Remco zasluženi svetovni prvak, Tratnik 40 metrov od kolajne

Remco zasluženi svetovni prvak, Tratnik 40 metrov od kolajne
25.09.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

V Wollongongu smo spremljali odlično dirko za naslov svetovnega prvaka, ki gre povsem zasluženo v roke Remca Evenepoela. Jan Tratnik po borbeni vožnji zelo blizu odličja, na koncu pa izven deseterice.

Selektivna trasa v Wollongongu se je še enkrat več izkazala za idealno, da na njej kolesarji pripravijo pravi napadalni šov. Slovenska reprezentanca je imela na štartu šest kolesarjev in jasno je bilo, da se bo treba prilagoditi taktiki drugih ekip.Taktično si šesterica in selektor Uroš Murn za dirko zaslužijo vse pohvale. Jaka Primožič, eden najbolj aktivnih kolesarjev na današnji dirki, za katero si zasluži vse pohvale, je bil del prvega bega 16 kolesarjev, tako da je bila Slovenija »rešena« bremena lovljenja.

Primožič je dobro dirkal v ospredju, preostala peterica pa je čakal, da se dirka v ozadju začne razpletati. Vsi smo pričakovali napad Remca Evenepoela in dočakali smo ga dobrih 60 kilometrov pred ciljem, ko se je iz glavnine odpeljala petnajsterica kolesarjev z Remcom na čelu. V njej je bil kot edini Slovenec tudi Jan Tratnik.

Manj kot krog kasneje so zasledovalci ujeli skupino s Primožičem na čelu dirke, Belgijci pa so navili ritem, da bi zmanjšali skupino okrog Remca. Že takrat se je zdelo, da bodo iz ozadja težko še ujeli prvo skupino, razlika je bila okrog dveh minut, a so se nato tako v glavnini kot v ospredju začeli pogledovati med seboj.

Pred zadnjima dvema krogoma je imel Remco dovolj in z napadom je s seboj potegnil le Alekseja Lucenka. A le do vzpona na Mt. Pleasant, kjer je Kazahstanca strl in se sam odpeljal v zadnjih 25 kilometrov dirkanja. Škoda, ker ob napadu Remca zraven ni bilo Jana Tratnika, a je kasneje povedal, da se med dirko ni počutil najbolje, vseeno pa je želel vztrajati do konca.

Na cesti smo torej spremljali Remca v vodstvu, za njim Lucenka, za njima četverico zasledovalcev, potem pa še eno večjo skupinico okrog 10 kolesarjev, v kateri je bil tudi Tratnik. Glavnina je zaostajala več kot dve minuti in se je zdela odpisana. V zadnjem krogu je Remco le še povečal prednost ob zadnjem prečkanju vzpona, imel je dobro minuto naskoka in brez težav jo je zadržal do cilja. Pri 22. letih, lahko bi dirkal še v kategoriji U23, je tako Evenepoel postal zasluženi svetovni prvak, danes je bil na cesti brez dvoma najmočnejši in tudi najbolj drzen.

Za njim pa smo spremljali zelo napet boj za kolajne. Četverica Mauro Schmid, Pascal Eenkhorn, Lorenzo Rota in Mattias Jensen Skjelmose je ujela Lucenka, Eenkhorn je kmalu zatem odpadel in kazalo je, da se bodo štirje kolesarji pomerili za preostali dve kolajni. Vmes smo za trenutek videli tudi Jana Tratnika, ki se je sam želel preseliti do te skupinice, a podatka o časovnih razlikah nismo imeli.

Nato pa kaotični zadnji kilometer. Četverica je preveč taktizirala, skoraj povsem so se ustavili in najprej jih je ujel Eenkhorn, a se je ustavil še on. Pred zadnjimi 500 metri je iz ozadja kot blisk priletel Tratnik in »Sjuk« je potegnil proti cilju, četverica mu ni mogla slediti in nekaj časa je kazalo, da se Tratniku obeta fenomenalna srebrna medalja!

A zadnjih 300 metrov, kjer se je cesta vzpenjala, je bilo žal predolgih. Od nekod (časovnih razlik, kot rečeno, do glavnine v zadnjem krogu ni bilo) se je vzela glavnina, ki je silovito priletela mimo Tratnika vsega 40 metrov pred ciljem in razblinila slovenske sanje o kolajni. Boj za srebro je dobil Christophe Laporte, tretji je bil domačin Michael Matthews, četrti pa Wout van Aert.

V tej skupini je bil tudi Tadej Pogačar, ki je po dirki povedal, da se je počutil dobro, a da sploh ni vedel, da šprintajo za srebro in bron, saj niso imeli nobenih podatkov o tem, koliko kolesarjev pred njimi je že prečkalo ciljno črto. Ker je mislil, da šprintajo za mesta v deseterici, se Pogačar ni zares vmešal v šprint in na koncu se mu je izmuznila morda celo priložnost za kolajno, je pa res, da bi šprinterje najbrž težko ugnal.

Kljub odlični predstavi je Slovenija člansko dirko zaključila brez deseterice, Tratnik je bil na koncu 12., Pogačar pa 19. Do cilja sta prišla tudi Jan Polanc (30.) in Primožič, ki ga še enkrat velja pohvaliti za izvrstno dirkanje. Upajmo, da je z njim opozoril tudi katero od večjih ekip in se 23-letniku obeta prestop na višjo raven, morda celo v svetovno serijo. Domen Novak in David Per dirke nista končala.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ