"Reševanje" Andyja Schlecka

"Reševanje" Andyja Schlecka
26.03.2013 AVTOR: D. Z.
Luksemburžan Andy Schleck se očitno počasi vrača na čelo kolesarske karavane. Za njim je težko obdobje, a zaenkrat je jasno, da ga čaka še ogromno dela.

Andy Schleck: "Nikoli nisem bil mrtev. Mogoče zaspan!"
A vseeno. Po poškodbi na lanski dirki Criterium du Dauphine, je zdaj končno končal prvo etapno dirko. Govorimo o dvodnevnem Criteriumu International. Na zahtevni nedeljski etapi je celo napadel, kar je bil prvi pozitivni znak po njegovi vrnitvi. Pa čeprav je potem izgubil več kot 20 minut v primerjavi s Christopherjem Froomeom.

»Nikoli nisem bil mrtev. Mogoče zaspan. Vendar, tokrat je bil dober dan, « je po koncu francoske dirke dejal Andy Schleck: »Tja smo šli z namenom, da se borimo. Kolesarjem Skyja smo hoteli otežiti delo. Na koncu se nam ni izšlo, vendar, ko prideš na cilj in veš, da si poskusil nekaj narediti, potem je za tabo dober dan. Vidim, da se forma vrača. Še vedno pogrešam nekaj moči. Zato sem vedel, da na koncu ne morem slediti najboljšim in sem poskusil že prej napasti. Tokrat sem res užival, čeprav je bilo slabo vreme. «

Anderson: "Trening se obrestuje"
Zdaj bo nastopil na dirki po Baskiji, ki se začne 1. aprila. Njegov glavni cilj prvega dela sezone pa so klasike v Ardenih, torej Amstel Gold Race, Valonska puščica in predvsem Liege-Bastogne-Liege, kjer je že zmagal. »Lepo je bilo spet videti Andyja v napadu. Mislim, da to kaže, da se trening obrestuje. To bi moralo biti dobro za njegovo psiho. Vsaj upamo tako, « je priznal športni direktor moštva RadioShack Leopard Kim Anderson.

Zdaj zares vsi upajo, da je to luč na koncu teme, kajti letošnja sezona do zdaj vsaj za Schlecka ni bila kaj prida. Lansko je uničila poškodba, letošnjo pa očitno tako posledice poškodbe kot slaba pripravljenost. Odstopil je namreč tako na dirki Tirreno-Adriatico, kot še prej na dirki Tour Down Under.

Ne gre zgolj za slabo fizično pripravljenost
Po vseh teh slabih predstavah so iz moštva potrdili, da ne gre zgolj za slabo fizično pripravljenost: »Andy ni dovolj dober. Ne počuti se varno. Tudi na navadnem kolesu ne. Na ekipnem kronometru je popustil v spustu. Ko se je hitrost s 75 km/h povečala na 80 km/h, ni bil več prepričan sam vase, « je ekipno vožnjo na čas na dirki Tirreno-Adriatico takrat opisal športni direktor Dirk Demol.

Belgijec je še dodal: »To bo moral preživeti. Vse bo v redu. Vendar pa mora premagati strah. Mi mu bomo pomagali. Zdaj se pripravlja na Liege-Bastogne-Liege. Na Touru bo naš edini kolesar za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. «

Pred dobrim mesecem so tudi pri moštvu RadioShack Leopard so v izjavi za javnost priznali, da Schlecku ni lahko: »Vse od poškodbe naprej smo se osredotočali samo na fizični del, po vsej verjetnosti pa smo podcenjevali psihičnega. Tudi ta je pomemben in to bo naša prioriteta. Vemo, kaj je že naredil in kaj še lahko. Zato ga bomo podpirali. Verjamemo, da mu lahko uspe. «

Na Liege-Bastogne-Liege in na Touru že ob najboljših?
V tem času so se pojavile tudi govorice, da so Schlecka po dirki Tirreno-Adriatico videli vinjenega, a je Luksemburžan govorice zanikal. »To je smešno. Hitro sem pozabil na to in o tem nočem več govoriti, « je kasneje dejal Schleck: »Sem optimist. Trdo delam. Bolj kot kdajkoli prej. Od januarja sem bil samo šest dni doma.  Verjamem, da bom spet lahko odličen kolesar. Še naprej bom trdo delal in verjamem, da bodo ljudje še vedno verjeli vame. Upam, da prihodnost lepša. Cilj ostajajo nespremenjeni. Klasike z Liege-Bastogne-Liege in Tour de France. «

Prav na Touru je bil že dvakrat drugi, enkrat pa ga je po diskvalifikaciji Alberta Contadorja celo dobil. Zato mnogi upajo, da se Schleck – tudi brez starejšega brata, ki služi suspenz – lahko vrne med najboljše. Nenazadnje bi lahko bil poleg Evansa, Contadorja, Van Garderna, Pinota, Rollanda, Van den Broecka in drugih tisti, ki se bo poskušal postaviti po robu v zadnjem času izjemnim kolesarjem Skyja.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ