Rekordnih 8 Slovencev na SP: "Nov mejnik v slovenskem kolesarstvu"

Rekordnih 8 Slovencev na SP: "Nov mejnik v slovenskem kolesarstvu"
24.08.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Selektor članske reprezentance Andrej Hauptman bo na svetovno prvenstvo v Innsbruck lahko odpeljal kar osem članov. Rekordno število. Slovenija po številu ob svetovnih velesilah!

Deseto mesto za osem kolesarjev
15. avgust. To je skrajni rok. Do tega datuma se štejejo osvojene točke kolesarjev in potem UCI določi, koliko kolesarjev bo lahko imela določena reprezentanca na bližajočem se svetovnem prvenstvu. Slovenska reprezentanca je po zaslugi izjemnih uspehov slovenskih kolesarjev v tej sezoni zasedla 10. mesto. Največ točk sta prispevala Primož Roglič in Matej Mohorič, pa čeprav Mohoričeva zmaga na dirki Binck Bank Tour sploh ni štela v ta seštevek.

"Bodo pa te točke štele v naslednjem letu," je pojasnil selektor članske izbrane vrste Andrej Hauptman. Slovenci so z osvojenim desetim mestom še zadnji, ki bodo lahko nastopali s kar osmimi kolesarji. Ujeli so torej še tisto zadnje mesto. "To je nekaj sanjskega. Nov mejnik v slovenskem kolesarstvu. Lahko smo ponosni, da jih bomo imeli kar osem na startu," je nad vsem skupaj navdušen Hauptman, edini Slovenec, ki je na svetovnem prvenstvu na cestni dirki osvojil medaljo. Zdaj opravlja vlogo selektorja in predvsem verjame v tiste, ki jih bo izbral za nastop na enodnevni cestni dirki konec septembra.

Osmerica motiviranih izbrancev

Pa bo Hauptman lahko izbral osem kolesarjev, ki bodo konec septembra še vedno v formi in motivirani? Hauptman je prepričan, da s tem ne bo imel težav: "Osem kolesarjev bom dobil brez težav. Imamo veliko zelo dobrih kolesarjev. Kot ekipa ne potrebuješ samih klančerjev, čeprav gre za tako dirko. Priti moraš tudi do klancev in do tam bo na prvenstvu precej kilometrov. Vse velike nacije bodo v prvih 120 kilometrih potrebovale tudi take kolesarje. Čeprav nas je malo, imamo kar nekaj zelo dobrih kolesarjev."

Predvsem pa Hauptman trdi, da so vsi tudi nadvse motivirani in so pripravljeni nastopati za reprezentanco. Je pa jasno, da bo glavni adut Primož Roglič, ki si je traso že ogledal, pa tudi v teh dneh se mudi v bližini Innsbrucka, saj je skupaj z Janom Tratnikom na višinskih pripravah. "Svetovno prvenstvo že z veseljem pričakujem. Veselim se ga, ker vidim, da ni samo Primož, ampak so tudi ostali v vrhunski formi. Motivirani so tudi tisti, ki v prejšnjih letih morda niso bili tako zelo," je še pojasnil Hauptman. Je pa jasno, da je svetovno prvenstvo, pa naj bo trasa še tako zahtevna, na koncu nekakšna loterija.


Enodnevna loterija
V tej loteriji v zadnjih treh letih zmaguje Peter Sagan, a vendar je težko vnaprej napovedati rezultate. Kaj šele, da bi lahko napovedali osvojitev medalje. Sagan se tudi ni že vnaprej predal, pa čeprav mu trasa ne ustreza preveč. Tako se vsaj zdi. Sagan pa bo nastopil na španski Vuelti, kjer bo poskušal izboljšati pripravljenost. Seveda lahko upamo, da mu bodo nasproti stali tudi močni Slovenci.

"Je pa treba poudariti. To je enodnevna dirka. Je drugačna kot tritedenska. Zdaj je treba razmišljati o njej. Voziti moraš vsako enodnevno dirko na rezultat, saj je velika razlika med enodnevno dirko in etapnimi dirkami. Čar enodnevnih dirk je, da si lahko sposoben postati svetovni prvak, potem te pa še v rezultatih ni," je še poudaril Hauptman. In, kdo bo v ekipi? Več bo znano septembra. So pa po ogledu trase vsi prepričani, da gre za zelo zahtevno svetovno prvenstvo. Najtežje v zadnjih letih. Zato so mnogi hribolazci napovedali svoj nastop.
Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ