Remco vendarle ubranil majico, začel zvezdniški Ineos

Remco vendarle ubranil majico, začel zvezdniški Ineos
01.08.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Danes sta bili poleg enodnevne dirke Strade Bianche v ospredju tudi dve etapni preizkušnji. Končala se je dirka po Burgosu, začela pa Route d’Occitanie.

Petdnevna dirka po Burgosu se je končala z zahtevno peto etapo. Covarrubias je gostil start, cilj pa je bil na vrhu vzpona Lagunas de Neila. Gre za vzpon iz dveh delov. Po položnejših prvih 6,7 kilometrih je bil gorski cilj tretje kategorije. Potem pa se je klanec nadaljeval vse do cilja. Drugi del je bil ekstra kategorije.

Dolg je bil 4,2 kilometra, povprečni naklon pa je kar 11-odstoten. Cilj je bil na 1869 metrih nadmorske višine. Že pred prihodom ob vznožje zadnjih dveh vzponov so morali kolesarji premagati še dva klanca tretje kategorije. Remco Evenepoel je branil majico vodilnega v skupnem seštevku in z ekipo je imel pod nadzorom tudi ubežnike dneva.

Šest se jih je zbralo spredaj: Dani Navarro (Israel Start-Up Nation), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA), Arjen Livyns (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Gotzon Martín (Euskatel-Euskadi) in Delio Fernández (Nippo Delko One Provence). Privozili so si šest minut prednosti. 10 kilometrov pred ciljem sicer 158 kilometrov dolge etape je bilo pobega konec, potem ko sta večino dela opravili ekipi Bahrain McLaren in Mitchelton Scott.

Mikel Landa se je očitno dobro počutil, saj so tudi na vzponu njegovi pomočniki narekovali oster ritem. A tudi Remco Evenepoel ni kazal znakov utrujenosti. Pet kilometrov pred ciljem je prvič napadel Landa, a so ga preostali favoriti kmalu ujeli. Landa je nadaljeval s pospeševanji tudi na najstrmejših odsekih. Mladi Evenepoel pa mu je sledil, in 1,5 km pred ciljem je celo pospešil, a se je takoj zatem znašel v rahlih težavah.

Ostali pa so samo Landa, Evenepoel in Ivan Sosa. Ta je napadel šesto metrov pred ciljem. To je bil tudi odločilen napad za etapno zmago. Landa je zasedel drugo mesto, zaostal je za devet sekund. Tretji je bil Evenepoel z 11 sekundmi zaostanka. Dovolj za končno zmago. S tem je letos dobil že tretjo etapno dirko od treh.

"Vzpon je bil zelo zahteven in nadmorska višina ni ravno moj adut. Vendar pa mi je uspelo premagati večino konkurentov, Landi pa sem tudi uspel slediti. Popoln dan zame," je dejal komaj 20-letni Belgijec. "Mi starejši bomo morali pohiteti in dobiti še kakšno dirko. V takem ritmu bo Remco čez nekaj let dobil vse dirke," je priznal Landa. V skupnem seštevku je Landa za Evenepoelom zaostal za pol minute, na tretjem mestu je dirko končal Joao Almeida.

Dirka po Burgosu, končni vrstni red
1. Remco Evenepoel (Bel, Deceuninck Quick Step) 19:14:42
2. Mikel Landa (Špa, Bahrain McLaren) +0:30
3. Joao Almeida (Por, Deceuninck Quick Step) 1:12
4. Esteban Chavec (Kol, Mitchelton Scott) 1:26
5. George Bennett (NZl, Jumbo Visma) 1:40
6. Richard Carapaz (Ven, Ineos) 1:58
7. Ben Hermans (Bel, Israel Start Up Nation) 2:25
8. David De la Cruz (Špa, UAE Team Emirates) 2:34
9. Fabio Aru (Ita, UAE Team Emirates) 2:36
10. Mikel Nieve (Špa, Mitchelton Scott) 3:00

Tudi v Franciji se je začelo
Začela se je štiridnevna etapna dirka La Route d’Occitanie. V Franciji nastopajo številni zvezdniki. Zelo močno zasedbo je predstavil Ineos. Med drugimi so startali Egan Bernal, Chris Froome, Pavel Sivakov. Pa Thibaut Pinot, Warren Barguil, Richie Porte, Romain Bardet …

A glavno besedo v prvi etapi so imeli sprinterji. Start je gostil Saint Affrique, cilj pa Cazouls les Beziers. Etapa je bila dolga 187 kilometrov. Po dobrih štirih urah in pol je sprint dobil Bryan Coquard. Premagal je Elio Vivianija in Sonnyja Colbrellija. Egan Bernal je bil šesti, Romain Bardet osmi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ