskem mestecu. Običajna vzgoja. Z depresijo pa sem se soočal od najstniških let," je pojasnil Thompson. Očitno mu je prav kolo nekoliko pomagalo najti izhod:

"Ko sem se usedel na kolo, sem takoj spoznal, da se je moje razpoloženje izboljšalo. Postavljal sem si majhne cilje." Kasneje se je soočil še z drugačnimi težavami – zasvojenostjo: "Ko sem se rešil iz tega, me je oče vprašal, zakaj ne skočim spet na kolo. Kernisva bila v ravno dobrih odnosih, sem ga zavrnil, potem pa me je vendarle prepričal. Skupaj sva šla ven in takoj me je pritegnilo." Leta 2013 se je preselil celo v Belgijo in potem v Girono.Potem, ko so mu odkrili sindrom kronične utrujenosti se je vrnil v Perth. Po enoletnem okrevanju ga je oče spet prepričal, da sede na kolo: "Postavil si je cilj, da bo kolesaril okrog sveta.Vsako leto je opravil del poti in takrat sem pomislil, da bi tudi sam počel podobne stvari." Prvič je na ultra kolesarski dirki nastopil leta 2015. Kmalu zatem se je odločil, da želi živeti od kolesarstva.

Najprej se je preživljal kot ambasador različnih kolesarskih znamk, obenem pa je pridno treniral, z ekipo pa je tudi pripravil film z naslovom Exploring the Limit o podvigu nadirki Taiwan KOM. Tudi podvig, poimenovan Tri države, trije Everestingi, trije dnevi je dokumentiran v krajšem filmu z naslovom The Grand Tours Everesting Project.

Kaj pa najnovejši rekord? Najtežje mu je bilo najti pravo traso za podvig, saj ni smela biti preveč hribovita. V enem dnevu je poskusil premagati manj kot 1500 metrov nadmorske višine. Traso je našel v okolici Seville. V eno stran se je vozil 125 kilometrov. Na dan je poskušal prevoziti približno 500 kilometrov. Vmes je moral celo spremeniti traso, saj je bila ob poznih popoldanskih urah premalo osvetljena, zaradi nekaterih ozkih odsekov pa tudi nevarna.Poleg tega je bil kar precej oddaljen od stanovanja, kjer je prebival. Peti dan je tudi zaradi močnejšega vetra začrtal drugačno traso: "Naredili smo 40 kilometrov dolg krog okrog hiše, ki sem ga prevozil 10 do 12-krat nadan. Težava pa je bila, da je imel precej več vzponov, je pa to pomenilo, da sem se lahko doma ustavil na kosilu, dvakrat sem se tudi stuširal. Poleg tega sem si traso zapomnil in sem lahko predvidel, kaj me čaka. Stvari so mi postale domače in lahko sem se bolj sprostil, kar mi je zelo pripomoglo."

Prav peti dan je bil najtežji. Zaradi vetra in slabega vremena se je moral večkrat ustaviti, celo zaspati in si tako spočiti: "Ko sem se zbudil, sem šel ven, opravil en krog, se vrnil in se spet počutil, kot da potrebujem še več spanja. Vrnil sem se na kolo, začelo je deževati in bilo je prekleto mizerno. Takrat nisem prevozil začrtanih 500 kilometrov. Spomnim se, da mi je nekdo, potem ko sem se odpravil v zadnji krog rekel, da bi bilo boljše, če se ustavim, saj bi bil drugače naslednji dan slabši." Thompson želi z vsemi podvigi tudi opozarjati ljudi, ki se soočajo z različnimi težavami in jih vzpodbujati, da je "vse dobro, tudi če ni dobro".


Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ